Sport

2015.09.15. 12:00

A minőségi szórakoztatás garantálva: indul a Bajnokok Ligája

Debrecen - Nyolc összecsapással veszi kezdetét a világ legerősebb klubtornájaként elkönyvelt küzdelemsorozat.

Debrecen - Nyolc összecsapással veszi kezdetét a világ legerősebb klubtornájaként elkönyvelt küzdelemsorozat.

Nem kell tovább várniuk a minőségi futball szerelmeseinek, kedd este felcsendül a BL himnusza, és megkezdődik a harc az öreg kontinens legerősebb gárdái között. Ennek apropóján szakértők segítségével vizsgáltuk meg az A, a B, a C és a D csoport várható végkimenetelét.

Otthon is idegenben

Az A kvartettben találjuk a küzdelemsorozat legeredményesebb alakulatát, a tízszeres győztes Real Madridot. A spanyolok mellett a francia pontvadászat aranyérmese, a PSG, az ukrán klubfutball egyik zászlóshajója, a Sahtar, és a svéd bajnok, Malmö került ebbe a négyesbe. Legutóbb francia egylet 1993–ban lett Európa ura, a Marseille sikerét előbb–utóbb a PSG is szeretné átélni. A dúsgazdag gall klub legnagyobb igazolása Di Maria megvétele volt, bár az argentin nem brillírozott Manchesterben, ellenben korábban a Real Madrid sikereiben fontos szerepet játszott. A Realnál edzőváltás történt a nyáron, a királyiak Rafa Benítezre cserélték Carlo Ancelottit. A riválisok aggódhatnak, ugyanis Cristiano Ronaldo elkezdte a gólgyártást a hétvégén, a portugál zseni öt találatot jegyzett az Espanyol ellen. A Sahtar Donyecket hontalan együttesnek is nevezhetjük, hiszen a háborús helyzet miatt Lvivben vívja hazai összecsapásait. Az sem Mircea Lucescu gárdájának malmára hajtja a vizet, hogy a nyáron több fontos labdarúgó (Douglas Costa, Luiz Adriano) távozott. A Malmö sorozatban második alkalommal verekedte el magát a csoportkörig, de ahogy tavaly, idén is ez lehet a végállomás a skandinávoknak.

Szép emlékek

A csoport szakértője Herczeg András, aki a Lokit hat évvel ezelőtt a főtábláig irányította. – Gyakran eszembe jut ez a szereplés, jó visszaemlékezni arra, hogy egykoron mi is részesei lehettünk a BL–nek. A PSG jelentős nívót képvisel, Di Maria megszerzésével tovább erősödött. Úgy gondolom, a legjobb nyolcig, de akár az elődöntőig is eljuthatnak a franciák. A Real Madridnál a közkedvelt Ancelotti távozott, helyét az a Benítez vette át, aki 2009–ben a Liverpoolt irányította, az egymás elleni meccsek során közvetlen emberként ismertem meg. A madridiakat a végső győzelemre is esélyesnek tartom. A Sahtar nem szólhat bele a továbbjutás kérdésébe, nem sikerültek jól az igazolások, a harmadik helyre érhet oda. A Malmö erejét mutatja, hogy a skót bajnokot búcsúztatta a kvalifikáció során. Hazai pályán megnehezítheti az ellenfelek életét.

Visszatérnek a Vörös Ördögök

A B–seknél a PSV Eindhoven, a Manchester United, a Wolfsburg és a CSZKA Moszkva küzdhet meg a továbbjutásért. A Manchester United egyéves szünetet követően tér vissza a Bajnokok Ligája mezőnyébe. A holtszezonban minden csapatrészbe érkezett új ember Louis van Gaal csapatába, amely a hétvégén az ősi rivális, Liverpool legyőzésével hangolt a BL–re. A Wolfsburg a legutóbbi idényben az ezüstérmes pozícióban zárt a Bundesligában, méghozzá a második legtöbb gólt (72) szerezve. Az átigazolási időszak hajrájában a Farkasok elvesztették egyik legfontosabb láncszemüket, mivel Kevin de Bruyne 55 millió font ellenében a Manchester Cityhez került. A PSV hét esztendőt követően tudta újra megszerezni a holland bajnoki címet. Philip Cocu bátran épít a fiatalokra, erre utal a BL–re nevezett keret átlagéletkora, ami mindössze 23,2 év. A CSZKA két együttest búcsúztatott a kvalifikáció során, a katonacsapat előbb a Sparta Prágát, majd a Sportingot ejtette ki. Az oroszoknak a legutóbbi két idényben a csoportkör egyben a búcsút is jelentette, sokan most sem várnak csodát a moszkvaiaktól.

Esélyesek az angolok

Eme négyest a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő középpályása, Sigér Dávid vette górcső alá.

– A Manchester United az elmúlt tíz évben háromszor jutott el a döntőig, ahol kétszer szenvedtek vereséget, és egyszer emelhették magasba a trófeát. Azonban a háromszoros győztes MU mellett más angol csapatnak sem sikerült az elmúlt három évben eljutnia a végső párharcig. Az erőviszonyok ismeretében nem lesz könnyű dolguk ebben a kiírásban sem, de Memphis Depay lendületes játékával és Rooney szokásos akarásával remélem, felérnek a csúcsra. Nem is lehet kérdés, hogy csoportelsőnek várom őket. A Wolfsburg ugyan a 4. kalapból került a csoportba, de az elmúlt években egyre inkább felzárkóznak a topcsapatok közelébe. Szerintem képesek lesznek meglepetést okozni, és odaérnek csoportjuk 2. helyére. Habár ez sokaknak nem is lenne meglepetés... Memphis Depay 22 gólt szerzett a PSV színeiben a múlt szezonban, nem lesz egyszerű pótolniuk. Reális eséllyel indulnak a továbbjutást érő pozícióért, azonban úgy gondolom, ha nem is sokkal, de lemaradnak róla. Egyáltalán nem lehet leírni a CSZKA Moszkvát, sőt, biztos vagyok benne, hogy a három másik csapat pontokat veszít majd ellene. Ennek ellenére, véleményem szerint a búcsúzó helyezések egyikén, közülük is inkább a negyediken végeznek.

Kazah bravúr a javából

A C csoportban egy igazi kiscsapatot fedezhetünk fel az Astana személyében. A kazah együttes a 2014–ben döntőig menetelő Atletico Madriddal, a portugál Benficával és a török Galatasaray alakulatával találkozik. Az elitsorozatban debütáló gárda feltérképezésében Pacaj Szergej nyújtott segítséget, aki korábban Kazahsztánban futballozott.

– Hatalmas siker ez nem csak a klubnak, hanem az egész országnak. Egy harmincezer néző befogadására alkalmas új stadionban lépnek pályára, amelynek játékterét műfű borítja. A bolgár Sztanimir Sztoilov remek szakember, akinek ütőképes keret áll a rendelkezésére, kazah válogatottak mellett kiváló képességű légiósok erősítik az Astanát. Úgy gondolom, egyik csapat sem mehet ellenük biztosra, sőt novemberben már –20 fok lehet a városban, ami ugyancsak nehezítő körülmény – mondta a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő pályaedzője.

Ismerős futballista

Az esélyeket László Ágnes blogger vázolta a Naplónak.

– A toronymagas favorit az Atletico Madrid, a Matracosok remekül igazoltak a nyáron, legnagyobb erősítésük a korábbi Porto játékos, Jackson Martínez. A Galatasarayt és a Benficát azonos erősségűnek érzem, ha választani kellene a törökök továbblépésére tippelnék, mivel a lisszaboniak edzőt váltottak a nyáron, és nagy volt a játékosmozgás is a luzitánoknál. A csoport kuriózuma egyértelműen az Astana, amely első kazah csapatként kvalifikálta magát a BL–be, és igyekszik Borat népszerűségi babérjaira törni. A riválisok öröme nem feltétlenül felhőtlen, hiszen hosszú, fáradtságos repülőút, s barátságtalan idő várja őket Kazahsztánban. A klubnak magyar vonatkozása is van: itt focizik a korábban az NBI–ben is játszó Foxi. Az Újpestben, a Diósgyőrben és Kecskeméten megforduló közép–afrikai támadó tavaly a bajnokság gólkirálya volt, és a csoportkörbe jutásban is főszerepet játszott.

Gyengélkedő Öreg Hölgy

A „D” jelű négyesre nyugodtan használhatjuk a bombaerős jelzőt, hiszen négy európai topbajnokság reprezentása feszül egymásnak.

A legutóbbi kiírásban a döntőig menetelő Juventus bukdácsolva kezdte az olasz bajnokságot (három összecsapáson mindössze egy pontot „kapart össze”), emiatt jelenleg sokan leírják Massimiliano Allegri csapatát, de hosszú még a szezon, a Zebrák bármikor elkaphatják a fonalat. A Manchester City a másik véglet, százszázalékos mutatójuk mellett, még gólt sem kaptak a Premier Leagueben. A vezetőség nem verte a fogához a garast, de Bruyne, Ottamendi, vagy Sterling is egy kisebb vagyonba került. A Sevilla Európa Liga győztesként kapott „szabadkártyát” a BL–be. Unai Emery alakulata az Európai Szuperkupa döntőjében már bizonyította, hogy reménytelennek tűnő helyzetekből is képes kikecmeregni, a Barcelona ellen háromgólos hátrányból egyenlítettek (bár a hosszabbításban a katalánok bizonyultak jobbnak). A sorozatban bemutatkozó Borussia Mönchengladbach ugyancsak beragadt a rajtnál hazája pontvadászatában, jelenleg pont nélkül az utolsó helyen szerénykednek Lucien Favre tanítványai, ennek fényében hatalmas fegyvertény lenne egy esetleges német továbbjutás.

Nagy elvárások

Az erőviszonyokról a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő vezetőedzőjét, Feczkó Tamást kérdeztük.

– A Juventus sok döntetlent elérve vívja majd ki a továbblépést. Bízom benne, hogy a tavalyi szereplést megismétlik, bár ez nem tűnik reálisnak jelenleg. A Manchester City lesz a másik továbbjutó, az angoloknál komolyak az elvárások, idén akár a legjobb nyolcig is eljuthatnak. A Sevilla jó futballt produkáló együttes, képesnek tartom őket, hogy megnehezítsék a nagycsapatok dolgát. Bár egy német gárda sosem adja könnyen a bőrét, szerintem a BL–tapasztalatot nélkülöző Borussia Mönchengladbach nem szól bele az első két helyről szóló vetélkedésbe.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!