Sport

2012.06.26. 11:09

EURO-2012 - Spanyol-portugál párharc a döntőért

Donyeck, 2012. június 26., kedd (MTI/Reuters) - A világbajnok spanyol válogatott, illetve a portugál együttes találkozik egymással a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság első, szerdai elődöntőjében, Donyeckben.

Donyeck, 2012. június 26., kedd (MTI/Reuters) - A világbajnok spanyol válogatott, illetve a portugál együttes találkozik egymással a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság első, szerdai elődöntőjében, Donyeckben.

    Vicente del Bosque együttese a harmadik olyan csapat lehet, amely címvédőként döntőbe jut a kontinensviadalon; 1964-ben a Szovjetunió, 1976-ban pedig az NSZK csapata hajtotta végre ezt a bravúrt, igaz, a fináléban mindkét gárda elbukott.

    A nemzetközi sajtóban kisebb port kavart a spanyolok negyeddöntős alakítása, ugyanis a klasszikus csatár nélkül felálló ibériaiak úgy nyertek 2-0-ra a franciák ellen, hogy a kilencven perc jelentős részében a középpályán - vagy még hátrébb - járatták a labdát.

    "Bármit is mondjanak az emberek, nem hiszem, hogy megváltoznánk - nyilatkozta a franciák elleni összecsapáson századik válogatottságát két góllal ünneplő Xabi Alonso. - Akárki is legyen az ellenfél, mi mindig ugyanabban a felfogásban lépünk pályára. Cristiano Ronaldo játéka természetesen ezt kissé módosíthatja, de megpróbálunk csapatként küzdeni, ugyanis ez a legjobb módja annak, hogy valakit megállítsunk."

    A spanyoloknak ezúttal is lehet egy jubilálójuk: ha győznek, kapusuk, a csapatkapitány Iker Casillas 100. sikerét ünnepelheti a nemzeti csapattal.

    A Real Madridban futballozó Ronaldo gyakorlatilag egyszemélyes támadósorként funkcionált a csehek elleni negyeddöntőben, amelyet az ő fejesgóljával nyertek meg a portugálok, akik a 2004-es, hazai rendezésű kontinensviadal után harcolhatják ki ismét a fináléba kerülést.

    "Gólt szerzett, és több helyzete is volt, de úgy gondolom, nem szabad a csapatunkat egyetlen futballista játéka alapján megítélni" - mondta Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya.

    A két válogatott eddig összesen 34 alkalommal találkozott egymással, a spanyolok 16, a portugálok hat alkalommal diadalmaskodtak. Legutóbb két évvel ezelőtt, egy barátságos mérkőzésen Lisszabonban 4-0-ás portugál siker született.

    A várható kezdőcsapatok:

    Spanyolország:

Casilla - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Busquets - Iniesta, Fabregás, Silva

    Portugália:

Rui Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Raul Meireles, Veloso, Moutinho - Nani, Almeida, Ronaldo

sgg sjk sag

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!