Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.26. 17:06

Könnyű vagy nehéz ma Nyíregyházán parkolni?

<p>Nyíregyháza - Könnyű, vagy nehéz ma Nyíregyházán parkolni, illetve közlekedni? Mennyivel nőtt, vagy csökkent a parkolóhelyek száma az elmúlt pár évben a belvárosban?&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-parkolas-parkolo-nyiregyhaza-belvaros_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Amíg 2001-ben közel 32 ezer jármű volt Nyíregyházán, mára ez a szám meghaladja a 35 ezret.

A Jókai téren a légi fotó alapján számolva nagyjából 80 kocsi állás tűnt el, szemben a Szabadság téren több mint 100.

Ehhez hozzávehetjük a Vay Ádám körúton felszámolt 40 helyet és máris kiderül, hogy 220 hellyel van kevesebb parkoló a belvárosban.

Bérletmentes övezetbe sorolt terület a Bercsényi utcán 110, a Hősök terén 150, a Szabadság téren 70 és a Római katolikus templom mögötti területen 40 hely.

Ebből kiderül, hogy a bérletesek számára közel 600 hellyel jut kevesebb.

A jegykiadó automata inkább a nyerőgépre hasonlít.

Jöjjön el: vitázzunk a parkolásról!

A Kelet-Magyarország ismét Kelet-Vitát szervez. Ezúttal a parkolás, a közlekedés a téma. A tervek szerint megkérdezik a témában illetékes szakembereket a jelenlegi helyzetről, a belváros megújulása, a Korzó átadása után alakuló új lehetőségekről, az állampolgárok magatartásáról, a közlekedési morálról. Kérdését és véleményét eljuttathatja e-mailen szerkesztőségünkhöz is a [email protected] vagy a [email protected] címre, de elmondhatja nézeteit személyesen a Kelet-Vitán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban március 27-én (csütörtökön) 17 órától!

Skolnyik András: A Posta melletti automata nem üzemel megfelelően, bedobtam a pénzt, de nem adott jegyet. Ha így várakozok, még meg is büntetnek, az sincs, akinek ezt elmondanám.

Ha az vesszük alapul, hogy óránként 240 Ft-ért 8 dl benzint kapni, ebből lassan gurulva óránként 6 km-es sebességnél olcsóbb haladni, mint állni. Az már csak apróság, hogy naponta közel 2000 Ft-ért állni a jelenlegi bérek mellett nem nekünk üzlet.

Belme Orsolya: Sokat kell menni, nincs elegendő hely, szerintem nem olyan színvonalú a szolgáltatás, mint amennyibe kerül.

Ha tehát 600 férőhely megszűnik, és az épülő beruházás alatt 600 férőhelyes mélygarázs készül, akkor bérletes szempontból csak azt kapjuk vissza, amit elvettek.



Tilos díjat kérni, ha nem őrzik az autót

Szlovákiában csupa jó dolog történik autós szemmel. Az egyszerű cégalapítás és az olcsóbb biztosítás miatt sok magyar tulaj szlovák rendszámmal teszi itthon olcsóbbá az autózást, és így még a regadót is megspórolják.

Szlovákiában az egész ország területén eltörölték a parkolási díjat. Az ügy hátterében két alkotmánybírósági döntés és egy törvénymódosítás áll, ezek alapján múlt év végétől tilos parkolási díjat szedni a városok közterületein.

A szlovák alkotmánybíróság már évekkel ezelőtt alkotmányellenesnek hirdette ki a parkolódíjak szedését az olyan esetekben, amikor a tulajdonos nem kap a pénzéért ellenszolgáltatást, pl. a járművek őrzését.

A szlovák települések eddig csak úgy játszhatták ki a döntést, hogy a parkolási díjat adóként tüntették fel. Ezt a kiskaput egy tavaly év végi törvénymódosítás már bezárta, így 2007 decemberétől nem lehet parkolódíjat szedni ellenszolgáltatás nélkül. Az egyetlen kivétel, ha az önkormányzat bérbe adja a területet, mivel a bérlő már jogosult az autósoktól pénzt kérni. Valószínűleg egyre több helyen élnek majd ezzel a lehetőséggel.

Kapcsolódó cikkek:

"Jelöletlen, gödrös" az Univerzum mögött
Türelmesek, és óvatosak a Nyíregyházi autósok. Az Universum üzletház mögötti (sokak szerint jelöletlen gödrösről) parkolási lehetőségről kérdeztük a véleményüket. 

Sok a visszaélés, kevés a parkoló
A fizető parkolókban a rokkant igazolvánnyal ellátott gépjárművek is csak egy órán át tartózkodhatnak. Ez alól a KRESZ-szabály alól csak a kijelölt helyeken álló autók kivételek.

Lesnek rám a városomban
Lokálpatrióta volnék. Ám mostanában, akár egy csalódott szerelmes, kezdem észrevenni a kiábrándultság jegyeit magamon. Sorolhatnám azt, hogy mi tetszik, s mi kevésbé, de helyhiány okán most csak egy gondomról szólok.

- Pusztai Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!