Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.07. 16:07

Roland, a legfiatalabb cukrászmester

<p>A tiszalöki Rausch Roland, a maga 27 évével az ország legfiatalabb cukrászmesterének számít. A Cukrászmester szakmai lap decemberi száma Rausch Roland gyönyörű Mikulás-tortáját tette címlapjára.</p>

Ezt az édességet egyetlen Télapónak sem lenne szíve a puttonyába csúsztatni, de talán még felszeletelni sem. Sokkal inkább csak nézni, gyönyörködni benne.

Névjegy
Név: Rausch Roland

Foglalkozása: cukrászmester

Különlegessége: e minőségében a legfiatalabb

Hobbija: számítástechnika, fotózás

Természetes alapanyagok
– A Cukrász Ipartestület megtisztelt azzal, hogy e munkámat közszemlére tették – kezdte Roland. – Nyolcadikban a pályaválasztás nem esett nehezemre, hiszem már gyerekként sokat sertepertéltem a konyhánkban édesanyám mellett. A nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola diákja lettem, a tiszalöki termelőüzemben – amelyben ma már főnökként tevékenykedem – pedig olyan kiváló szakemberektől tanulhattam, mint Tasnádi Frigyes és Orosz Lászlóné Erzsike néni. Tőlük sajátíthattam el a csak természetes alapanyagok használatát, és minél többet tapasztalok ebből a szakmából, annál inkább érzem ennek a szükségességét. Mind szakmai, mind fogyasztói szempontból fontosnak tartom, hogy például a csokoládét mi magunk készítsük el.

A szakmában eddig eltöltött 13 év megtanított arra is, hogy kölcsönösen kiegészíti egymást az emberek igénye és a cukrász fantáziája.

Olyan még soha sem fordult elő, hogy valakit elküldtünk volna, a kérése lehetett bármily szeszélyes is. Sőt, olykor éppen az ilyen kérések teszik fel ama lécet. A cukrászmesteri címet az idén szereztem meg a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál olyan neves szaktekintélyek előtt, mint Szamos László, Pataki János és Surányi István.

A gyakorlati oktatóm Kemény Andrásné volt. A társaim 35–50 év közötti cukrászok voltak, s csak néztek, mit keresek én itt a 27 évemmel. Tény, fiatal vagyok, s még sokat kell tanulnom, hogy az álmaimat megvalósíthassam. Ezen leszek, és azon, hogy a tőlem még fiatalabbakkal, a jövő nemzedékkel megszerettessem ezt a szakmát. Tanítani szeretnék, ahogy én tanultam! – mondta Roland.

- Lefler György -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!