Sport

2018.08.16. 12:54

Egy igazi jó mestertől bölcseletet tanulhatsz!

Debrecen - A szakmailag megalapozott önvédelem nem árthat a gyermeknek.

Debrecen - A szakmailag megalapozott önvédelem nem árthat a gyermeknek.

A különböző küzdőelemek elsajátításával, mint a biztonsági esés, dobások, rúgások, birkózás és a földharc alapjai, a gyerek nem tanul agressziót, sőt, az edzéseken nevelni igyekeznek őket.

A rendszeres gyakorlás során javulhat az erőnlét, a mozgáskoordináció, a koncentráció, ami a gyereket később a tanulásban és a társas kapcsolatok kialakításában is segíteni fogja.

Reális önbizalom

– Egy jó mestertől életre szóló bölcseletet is tanulhat: ha megüt valakit, az fáj, ha őt ütik meg, az is fáj, de ez a küzdelem mindig a kölcsönös tiszteletre épül. A hiteles mester által vezetett küzdősport, önvédelmi edzés nem közelharcra, agresszióra tanít. A személyiségre gyakorolt hatása – jó vezetés mellett – ellenkező: a konfliktushelyzetek megfelelő, békés kezeléséhez szükséges énerő fokozódik, segít a reális önbizalom, az indulati élet szabályozásáért felelős kontrollfunkciók kialakulásában.

A sporttevékenység mellett a mester személyiségének is nagy hatása van a gyermekre: az általa használt konfliktuskezelési technikák mintát jelentenek a gyermeknek, aki a modellkövetés útján sajátítja el azokat – magyarázza Márta Szilvia és Mosolygó Tamás klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, az Életpszichológia Tanácsadó Központ munkatársai. A gyermekeket védő, ide vonatkozó jogszabályok ma már nyújtanak akkora védelmet, hogy meg lehessen szüntetni a törvénysértő szervezeteket.

A szakmailag megalapozott önvédelmi és küzdősport edzések tehát nem árthatnak a gyereknek, viszont ne sajnáljuk az időt a hiteles mester kiválasztására.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!