Sport

2012.07.26. 11:55

London 2012 - Jovcsev és Chusovitina hatodik olimpiájára készül

London, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - A tornászok közül a bolgár Jordan Jovcsev és a német Oksana Chusovitina sportági rekordot jelentően hatodik olimpiájára készül.

London, 2012. július 26., csütörtök (MTI) - A tornászok közül a bolgár Jordan Jovcsev és a német Oksana Chusovitina sportági rekordot jelentően hatodik olimpiájára készül.Ezen felül az is a különlegességek közé tartozik, hogy a londoni viadalon - a sportág ötkarikás történetében először - szerepel majd egy házaspár is, mégpedig Lengyelországból.

Jovcsev - aki gyűrűn a Sydneyben aranyérmes Csollány Szilveszter nagy riválisa volt - eddig négy érmet szerzett olimpiákon: gyűrűn Athénban második, Sydneyben harmadik volt, míg talajon 2000-ben és négy évvel később is harmadikként zárt. Chusovitina még a Független Államok Közössége színeiben 1992-ben Barcelonában aranyérmet nyert csapatban, ugyanakkor 2008-ban, Pekingben - már németként - ugrásban lett második.

A szovjet Larissza Latinyina 18 olimpiai éremmel csúcstartó, ezt most megdöntheti az amerikaiak sztárúszója, Michael Phelps (16). A játékok történetének tíz legtöbb érmese közül öt tornász: Latinyina (18), az ugyancsak szovjet Nyikolaj Adrianov (15) és Borisz Sahlin (15), a japán Ono Takasi (13) és Kato Szavao (12). A Londonban induló tornászok közül a román Catalina Ponornak van a legtöbb aranyérme, szám szerint három: Athénban csapatban, talajon és gerendán győzött.

A sportágban a legtöbb érmet a szovjetek szerezték, összesen 182-t, az amerikaiaknak 94, a japánoknak 92 dobogós helyezésük van.

A londoni játékok médiaszolgálatának tájékoztatása szerint a lengyel Marta Pihan-Kulesza és Roman Kulesza személyében a tornasportban először versenyez majd egy házaspár egyazon olimpián.

Spiller István, az MTI különtudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!