Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.19. 06:08

Alkalmazkodunk az igényekhez Nyíregyházán, a szülészeten

<p>Nyíregyháza - Az épület ablakai előtt szólongatta a kismamát a család, onnan tudták meg, hogy fiuk vagy lányuk született. Szülés után 4-7 nappal foghatták először kezükbe gyermeküket, unokájukat.</p>

A városvita levelezőjének gratulálok unokájához - kezdte reagálását egy - a nyíregyházi kórház szülészetével - elégedetlenkedő városvitázó levélre dr. Pap Károly, a Jósa András Oktató Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa.

- Az olvasó kritizálja a szülészeti hospis ellátást. A nyíregyházi kórházszülészetén nem működődik ilyen szolgáltatás. A hospis (hospice) szó ugyanis a haldoklók ellátását jelenti. Ellenben 12 éve fogadjuk a szülő nőket - igény szerint - légkondicionált, egyágyas, hotelszobai felszereltséggel rendelkező szobákban. Az ezekért fizetett bevételből egyágyas szülőszobákat, családi szobát tudtunk kialakítani, és otthonosabbá tettük a környezetet. A levélíró furcsálja, hogy a kismamák itt használhatják megszokott kozmetikumaikat.

A betegek többsége elégedett

Múlt század végére az anyai halálozás sokat javult és 1000 újszülöttből 20-24 halt meg. Nyíregyházán abban az időben évente másfélszer több, 32-36. Tavaly országosan ez a szám 8 körül volt, Nyíregyházán 6. Ezért is felelős vagyok. Ezt csak a hivatásukat magas szinten művelő dolgozókkal, támogató kórházi vezetéssel lehetett elérni. Intézményünkben tavaly a szülések száma 3600 volt. A hazai szülészeti osztályok többségén a szülésszám nem éri el az 1000-t évente. A sok szülés sok szülő nőt jelent, sokféle igény teljesítését várják el tőlünk. Betegeink többsége elégedetten távozik, ezt reprezentatív betegelégedettségi felméréseink is igazolják, munkánkat a szülészeti szakma elismeri és példa értékűnek tartja - mondta dr. Pap Károly.

Szerencsére már elmúlt az az idő, amikor a szülő nő otthoni tárgyat nem hozhatott magával a kórházba, ha mégis ezt elvették. A szülészeti osztály is nyitottá vált. Mikor én kezdtem a szakmát a szülő nőnek befekvés előtt el kellett köszönnie hozzátartozóitól, telefonon - ha volt egyáltalán - a szülőszobát csak nappal kapcsolták. Az épület ablakai előtt szólongatta a kismamát a család, onnan tudták meg, hogy fiuk vagy lányuk született. Szülés után 4-7 nappal foghatták először kezükbe gyermeküket, unokájukat. Ma a szülésnél a férj, a testvér, az édesanya is jelen lehet. Közvetlen szülés után a családi szobában az újdonsült anya találkozhat szeretteivel, láthatják az újszülöttet.

A régi épületben a szülő nők 12-24 ágyas kórtermekben feküdtek. Akkor naponta 2 betét járt, ha azokat átvérezte a lepedőjét, vagy törölközőjét használta. A fertőzés életveszélyes és halálos betegséget is okozhatott. Úgy gondolták, ha erre még külső korokozó is bekerül a tragikus kimenetelű esetek száma nőni fog. Volt idő, mikor, aki tehette máshol szült. Most nem telik el hét, hogy ne találkozzak más megyéből itt szülő anyukával, aki köszöni, hogy fogadtuk - folytatta a főorvos.

- Megfelelő tisztaság betartása mellett, a kívülről bekerülő kis mennyiségű, kevésbé agresszív kórokozó még védelmet is nyújthat a fertőzéssel szemben. A kedves nagymamát megnyugtatom, hogy osztályunkon a nemzetközileg elfogadható fertőzési aránynál kevesebb a gyulladásos szövődmény, amit ma hazánkban nem sok osztály mondhat el. Folyamatosan ellenőrizzük a gyulladások okait, kialakulását, lefolyását és a szükséges intézkedéseket meg is tesszük. A hotelszobában egyedül elhelyezett gyermekágyasoknál - akiket néha igen sokan látogatnak - kevesebb a szövődmény, mint a hagyományos kórtermekben. Ha a látogatók tiszta ruhában, egészségesen, védőköpenyben és cipővédőben lépnek a hotelkórterembe, ez így maradhat. Azt, hogy a látogató a „juhakolból” jön-e, azt tényleg nem ellenőrizzük. Ellenben a hozzánk érkező észrevételeket, panaszokat köszönettel vesszük, kivizsgáljuk, jogos és szükséges változtatásokat elvégezzük - tájékoztatott az osztályvezető.

Kapcsolódó cikkek:

Sok a császármetszés 

A közeljövőben számíthatnak helyi vizsgálatokra azok a kórházak, ahol kiugróan magas a császármetszések aránya – közölte Egyed Jenő, a szülészet-nőgyógyászat országos szakfelügyelője. Bővebben...

Az otthonszülés előnyei és hátrányai

Portálunk utánajárt, milyen előnyei és veszélyei vannak az otthonszülésnek, mennyire népszerű ez a módszer a megyében, és melyek azok az esetek, amikor a szakemberek kimondottan nem ajánlják. Bővebben...

Internet helyett bizalom az orvossal

Az otthonszüléssel kapcsolatos írásunk érthető módon felkeltette olvasóink érdeklődését. A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Pap Károly szülész-nőgyógyász, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház osztályvezető főorvosát is. Bővebben...
- Pók Viktória -




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!