Sport

2017.12.04. 11:29

DHSE Olasz Focisuli: svájci és olasz tapasztalatokat gyűjtve

Debrecen - Többek között az AC Milan utánpótlásprogramját is tanulmányozhatták a hajdúságiak nemrég.

Debrecen - Többek között az AC Milan utánpótlásprogramját is tanulmányozhatták a hajdúságiak nemrég.

Olaszországban és Svájcban járt a közelmúltban a DHSE és a HTE Olasz Focisuli stábja – Hegedüs Tamás, Hegedüs Gábor, Kolbe Ádám, Purguly Edgárd, Jeremiás Gergő részvételével –, valamint Szücs János, a hajdúszoboszlói utánpótlás vezetője.

Nagyon hasznos ismeretekkel térhettünk haza Debrecenbe." Hegedüs Tamás

Hasznos túra volt

– A Svájci Labdarúgó-szövetség azért hívott meg bennünket, hogy megismerjük az ottani utánpótlás felépítését, képzési rendszerét és központi programját, melyek az utóbbi években Európa élvonalába vezették a felnőtt- és utánpótlás-labdarúgásukat – nyilatkozta a Naplónak Hegedüs Tamás. – A program sikere kiválasztórendszerük egyediségében rejlik. A Lugano melletti régiós edzőtáborban a profi és amatőr klubokból kiválasztott legtehetségesebb gyerekek a szövetségi program alapján, három éven át (15–18 évesek) a legmagasabb képzésben részesülnek, sőt tanulmányaikat a helyszínen folytatják, ott versenyeznek a profi egyesületek ellen. Majd 19 évesen kötelezően visszakerülnek a nevelőklubjukba, hogy újra azt a csapatot erősítsék, ahonnan elindultak. Nem véletlen, hogy a tizenöt éve kidolgozott programjukat folyamatosan működtetik, szinte ugyanazokkal a kollégákkal, mind az országos, mind a megyei szövetségi szinten. Mivel a svájci program az olasz határ közelében zajlott, kihasználtuk ezt, és az AC Milan utánpótlásközpontjának munkáját is tanulmányoztuk, mint más koncepciót képviselő klubét, elsősorban anyagi helyzete miatt. Filippo Galli úr, a milánóiak utánpótlás-igazgatója, édesapám, Hegedüs Gábor régi barátja fogadott bennünket és tartott elméleti képzést a klub utánpótlás-teóriájáról, majd részt vettünk több korosztály edzésen is – mondta a tréner, s hozzátette: nagyon hasznos ismeretekkel tértek haza; s kiegészítve több jól felhasználható ötlettel, folytatják a nevelőmunkát. A programban két utánpótláskorú hajdú-bihari játékos is edzéseken vehetett részt.

Közben itthon nagyüzem volt az olasz focisulisoknál: Budapesten a 2010-es korosztály többek között az Ferencvárosi TC, az UTE és a Kispest Honvéd csapataival mérkőzve nyerte meg a 16 csapatos tornát, majd másnap Székesfehérváron az 5. helyen végeztek, szintén egy rangos tornán.

A 2007-es korosztály Hevesen szerepelt, ahol 12 csapat vett részt. Ott a hármas döntőbe kerülve, a Mezőkövesd és a LOKI FS elleni győzelmükkel megnyerték a tornát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!