Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.31. 12:46

A hónap eseménye: népszavazás Oroson

<p>Nyíregyháza-Oros - Feltehetően élénk vita kíséri az Oros leválásával kapcsolatos napirendet. Az előkészítő bizottság szakmai munkáját korrektnek ítélte Csabai Lászlóné. A témára terveink szerint áprilisban több alkalommal visszatérünk. <dia width="900" height="700" alt="A hónap eseménye: népszavazás Oroson 2008.03.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_h_nap_esem_nye__n_pszavaz_s_Oroson_2008_0/index.shtml , SERIE ,900,700)">Az újság: <img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A hónap eseménye: népszavazás Oroson 2008.03.31." /></a></dia></p>

Feltehetően élénk vita kíséri az Oros leválásával kapcsolatos napirendet. Az előkészítő bizottság szakmai munkáját korrektnek ítélte Csabai Lászlóné, ehhez az önkormányzat is hozzátette az egyes pontokra vonatkozó szakvéleményét.
- A tisztánlátás érdekében a következő héttől lakossági fórumokat tartunk a településrész lakóinak, ahol válaszolunk a kérdéseikre, s elmondhatják véleményüket a leginkább érintettek. A hozzánk eljutott Oros 2010 című kiadvány legutóbbi számában olvasottak stílusát azonban visszautasítjuk, mi ilyen hangnemben, nem vagyunk hajlandóak tárgyalni. A vitának érthetőnek, tisztának és őszintének kell lennie, s senki nem érezheti fenyegetve magát azért mert a leválás mellett vagy éppen ellene szavaz - mondta a városvezető pénteki sajtótájékoztatóján.
Azóta többen érdeklődtek szerkesztőségünkben arról, hol tekinthetnék meg a fent említett kiadványt.
Az alábbiakban összefoglaljuk a benne olvasottakat, a lapot teljes terjedelmében hamarosan letölthetik portálunkon.
Az Oros 2010 című, a telepűlésegyesítés megszüntetését előkészítő bizottság háztartásokba eljutott hírlevelének tartalmából:

A kiadvány címoldalán A leválás támogatóit a 41-es mentén keresztre feszítik címmel a Szabolcs Online internetes portálon talált hozzászólásokból szemezgettek.
Az egyk levelező (orosi) azt kérdezi Háború van? Mi lesz ennek a vége? A leválás támogatóit a 41-es mentén keresztre feszítik, házaikat lerombolják? Miért nem lehet a kérdéseket, kételyeket megbeszélni? A papagaj nevű hozzászóló szerint az önállóságnak inkább előnyei vanak, mint hátrányai. Lehet, hogy fel sem vetődött volna a leválás gondolata, ha Nyíregyháza gondos gazda módjára törődött volna Orossal és az itt élőkkel - írta Oros5.

Gyakorlati tudnivalók

A lapban lakossági kérdésekre is válaszolnak a szerzők. Egy Magyar utcai hölgy arra volt kíváncsi, leválás esetén, mi a teendő az okmányokkal. A lap szerint dr. Gál György a nyíregyházi okmányiroda vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy Oros leválása esetén a személyi okmányokat az okmányiroda illetékmentesen kicseréli, s szolgáltatásaikat az önállóvá válás után is igénybe vehetik a lakosok. A közlekedéssel kapcsolatban az előkészítő bizottság egy újdonsággal szolgált, a minisztériummal való levelezésükből kiderült, a szolgáltatás ellátására nem a Szabolcs Volán Zrt-vel kell megállapodni, hanem a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal. Ennek az információnak a birtokában újra felkeretsék a Szabolcs Volánt, Ignácz László vezérigazgató azt válaszolta, hogy megállapodás értelmében fogják ellátni a személyszállítást, ha a szerződésben helyi járatokra állapodnak meg, akkor azokkal. Az előkészítő bizottság egyébként azt állítja, Oros költségvetési számítását úgy készítették el, hogy a településrész önállóság esetén anyagilag is hozzájárul a helyi buszközlekedés fenntartásához, hogy se a lakosságot, se a Volánt ne érje hátrány.

A lap harmadik oldalán arról írnak, hogy több mint félezer orosi lakos teszi kockára az életét naponta a 41-esen való átkeléssel, a Vezér és a Szállási utca térségében. Azzal vádolják a várost, figyelmen kívül hagyta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ pályázatát, melyen állami támogatással - 10 százalék önerővel - biztonságos gyalogátkelőhelyet alakíthattak volna itt ki. A kiadvány végén a média is a vádlottak padjára került. A szerzők szerint a leválás ellenzői több valótlan adatot juttattak el az újságokhoz. Az előkészítő bizottság a tudatlanságból eredő téves (?) információkat határozottan cáfolja, és a kétkedőktől azt kérik keressék az előkészítő bizottság egyik tagját Szécsi Józsefnét a 30/9076887-es telefonszámon, aki időpontegyeztetés után bemutatja Önöknek az állításaik igazát tanúsító okiratokat.

A mai közgyűlésen is napirendre kerül a téma, várjuk olvasóink véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!