Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.21. 14:53

Egység és önállóság a munkában

<p>Kölcse - A megszorító intézkedéssel szemben jelentős fejlesztést tervez az önkormányzat.</p>

Több szempontból is különlegesnek tekinthető a csütörtök este Kölcsében tartott Kelet-fórum: az idei évben utoljára szervezett lapunk ilyen jellegű vitát, s ezen a rendezvényen köszönthettük az eddigi fórumok legfiatalabb meghívott vendégét.

A Kölcse-Fülesd-Sonkád mikrotérség oktatási-közművelődési tevékenységének bemutatására, a jövőbeni tervek ismertetésére, elemzésére épített vitát Koncz Nóra, a Kelet-Magyarország újságírója vezette.

– Az ÁMK a település általános iskolája, napköziotthonos óvodája, művelődési háza és községi könyvtára összevonásával jött létre. Az idei év júliusában a helyi, illetve a sonkádi és fülesdi önkormányzatok arról döntöttek, hogy valamennyi közoktatási intézményüket egy intézménybe szervezik – kezdte az Általános Művelődési Központ bemutatását Ombodi Károly, s elmondta: a 3 település iskolásai már a korábbiakban is a közös fenntartású kölcsei oktatási intézményben tanultak, az óvodások viszont szeptembertől az ÁMK keretei között, de a saját településükön lévő épületekben formálódnak tovább.

– Az idei tanév más okok miatt is rendhagyó, megszorító intézkedésekre volt ugyanis szükség, amelyek megváltoztatták a korábbi rendet – fogalmazott Ombodi Károly.

Az elhangzottakból kiderült: a fenntartó lépését az önkormányzatok állami támogatásának csökkenése, a pedagógusok óraszámának emelkedése, valamint a gyereklétszám jelentős csökkenése indokolta. Ennek értelmében 3 évfolyamon a korábbi két osztály helyett csak egyet tudtak indítani.

Mélyen érintette

Mint Sira Gáborné Tóth Zsuzsannapolgármester kiemelte, az említett kényszerű intézkedéssel szemben jelentős fejlesztést tervez az önkormányzat. Ezek között – alapvetően központi támogatással – egy új, megfelelő méretű tornaterem (tornacsarnok) felépítése szerepel, majd szaktantermek és kiszolgáló helyiségek létrehozása a cél.

– Az óvodát szintén mélyen érintette az idei átszervezés, a korábbi három homogén csoport helyett két vegyes – különböző életkorú gyerekek alkotta – csoport működik szűkös körülmények között – ismertette a helyi óvodai körülményeket Sira Gyuláné.

– Nem örülök annak, hogy megszűnt az önállóságunk és a kölcsei ÁMK-hoz csatolták intézményünket – hangsúlyozta Juhász Andrásné, s indokként említette, attól tart, hogy a közelmúltban korszűsített, helyi program szerint dolgozó intézmény elveszíti kialakított profilját.

Ombodi Károly válaszából kiderült: a két csatlakozó óvoda szakmai munkájának átalakításáról szó sincs, a munkát a megkezdettek szerint folytathatják Sonkádon és Fülesden is.

Fülesden is újjáépült a tavalyi évben az óvoda, így mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak a sikeres munkához. Probléma az elkövetkezendő években várható, mivel a településen kevés gyermek születik, s évről-évre csökken a létszám – egészítette ki az elhangzottakat Fecske Zoltánné.

Nyirán Tibor elemzéséből kiderült, a kistérség 49 településén 16 nyolcosztályos iskola működik, amelyek között a kölcsei intézmény – mind a szakmai munka tekintetében, mind a feltételeket illetően – a legjobbak közé sorolható.

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!