Sport

2015.07.21. 11:57

Debrecenben edzett a magyar street workout királya

Debrecen - Szarka Ákos, a legjobb magyar street workoutos Debrecenben készült a moszkvai vébére.

Debrecen - Szarka Ákos, a legjobb magyar street workoutos Debrecenben készült a moszkvai vébére.

Az amerikai gettókból indult az 1990-es évek közepén, s most a világ egyik legfelkapottabb, legjobban terjedő sportága. A street workout természetesen hódít hazánkban is, ahol főként szabadtéri szertornának hívják az avatottak. Lehet, vannak olyanok, akik nincsenek tisztában a sportág elnevezésével, viszont biztosan láttak olyan videót, ahol kigyúrt testű fiatalok elképesztő, irreálisnak tűnő mutatványokkal rukkolnak elő, szabadtéren. Na, ők a street workoutosok!

Az elsők között

Hazánk legjobb versenyzője, Szarka Ákos, a BeStrong Athletes Team tagja készséggel állt a Hajdú-bihari Napló rendelkezésére. – Gyermekkoromban dzsúdóztam és úsztam, majd szertornázni akartam, viszont 14-15 évesen már öregnek számítottam, így egy egyesületnél sem akartak foglalkozni velem. De nem adtam fel az elképzeléseimet, egyénileg kezdtem el edzeni, s az erőnléti tréningek mellett akrobatika is szerepelt a programban. Az igazi áttörést a 2005-ös év hozta, amikor egy kanadai artista és erőművész, Dominic Lacasse videóit tanulmányozva már kifejezetten a street workout pályájára léptem. Mivel az első emberek egyike voltam hazánkban, akik ezt a sportágat űzték, így rengeteg dolgot kellett saját magamnak kitalálnom, de ebben segítségemre voltak a parkouros haverjaim is – idézte fel a kezdeteket 25 esztendős sportoló, aki a rengeteg munkának és gyakorlásnak köszönhetően nemcsak hazánkban, hanem a nemzetközi porondon is letette névjegyét, miután világkupa-győztesnek és világbajnoki bronzérmesnek mondhatja magát.

Életforma

– Az évek alatt kiderült, számomra a heti négy edzés vált be. A 3-4 órás tréningek tartalmazzák a bemelegítést, a gyógytornát, az erőnléti edzést és az akrobatikát. De azt azért hozzátenném, ha nem edzünk, akkor is rehabilitálunk, s a pihenő időt is okosan töltjük el. Bár a bemutatók az utcán vannak, a gyakorlásokat szertornateremben, szivacsok között végezzük. Esés, ütés van bőven, elég veszélyes a sportág, szerencsére sérülésem nem volt, de fájdalmaim akadnak bőven – mondta a kiválóság, aki a közelmúltban a debreceni támogatója jóvoltából a cívisvárosban készült a moszkvai világbajnokságra.

Dobogós remények

– A versenyeken nincs sztenderd pálya, a szervezők mindig szolgálnak meglepetésekkel, ezért a helyszínen kell alkalmazkodnunk, ott dől el, milyen gyakorlatot mutatunk be. A produkciókat egy négyfős zsűri értékeli, egy-egy ítész figyeli az erőelemeket, az akrobatikus elemeket, az elemkötéseket, illetve a zenével és a közönséggel való összhangot. Az oroszországi vébére egy hazai versenyről kvalifikáltam magam, s ha már részese lehetek a világversenynek, szeretnék újra kiemelkedő eredményt elérni. Úgy érzem, reális célkitűzés valamelyik dobogós helyezés megszerzése, bár annyira gyorsan burjánzik a sportág, hogy mindig előkerülhet egy-két olyan tehetség, akik berobbannak az élvonalba – fogalmazott Szarka Ákos, aki elárulta azt is, hogy női versenyzőért is szoríthatunk, ugyanis Kellner Viktória képviseli hazánkat a seregszemlén. A férfiaknál nagyon népes mezőny gyűlik össze, 50-en indulnak a megmérettetésen, ezért július 24-én rendezik az elődöntőt, majd másnap a legjobb 25 versenyző mutathatja be a gyakorlatát a fináléban.

HBN-BN




Kellenek az alapok

Szarka Ákos szerint Magyarországon már több ezerre tehető azok száma, akik rendszeresen edzenek – főként az ország számos helyén kialakított kondiparkokban –, s közel százan űzik versenyszerűen a street workoutot. A Világkupa-győztes sportoló napjainkban már edzéseket és oktatásokat is tart. Szarka szerint azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportot, javasolt a szertornás alap, s fontos, hogy elméleti alapokkal rendelkezzen a jelentkező.Külön érdekesség, hogy Ákos instruktorként segíti a BeStrong munkáját, azaz részt vesz az eszközfejlesztésben, edzéstervek, tutorial anyagok elkészítésében. A világbajnokságra egy olyan unikális street workout eszközön készült és bemutatózott, amelyet már közösen fejlesztettek a céggel.


Street workout

A sportág olyan extrém tornagyakorlatok sokasága, amit általában szabadtéren végeznek. Mivel saját testsúlyos edzés, így főként olyan gyakorlatokra támaszkodik, mint a fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás. A gyakorlatok kitalálása nagy kreativitást, míg a kivitelezése komoly fizikai erőt igényel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!