Hirdetés

2023.11.22. 00:00

A villanyszereléstől a járműgyártásig: topszakmákat kínál a Beregszászi

Aki szereti a gépészetet, az elektromos folyamatokat, digitalizációt, robotikát, a gépek és járműipari eszközök világát, annak a Debreceni SZC Beregszászi lehet a jövő Debrecenben.

PR cikk

Forrás: DSZC

Mint arról portálunk korábban hírt adott, az ország száz legjobb technikuma közé tartozik a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium. A 2010 óta a debreceni Újkertben működő iskola a város meghatározó foglalkoztatóinak, munkáltatóinak kiemelt stratégiai képzési partnere. Hogy pontosan milyen képzéseket indít jövőre, kinek ajánlják a jelentkezést és milyen más előnyei vannak még a Beregszászinak, a Hajdú Online kérésére nemrég Tirpák Zsolt kancellár tájékoztatott.

A Beregszásziban jelenleg 856 tanuló folytatja a tanulmányait nappali rendszerben, készül az érettségire, szakmai vizsgára, a felsőoktatásba vagy a munkaerőpiacra. Az intézmény múltja az 1908-as alapításában gyökerezik, amikor létrejött Debrecenben a Burgundia utcán a debreceni szakképző intézmények anyaintézménye. Az intézmény 2010-ben a belvárosból az Újkertbe költözött modern, minden igényt kielégítő iskolai környezetbe, ahol uszoda, sportcsarnok, hatalmas közösségi terek, épületen belüli kollégium várja a jelentkező diákokat – fejtette ki a DSZC első embere.

Forrás: DSZC

Keresett szakmák, egy helyen

Mint elhangzott, a Beregszászi rendkívül széleskörű gazdasági partnerkapcsolatokkal rendelkezik, így a tanulóknak kiemelkedő lehetőségeik vannak a tanulásra és a munkatapasztalat szerzésére. Meghatározó járműipari cégek segítik a szakképzést és várják a végzett tanulókat.

A Beregszásziban technikusképzésben Informatika és távközlés ágazatban szoftverfejlesztő és -tesztelő, valamint távközlési technikus szakma, Elektronika és elektrotechnika ágazatban elektronikai technikus, erősáramú elektrotechnikus, automatikai technikus, illetve közlekedésautomatikai technikus szakma, Specializált gép- és járműgyártás ágazatban gépjármű-mechatronikai technikus szakma, Közlekedés és szállítmányozás ágazatban pedig vasútforgalmi szolgálattevő technikus szakma választható. A kancellár elmondta azt is, hogy a Beregszásziban szakképző iskolai képzésben Gépészet ágazaton belül a finommechanikai műszerész, Elektronika és elektrotechnika ágazatban villanyszerelő, Specializált gép- és járműgyártás ágazatban pedig az autógyártó szakmát választhatják a diákok. – A munkaerőpiaci versenyképesség egyik legfontosabb feltétele a szakmai tudás mellett az idegennyelv-tudás, ezért az intézményben angol és német nyelv oktatását biztosítjuk – fűzte hozzá.

A tanórán kívül is vonzó

Tirpák Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az iskolában is nagy figyelmet fordítanak a tanórán kívüli diákélet támogatására. – Évről évre ott vannak a diákjaink az országos szakmai tanulmányi versenyek élmezőnyében, sőt, az iskola tanulói az elmúlt években szerepeltek a Szakmák Európa-bajnokságán, valamint a Szakmák Világbajnokságán is – fejtette ki. Kitért arra is, hogy az intézmény nemrég kapott új energetikai környezetet, ráadásul teljes körű belső felújítása és bővítése a tervezési szakasz végén, a kivitelezés előtt áll. Kiemelte, az intézmény egyik meghatározó előnye, hogy egy épületben található az iskola és a kollégiumi ellátás.

Forrás: DSZC

A fizika és a matek kedvelőinek

– Azok a tanulók, akik kíváncsiak az informatikára és az érdekes megoldások megismerésére törekednek, bátran jelentkezzenek a Beregszásziba. Aki szereti a gépészetet, az elektromos folyamatokat, digitalizációt, robotikát, a gépek és járműipari eszközök világát, számukra is a Beregszászi lehet a jövő – összegzett Tirpák Zsolt hozzátéve, hogy az iskolában teljesen új dimenzióba kerülhet az általános iskolai informatika, fizika és matematika óra, mellyel megérthetik, hogy az élet minden pontját meghatározza a fizika. A Beregszásziban nem tartanak felvételi vizsgát, fontos azonban tudni, hogy a felvétel feltétele a foglalkozás-egészségügyi alkalmasság az adott ágazatra, szakmára. – A Beregszásziban kisebb számban tanulnak tovább tanítványaink a felsőoktatásban, mert számukra elsősorban a munkaerőpiac a cél. A kiemelkedő technikusok közül sokan a munkaerőpiaci pozíciójukat elfoglalva lépnek tovább a felsőoktatásba – fogalmazott a kancellár. Elmondta azt is, hogy a munkaerőpiac nagyon várja az informatika, elektronika és gépészet területén végzetteket, a tanulók így döntő részben saját szakmájukban tudnak elhelyezkedni.

Végül kitért arra is, hogy tanítványai számára a szakképzés évei alatt rendkívül tudatos karriertámogatást biztosít a DSZC, megmutatva a felsőoktatási és munkaerőpiaci lehetőségeket. Emellett arra fókuszál, hogy a szakmai tudás átadásán és a nevelésen túl a tanulók önmenedzselés képességét is fejlesszék és támogassák. A szakképzésbe jelentkező diákok mind ösztöndíjat-, vagy akik duális partnernél helyezkednek el, szakképzési munkabért kapnak, melynek összegéről és részleteiről a Debreceni Szakképzési Centrum honlapján lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában