Sport

2015.01.20. 13:10

Amikor a tettek önmagukért beszélnek

Debrecen - Berényi Roland utólag sajnálja ellenfeleit, akik a földön fekve fejezik be a küzdelmet.

Debrecen - Berényi Roland utólag sajnálja ellenfeleit, akik a földön fekve fejezik be a küzdelmet.

Van, aki nem a szavak embere, sokkal jobban szereti, ha a tettei beszélnek helyette. Ebbe a kategóriába tartozik Berényi Roland, aki bár nem mondja, de szemmel látható, hogy az interjú helyett sokkal jobban szeretne az edzőteremben lenni, s mondjuk a bokszzsákot püfölni. De miért vagyunk ennyire akaratosak, mi az, ami miatt mindenképpen szeretnénk megszólaltatni a 24 esztendős fiatalembert? Az ok roppant egyszerű, a Taskó Fighting sportolóját tartják a hazai thai-boksz egyik legnagyobb ígéretének, sőt talán már most több, mint egy tehetség. Berényi meccsmérlege igen figyelemreméltó: mind a 11 harcát megnyerte, ebből nyolcat K.O-val.

Ösztönző erő

– Kicsit későn, 22 évesen kezdtem el thai-bokszolni, előtte nem sportoltam rendszeresen, mindössze versenytáncoltam három évig. Mindig is szerettem nézni a küzdősportokat, közel álltak hozzám, mígnem nagybátyám javaslatára felkerestem Farkas Vilmost, thai-boksz edzőt. Belevágtunk a munkába, majd négy hónapot követően Thaiföldre utaztam, ahol a híres Buakaw edzőtermében gyakorolhattam két hónapon keresztül – kezdte a beszélgetést Berényi Roland.

A Hosszúpályiban nevelkedett, de már Debrecenben élő harcos edzője, Farkas Vilmos – aki azzal szerzett hírnevet a szakmában, hogy ő volt a nevelőedzője Zilahi Sándornak – így látta a kezdeteket. – Amikor Roli megkeresett, tíz éve már nem volt közöm aktívan a sporthoz, de miatta visszatértem. A srác jelleme volt a legnagyobb ösztönző erő, ami miatt belevágtam a közös munkába. Lehet, sokak számára hihetetlen, de a táncból tanult mozgáskoordinációja nagy segítségére van a küzdősportban. Amellett, hogy tehetséges, nagyon dolgos is, a Thaiföldön töltött időszak pedig hozzásegítette a nagyobb technikai tudáshoz – fogalmazott a Taskó Fighting mestere.

Bajnoki öv a cél

– A thaiföldi edzőtáborozást követően eltelt négy hónap, amikor az első hivatalos meccsemet megvívhattam. Fűtött a bizonyítási vágy, kíváncsi voltam, mire vagyok képes a ringben. Nagyon élvezem a küzdelmet, amiben az tetszik a legjobban, hogy éles helyzetben kell megtalálni az ellenfél gyenge pontjait – mondta Berényi, aki 11 nyert meccsen van túl, amiből nyolcat kiütéssel fejezett be. – Kifejezetten baráti viszonyt ápolok a riválisokkal, ezért utólag sajnálom őket, amikor a földön fekve kell befejezniük a meccset. Úgy tervezem, addig csinálom, amíg a tudásom engedi, illetve fut a szekér. Jó volna egy nemzetközi viszonylatban is komoly eredményt elérni – tekintett a jövőbe a fiatalember, aki a sport mellett egy vállalkozásban tevékenykedik, illetve a Műszaki Egyetem hallgatója.

A mester szintén nagyon szeretné, ha egyszer egy bajnoki öv kerülne a tanítványa derekára. – Az első meccse után azt mondta az egyik orosz tréner, ha Roli hamarabb kezdi ezt a sportágat, akkor biztosan az európai elitben lenne a helye. Bízom benne, hogy így is lesz esélye kiemelkedő eredményeket elérni – vélekedett Farkas Vilmos, aki tovább jellemezte a 71kg-ban küzdő fightert.

– Ott tartunk, hogy a hozzá hasonló rutinnal rendelkezők mezőnyében már nincs olyan, aki kiállna ellene, ugyanis akiket kiütött, mindannyian kórházba kerültek. Annak ellenére, hogy a thai-bokszban érzi otthon magát a legjobban, hét meccset K-1-ben nyert, holott ebben a szabályrendszerben nem tudja annyira használni a kedvenc fegyverét, a könyökütést és a klincset – de a sikerek így is jönnek! A fokozatosság elvét követjük, ennek megfelelően év végére egy magasan kvalifikált versenyző ellen szeretnénk ringbe küldeni Rolit. Nagy kérdés, meddig lesz motivációja, de bízom benne, hogy legalább egy komoly nemzetközi címet szerez a jövőben – tekintett előre a szakmában csak Fark Willyként ismert tréner.

HBN-Boros Norbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!