Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.01. 13:44

Bibliakiállítás Tisztbereken

<p>Tisztberek - Braille-írással készült és idegen nyelvű Bibliák is megtalálhatók a tisztabereki idősek napközi otthonában kiállított tárgyak között.</p>

Egyedülálló gyűjteményt tártak a közönség elé a tisztbereki Református Nőszövetség tagjai és a település asszonyai: Biblia-kiállítást rendeztek az idősek napközi otthonában.
– Az idei esztendőt a Biblia évének nyilvánította hazánkban több egyház vezetője, s ez alkalomból született meg a tárlat ötlete – tudtuk meg dr. Szűcs József református lelkésztől, aki számos információval szolgált a bemutatott anyaghoz kapcsolódóan.

– A kiállítás középpontjában az a Biblia áll, amely az Úrasztalán szokott lenni az eredeti héber nyelvű Ószövetséggel és a görög nyelvű Újszövetséggel együtt. Ezeket Károlyi Gáspár gönci esperes-lelkipásztor fordította le magyar nyelvre – tájékoztatott dr. Szűcs József, s elmondta: az említetteken túl megtalálhatók itt a község és az egyház múltját feltáró régi Bibliák, énekeskönyvek és imádságos könyvek.

Ige a falon

Érdekességnek számítanak a tárlat azon darabjai, amelyeknek lapjaira – az egykori szokásoknak megfelelően – a családi eseményeket: születések, házasságok, elhalálozások dátumait is bejegyezték a tulajdonosok.
Különlegesek továbbá az idegen nyelven kinyomtatott, valamint a vakok számára, Braille-írással készült Bibliák.

– Az énekeskönyvek közül a legrégebbi az 1698-ban Debrecenben nyomtatott példány, de figyelemreméltók a régi temetéseken, virrasztókon használt, kézzel írott énekfüzetek, s az egyházi életet ábrázoló festmények, fényképek – elemzett a lelkész, s hozzátette: a gyűjtemény értéke abban is megnyilvánul, hogy a falu múltját idéző dokumentumokat tárja az érdeklődők elé.

A kiállítás értékét növeli a falakat díszítő, igei feliratokkal ellátott keresztszemes kézimunka, amelyet a református templomban paddíszként használnak.

Emlékezetes bejegyzések

A kiállított Bibliákban, énekeskönyvekben található bejegyzések

a múlt emlékét őrzik. Az egyikben ez olvasható: Ezen énekeskönyvet vettem

1916 novemberében Szatmár-Németi városában, Nagy Sándor, Tisztaberek.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!