Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.01. 16:04

A közterületért fizetni kell Nyíregyházán

<p>A csütörtöki Kelet-vita résztvevői bátran feltették kérdéseiket, többen azonban az arctalanságot választották, s inkább a Szabolcs Online fórumán mondták el véleményüket. Olcsóbb lesz a parkolás a mélygarázsban mint a közterületen! <dia width="900" height="700" alt="Vita a parkolásról Nyíregyházán 2008.03.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vita_a_parkol_sr_l_Ny_regyh_z_n_2008_03_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vita a parkolásról Nyíregyházán 2008.03.27." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/nyiregyhaza-parkolas-kelet-vita.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az elmúlt csütörtökön tartott Kelet-vita témája kézenfekvő volt, hiszen a belvárosban zajló építkezés kezdete óta alaposan megváltozott a közlekedés s a parkolás a megyeszékhely centrumában. Számtalan olvasói észrevétel érkezett szerkesztőségünkhöz, ezért meghívtuk a témában illetékes szakembereket, s a városlakókat. A vita résztvevői bátran feltették kérdéseiket, többen azonban az arctalanságot választották, s inkább a Szabolcs Online fórumán mondták el véleményüket.

Az áremelés teremt egyensúlyt

Zolnai Gábor, az önkormányzat közlekedési mérnöke elmondta, a belvárosrekonstrukciójával az volt a tervünk, hogy a városmagot megvédjék az átmenőforgalomtól. A tömegközlekedés versenyhelyzete emiatt romlott, mert az emberek autóval közelebb tudnak menni a céljukhoz. Az egyensúlyt pedig egyelőre csak a parkolódíjak emelésével tudja megteremteni a város a busz és az autósok között.
- Véleményem szerint az ingyenes parkolást el kellene felejteni. A parkolás közterületfoglalás, s ezért fizetni kell - érvelt Zolnai Gábor.

- A Korzó mélygarázsában két szinten 630 parkolóhelyet létesítenek. Ide három irányból a Vay Ádám körútról két ívben és a Dózsa György utcáról lehet majd behajtani. Olcsóbb lesz valószínűleg a parkolás a mélygarázsban mint a felszínen, sorompón kell majd behajtani, jegykiadó automata lesz, s mindenki annyit fizet a parkolásért, amennyit bent tartózkodott - kezdte a tájékoztatót Litvai Zoltán, a Korzó Üzletház projektigazgatója.

Az első hozzászóló, Székelyhidi Ferenc azt sérelmezte, a Közterület-Felügyelet egy 10 ezer forintos bírsággal lepte meg. A Luther utcai papírbolt közelében parkolt, állítólag megállni tilos tábla hatálya alatt: "Körülnéztem, a környéken van egy kifakult, elfordított tábla, ami nem látható. Nem tartom jogosnak a büntetést, különösen, hogy egyből ennyivel kezdték" - panaszolta.

- Jogszerűen járt el a kollégánk - válaszolta Tasnádi János a felügyelet vezetője. A sofőrnek adott szakaszra meg kell nézni az irányadó szabályokat. A bírság összege januártól duplájára emelkedett a 10 ezer forint egy átlagos mérték. A szabálysértési határozatokkal szemben fellebezési joggal élhet bárki - zárta szavait a szakember. Görög László, a rendőrség alezredese Tasnádi úr szavaira utalva elmondta, hogy a vitatott ügyeket az összes körülményt figyelembe véve a rendőrség felülvizsgálja. A Közterület Felügyeletnek erre a helyszínen nincs módja.

Gond a zölddel

Sós István a Selyem utcai helyzetről beszélt. Amióta ott gyógyító központ működik, elállják a betegek a kapubejárókat is, a lakók bosszankodnak. A növényeket az erre járók letapossák, szemetelnek, ezzel kellene valamit kezdeni szerinte. Mások azért emeltek szót, mert ott büntették meg őket zöldterületen való parkolásért, ahol egy csepp zöld sincs. Tasnádi János elmondta a kresz és Nyíregyháza rendelete egyértelműen leírja, mi számít zöldfelületnek. Lehet ezt vitatni, de a közgyűlés álláspontja egyértelmű, védeni kell a zöldet. A tiltott tevékenységet pedig szankcionálni fogják. Az megint más helyzet, hogy a valamikori parkokat az autósok tönkretették s többségük ma már valóban nem tűnik parknak.
Kapcsolódó cikkek:

Vita a parkolásról Nyíregyházán
17 óra után néhány perccel elkezdődödött a Kelet-Vita a parkolásról Száraz Ancsa, a Kelet-Magyarország szerkesztőjének vezetésével.  

Becsülje meg a nyíregyházi épületek távolságait!
A távolságokat és az időt ki-ki máshogy becsüli meg. Lássuk ön milyen szemmértékkel rendelkezik, és milyen az időérzéke?  

Könnyű vagy nehéz ma Nyíregyházán parkolni?
Mennyivel nőtt, vagy csökkent a parkolóhelyek száma az elmúlt pár évben Nyíregyháza belvárosában

"Jelöletlen, gödrös" az Univerzum mögött
Türelmesek, és óvatosak a Nyíregyházi autósok. Az Universum üzletház mögötti (sokak szerint jelöletlen gödrösről) parkolási lehetőségről kérdeztük a véleményüket. 

Sok a visszaélés, kevés a parkoló
A fizető parkolókban a rokkant igazolvánnyal ellátott gépjárművek is csak egy órán át tartózkodhatnak. Ez alól a KRESZ-szabály alól csak a kijelölt helyeken álló autók kivételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!