Sport

2018.07.25. 09:48

Fiúkkal edz, a lánycsapatban játszik a tiszafüredi focitehetség

Debrecen - Hátvédként is ért már el sikereket, de igazán elemében a középpályán érzi magát.

Debrecen - Hátvédként is ért már el sikereket, de igazán elemében a középpályán érzi magát.

Kota Szabina a DEAC és a Debreceni Labdarúgó Akadémia által közösen működtetett lánycsapat 16 éves labdarúgója, akit nemrégen a korosztályos válogatott bő keretébe is beválasztottak.

Hátul kezdett

Általános iskolában rúgott először labdába, majd később a Tiszafüredi Városi Sport­egyesület korosztályos együttesében játszott a fiúk között. Tehetségére az akkori felnőtt csapat kapusa és a Szolnoki MÁV FC kapusedzője, Ulviczki Attila is felfigyelt, így egy rövid próbajáték után 13 évesen Szolnokra igazolt.

– Két évig fociztam a Szolnoki MÁV FC lány utánpótlásában. Jó csapatunk volt, magyar bajnokok is lettünk egyszer – idézi fel az első sikereket Szabina. Hozzátette, bár nem érezte magáénak, mégis a jobbhátvéd és középhátvéd pozíciójában kellett játszania. Egyszer a legjobb védőnek is választották egy tornán.

Egy edzőváltás következtében 2017 nyarán a hajdúsági megyeszékhelyre igazolt és a DEAC és a Debreceni Labdarúgó Akadémia által közösen működtetett együttes labdarúgója lett. Itt már a középpályán játszik, ami elmondása szerint sokkal testhezállóbb számára.

– Mivel a tiszafüredi gimiben tanulok, így az edzésmunkát is helyben végzem. A Bóza László és Tóth Tibor által edzett U14-es és U15-ös fiúkkal készülök hetente háromszor.

Bár edzései nagy részét itthon végzi, csapattársaival baráti, összetartó közösséget alkotnak. Véleménye szerint ez az egyik fontos része sikereiknek. Első szezonjában a másod­osztály ezüstérmesei lettek, de céljuk az élvonalba kerülés.

A Debrecenben töltött egy év alatt rengeteg tapasztalatra tett szert, sokat tanult edzőjétől, Szegedi Szabolcstól. Példaképe Andrés Iniesta, de a Loki felnőtt gárdájából is vannak kedvencei. Véleménye szerint a siker titka a sok edzés és a fegyelem.

- Bekecs Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!