Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.07. 15:18

Több tűz, kevesebb műszaki mentés

<p>Nyíregyháza - Tűzoltós, műszaki mentés területén az előző évhez képest némi csökkenés volt tapasztalható, ami elsősorban a műszaki mentések számánál tapasztalható. <dia width="900" height="700" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/T_bb_t__369_z__kevesebb_m__369_szaki_ment_s/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Több tűz, kevesebb műszaki mentés 2008.03.07." /></a></dia></p>

Ezt is mondta Domrády László tű. ezredes parancsnok, amikor pénteken beszámolt a Nyíregyházi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság elmúlt évi munkájáról, majd így folytatta:

– Az elmúlt év volt az, amikor a tűzesetek száma hosszú éveket figyelembe véve először volt magasabb, mint a műszaki mentéseké. A téves jelzések száma viszonylag magas, ami a különböző létesítményekben lévő tűzjelző rendszerek hibáiból, illetve téves jelzéseiből adódnak.

A rosszindulatú, szándékosan félrevezető jelzések az utóbbi idők tendenciájának megfelelően tovább csökkent. Ebben nagy szerepe van a híradó ügyeletesek növekvő gyakorlatának. Ügyeletünkre egy esetben érkezett bomba fenyegetés is.

Segítség a szomszédoknak

Mintegy 207 esetben tűz, illetve 272 alkalommal műszaki mentéshez nyújtottunk segítséget a szomszédos tűzoltóságok részére– folytatta az ezredes. A tűzesetek felszámolása során 50 személyt sérülés nélkül sikerült kimentenünk, viszont tíz személy kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett és két személyen már nem tudtunk segíteni.

 

A tűzesetek közül kárértéke miatt kiemelkedik a rakamazi hűzőháznál keletkezett tűz, ahol nagy mennyiségű konténer és transzformátor égett. Nyíregyházán az Ungvár sétány 15-17. szám alatt keletkezett több tűzeset, ami nem a kárértéke, hanem a lakókban keltett riadalom miatt volt jelentős.

A műszaki mentéseknél 204 személy mentését végeztük el sikeresen, 22 személyen a gyors beavatkozás sem segített. Veszélyes anyag jelentlétében 23 esetben avatkoztunk be. Jellemző veszélyforrás volt a tűz környezetében lévő PB palack, valamint a vezetékes földgáz.

– A tűzesetek okát vizsgálva megállapítható, hogy továbbra is a magas a nyílt láng, dohányzás, elektromos energia és a hőtermelő berendezés (kályha, vasaló...) okozta tűz. Bűncselekmény alapos gyanúja miatt 26 tűzesetnél a vizsgálatot átadtuk a rendőrségnek.

 

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!