Sport

2016.01.14. 14:50

Lépésről lépésre haladnának kéziseink

Debrecen - A rutinos Iváncsik Gergő reméli, az újoncokat nem teszi görcsössé az Európa-bajnoki debütálásuk.

Debrecen - A rutinos Iváncsik Gergő reméli, az újoncokat nem teszi görcsössé az Európa-bajnoki debütálásuk.

Péntektől bő két héten keresztül a kontinens tizenhat legütőképesebb férfi kézilabda-válogatottja - köztük a magyar - fogja összemérni az erejét a lengyelországi Európa-bajnokságon. A résztvevőket négyfős csoportokba sorsolták, amelyekből az első három lép tovább. Az A és a B kvartett „túlélői” az I-es, a C és a D négyesek legjobbjai a II-es számú középdöntőben folytathatják menetelésüket. Az elődöntőbe a hatosokból két-két ország kerül, a legjobbak Krakkóban feszülnek egymásnak a medáliákért.

A végső győztes a trófea mellett olimpiai kvótával gazdagodik (ha a már fix riói induló Franciaország diadalmaskodik, akkor a második „ölébe pottyan” a lehetőség). Emellett azon nemzetek közül, amelyek még nem biztosították helyüket az ötkarikás kvalifikációs viadalon, a két legelőkelőbb helyen végző teljesíti ezt a „küldetést” – ez lehet Magyarország minimális célja.

Kiváló felkészülés

A mieinknek a Szerbia elleni két összecsapás jelentette a főpróbát: Zentán két góllal maradtak alul Nagy Lászlóék, Kecskeméten pedig döntetlennel zárult az ütközet.

– Korábban egy világesemény előtt öt-hat tesztmeccset játszottunk, de most csupán kétszer léptünk pályára, ami nem feltétlenül jelent problémát, hiszen így „kiéhezve” várhatjuk az Eb-t. A szerbekkel megvívott mérkőzések sok tanulsággal szolgáltak, a pozitív dolgokat fenn kell tartanunk, a videózáson előkerülő hibákat pedig javítjuk a rajtig. Úgy vélem, remekül sikerült a felkészülésünk, az utóbbi hetekben az erőnléti edzések mellett a taktikánkat is tökéletesre fejlesztettük – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Iváncsik Gergő.

Talant Dujsebajev tizenhat fős kerettel utazott Lengyelországba, a névsorban számos olyan tehetséget találunk, aki első jelentős tornájára készül. – Valószínűleg szükségük lesz egy kis időre, amíg felveszik az Eb ritmusát. Nagyon bízom benne, hogy a fiatalokat nem nyomasztja majd a lehetőség, sokkal inkább inspirálja őket a szereplés – fogalmazott az MVM Veszprém kiválósága.

Erős vetélytársak

Magyarország szombaton 18 órától (tv: M4 Sport) mutatkozik be a seregszemlén, ekkor Montenegró vár a gárdára Gdanskban. Két nappal később, szintén este hattól Oroszország jelenti a leküzdendő akadályt. Végezetül január 20-án, a D csoport utolsó fordulójában a bombaerős dánokkal küzdenek meg a pontokért a piros-fehér-zöldek, a kezdő sípszó 20 órakor harsan fel.

- A montenegrói együttes rendkívül kellemetlen, agresszív stílusban kézilabdázik, a szerb és a horvát válogatottakhoz tudnám őket hasonlítani. Következő riválisunkat nem kell senkinek sem bemutatni, rájuk az úgynevezett orosz iskola a jellemző. Dánia immáron hosszú évek óta minden jelentős megmérettetésen az élbolyban végez, ez a tény mindent elárul erejükről – jellemezte az ellenfeleket a tapasztalt balszélső.

Dujsebajev mester nem kertelt a keddi sajtótájékoztatón, a kiváló szakember célja az aranyérem a kontinensviadalon, míg a Magyar Kézilabda Szövetség az elődöntőbe várja kéziseinket. Kíváncsiak voltunk, Iváncsik Gergő milyen helyezéssel lenne elégedett.

- Nem kívánkozom jóslatokba bocsátkozni, mindig csak a következő feladat a fontos, lépésről lépésre kell haladnunk. Egy Európa-bajnokság sokkal keményebb, mint például a világbajnokság, gyakorlatilag az összes indulónak van esélye a végső sikerre. Ennek ellenére a lehető legelőkelőbb pozíciót akarjuk megszerezni – fogadkozott a 34 esztendős játékos.

HBN-BÁ


A csoportbeosztás

A csoport: Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Macedónia

B csoport: Horvátország, Izland, Fehéroroszország, Norvégia

C csoport: Spanyolország, Svédország, Németország, Szlovénia

D csoport: Magyarország, Dánia, Oroszország, Montenegró


A magyar keret

Kapusok: Mikler Roland, Bartucz László

Mezőnyjátékosok: Hornyák Péter, Pásztor Ákos, Ancsin Gábor, Nagy László, Faluvégi Rudolf, Nagy Kornél, Bánhidi Bence, Zubai Szabolcs, Schuch Timuzsin, Bodó Richárd, Borsos Tamás, Dzsamali Iman, Gazdag Tibor, Iváncsik Gergő


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!