Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.20. 06:18

Álló óra, pörgő indulatok

<p>Nyíregyháza – Felháborodottan érkezett a szerkesztőségünkbe a minap Kovács Bertalan. A Nyíregyháza-Jósavárosban elő olvasónk elmondta: számos kérdésre szeretne választ kapni lakótársaival az Ungvár sétány 23-25-27. szám alatt zajló panelfejújítással kapcsolatban. <dia width="850" height="630" alt="Álló vízóra, pörgő indulatok 2007.12.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_ll__v_z_ra__p_rg__337__indulatok_2007_12_2/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Álló vízóra, pörgő indulatok 2007.12.20." /></a></dia>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Paneltr%C3%BCkk%C3%B6k%20video%201_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Paneltr%C3%BCkk%C3%B6k%20video%202_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A KM megtudta: a lakók 2004-ben nyújtották be felújítási kérelmüket, törekvéseiket 2005-ben siker koronázta, megnyerték a pályázatot. A munkálatok idén augusztusban kezdődtek el, javarészt már megtörtént a szigetlés, a nyílászárók cseréje, és az egyéb korszerűsítési teendők.

– Kezdetben 1:3, 1:3, 1:3 finanszírozási arányról volt szó, ám ez őszre 60:40 százalékra módosult, mindez további súlyos százezreket jelent a lakóknak. A szomszédos Ungvár sétány 29-31 tömb jó egy évvel később pályázott, mégis kedvezőbb feltételeket kapott! A 23. szám alatti szeméttároló helyiségbe vízórát szereltek a kivitelezők augusztusban. Nagy mennyiségű vizet használtak el hónapok alatt, a számláló azonban jó ideje csak 3 köbmétert mutat. Hogyan lehetséges ez? Tudomásom szerint a villanyáramot is a „közösből” veszik, a lakók fedezik majd ennek költségeit? Kiszedték a régi, koros nyílászárókat, a lépcsőfordulókban pedig leszedték a régi radiátorokat. Ezek egy része mára eltűnt, pedig értékesítésükből szeretnénk elvégezni a lépcsőházak belső festését. Több üzlet, tanműhely is van a paneltömbünk alatt, van-e külön villany és vízórájuk? – követték egymást a Számviteli Bizottság tagjának kérdései.

Tudta-e?

Szigetelés, fűtéskorszerűsítés, ablakcsere. Ezekre lehet pályázni a panelprogram keretében 2001 óta.

Eddig 30 milliárd forintot osztottak szét és a hat év alatt az 508 ezer panellakásból 190 ezret újítottak fel.

A magyar panelek életkora most átlagosan 30 év. A szakember szerint ezeket néhány évtizeden belül le kellene bontani.

Kovács úr felvetéseire Viski Jánosné házmester reagált, aki státusából adódóan lépésről lépésre nyomon követi a hónapok óta tartó munkálatokat. Lapunknak elmondta: a problémás vízórát ősszel fordítva kötötték be, ezt jegyzőkönyvezték, és korrigálták. Nem tudni miért, később újra „sztrájkot hirdetett” a mérőóra.

– Hiába ömlik a víz, forog a piros kismutató, nem mér a számláló. A kivitelező villanyáram használatát külön mérőórák mérik, nem terheli a közös kasszát. A régi nyílászárók egy része a biciklitárolóban van elhelyezve, egy részét pedig a lakók már értékesítették, ebből festi a lécsőházat társadalmi munkában az egyik lakó a 23. szám alatt. A tanműhelynek és az üzleteknek saját víz- és villanyórája van, visszaélésről szó sincs. Mindezt magam ellenőriztem nyáron a közös képviselővel – mondta el Viski Jánosné.

Kapcsolódó cikkek:

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!