Hirdetés

2023.12.07. 15:20

Évről évre népszerűbb a debreceni járműipari képzés fellegvára

Akik szeretik a gépészetet, az elektromos folyamatokat, a digitalizációt, robotikát, a gépek és járműipari eszközök világát, számukra a Brassai a jövő.

PR cikk

Forrás: Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Debrecen

A Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Debrecen és a régió meghatározó szakképző intézménye, technikuma. Az iskola több mint fél évszázados múltra tekint vissza, a közelgő középiskolai jelentkezési határidő apropóján a Haonnak Tirpák Zsolt kancellár mondta el az egykori legendás Landler jogutódjának legfontosabb tudnivalóit. – Az iskola mindig is a járműipari, mechatronikai és a közlekedési képzés fellegvára volt, mai szervezeti és képzési szerkezetét azonban csak 2015-ben érte el, amikor a Debreceni Szakképzési Centrum egyik intézményévé vált – összegezte. Elmondta, hogy az intézmény nagyon népszerű, meghatározó, keresett technikum, és minden évben egyre több család dönt arról, hogy ebben az iskolában tanuljon pályaválasztó gyermeke az elektronika, a gépészet, az informatika vagy a mechatronika területén. Jelenleg 992 tanuló folytatja tanulmányait a Brassaiban nappali rendszerben, készül az érettségire, szakmai vizsgára, majd a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra.

A Brassai a mai szakképzési rendszerben tisztaprofilú technikusi képzést valósít meg. – Az ágazati alapoktatás (9-10. évfolyam) időszakában a szakmai alapokat tanműhelyi környezetben ismerhetik meg a tanulók, ezt követően a 11. évfolyamtól azonban a képzést a duális partnerekkel együttműködve valósítjuk meg, ami lehetőséget nyújt a szakmát tanulóknak, hogy élő szakmai környezetben ismerjék meg a munka világát, a munkakultúrát és a legmodernebb technológiai megoldásokat – ismertette a kancellár. Hozzáfűzte, hogy meghatározó járműipari cégek segítik a szakképzést és várják a végzett tanulókat tanulmányaik befejeztével.

Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Debrecen
Forrás: Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Debrecen

Mint elhangzott, a Brassai technikus képzésben Informatika és távközlés ágazatban informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmában képez, Elektronika és elektrotechnika ágazatban elektronikai technikus, ipari informatikai technikus szakmákban, Specializált gép- és járműgyártás ágazatban gépjármű-mechatronikai technikus, mechatronikai technikus, alternatív járműhajtási technikus szakmákban, Közlekedés és szállítmányozás ágazatban pedig logisztikai technikus szakmában képez. – A 12. évfolyam végéig a tanulók párhuzamosan tanulják a közismereti tantárgyakat és a szakmai tantárgyakat, majd a közismereti tantárgyakból előrehozott érettségi vizsgát tesznek. A 13. évfolyam végén idegen nyelvből kell érettségi vizsgát és a szakmai tárgyakból technikusi vizsgát tenniük, az intézményben egyébként angol és német nyelv oktatását biztosítják.

Modern szakmai környezetben

Mivel a Debreceni Szakképzési Centrum a kancellár szerint a pályaorientációra rendkívül nagy figyelmet fordít, arra törekednek, hogy közelebb hozzák a pályaválasztó diákok számára az alkotó informatika, elektronika és a gépészet, mechatronika világát. – Akik szeretik a gépészetet, az elektromos folyamatokat, a digitalizációt, robotikát, a gépek és járműipari eszközök világát, számukra a Brassai a jövő – hangsúlyozta hozzátéve, hogy az iskolában teljesen új dimenzióba kerülhet az általános iskolai informatika, fizika és matematika óra. Mint elhangzott, a Brassaiban a járműgyártás izgalmas világával ismerkedhetnek meg és a világ egyik legmodernebb technológiai környezetét ismerhetik meg a diákok a duális partnerek támogatásával. – Itt nem tartunk felvételit, mert azt látjuk, hogy az általános iskolai eredmények egyenletesebb, valósabb képet mutatnak, mint egy délelőtt vizsgája, különösen egy 14 éves diák életében. Fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészségügyi alkalmasság az adott ágazatra, szakmára – fejtette ki.

Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Debrecen
Forrás: Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Debrecen

Tirpák Zsolt rámutatott arra is, hogy a Brassaiban végzettek számára elsősorban nem a továbbtanulás, hanem a munkaerőpiac a cél, ahol nagyon várják az informatika, elektronika és gépészet, mechatronika, közlekedés területén végzetteket, így a tanulók döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni. – Tanítványaink számára a szakképzés évei alatt tudatos karriertámogatást biztosítunk, megmutatjuk a felsőoktatási és munkaerőpiaci lehetőségeket, valamint kiemelten figyelünk arra, hogy a szakmai tudás átadásán, a nevelésen túl az önmenedzselés képességét is fejlesszük, támogassuk bennük – tudatta végül a DSZC vezetője.

Megtudtuk azt is, hogy minden vidéki tanuló számára biztosított a kollégiumi férőhely, hiszen a DSZC három kollégiumot működtet, négy telephellyel. A szakképzésbe jelentkező diákok mind ösztöndíjat;- vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak, melyről részletesen a DSZC honlapján lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában