Hirdetés

2023.03.27. 15:17

A fitnesz nemcsak egy hobbi: hogyan váljunk személyi edzővé? A Jooble segít állást találni

A modern társadalomban egyre fontosabbá válik az egészséges életmód, melynek szerves része a fitneszedző. A cikkben fogunk beszélni arról, hogy a cikkek milyen edzők.

PR-CIKK

Forrás: unsplash

Ha a testmozgás szerves része a mindennapjainknak, és az edzőtermet szinte az otthonunknak érezzük, ráadásul szívesen foglalkozunk emberekkel, mindenképpen érdemes elgondolkodni a személyi edzői karrieren. A modern társadalomban egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, amelynek elengedhetetlen összetevője a mozgás. Ebből kifolyólag jelentősen megnőtt az igény olyan szakemberek iránt, akik segítenek a mozgásformák helyes kivitelezésében és az egészséges életmód sport révén történő előmozdításában. A Jooble álláskereső portál remek felületet biztosít az ideális állás megtalálására, Pécs munka szempontjából például a legkiemelkedőbb helyek egyike.

Részletesen bemutatjuk, milyen feladatokat lát el egy fitneszedző, hogyan lehet ilyen végzettséget szerezni, majd pedig azonnal alkalmazható, hasznos tippeket adunk az álláskereséshez.

Mivel foglalkozik egy személyi edző?

Sok tévhit kering a szakmával kapcsolatban, például, hogy egy könnyen végezhető munkáról van szó, és hogy szinte bárki fitneszedzővé válhat, ha megfelelő edzettségi állapottal rendelkezik. Ez azonban egyáltalán nincs így. Egy meglehetősen összetett, és naprakész tudást igénylő foglalkozásról van szó. Lássuk, mivel telik egy fitneszedző napja.

  • Edzéstervek készítése: egyénre szabott tervet készít, felmérve a hozzá fordulók igényeit és céljait. A fizikai állapot, a testalkat és az edzettségi szint feltérképezése után átbeszéli a klienssel a célokat. Ez lehet az izomtömeg növelése, a testsúly csökkentése, a kondíció vagy az egészségi állapot általános javítása, a jobb testtartás elérése vagy a rehabilitáció. Lényeges a reális, elérhető és fenntartható célok megfogalmazása rövid- és hosszútávon egyaránt.
  • Az edzésterv része a megfelelő gyakorlatok előírása, és annak a meghatározása, hogy milyen időintervallumban és gyakorisággal érdemes végezni azokat. Ezen felül pedig tippeket adhat az étkezéssel, valamint az életmódváltással kapcsolatban is.
  • Edzések vezetése: számos fitneszedző tart csoportos foglalkozásokat, de az egyéni edzések is népszerűek. Attól függően, hogy milyen szakterület áll az érdeklődésének középpontjában, tarthat például kardió edzéseket, erőnléti edzéseket, nyújtógyakorlatokat, sport specifikus foglalkozásokat, valamint súlyzós, táncos, saját testsúllyal történő vagy éppen jógára épülő órákat. Divatossá vált a Pilates, a CrossFit, a HIIT, a TRX, ezen kívül pedig a reformer gépek használata. A lehetőségek száma szinte végtelen.
  • A fejlődés nyomon követése: elengedhetetlen a kliensek folyamatos segítése, figyelemmel kísérése, motiválása, és ha szükséges, az edzési terv módosítása. Számos eszköz áll rendelkezésre a teljesítmény mérésétől kezdve a naplóvezetésig, de a személyes visszajelzés kérése is kiváló módszer.
  • Ügyel a biztonságra: figyel arra, hogy a bemelegítés után a megfelelő testtartásban, helyesen legyenek kivitelezve a gyakorlatok.
  • Továbbképzi magát: a hatékony munkavégzés és a versenyképesség szempontjából elengedhetetlen a tudás folyamatos frissítése.

Hogyan lehet ilyen végzettséget szerezni?

A személyi edző képzés elvégzése a fitnesz szakma csúcsát jelenti, amelyhez elengedhetetlen a tanúsítvány vagy az oklevél megszerzése. Számos intézmény hirdet ilyen tanfolyamot. A szakképesítés megszerzésekor előzetes követelmény valamilyen sportszakmai végzettség megléte (pl. sportoktatói végzettség, testnevelői, rekreációs vagy gyógytornász diploma). Ennek az alapfeltételnek mindenképpen teljesülnie kell, hogy valaki személyi edzővé válhasson.

Kiváló kezdő lépcsőfok lehet a fitnesz instruktor képzés elvégzése, ami elegendő tudást nyújt később a személyi edző tanfolyamhoz. Érdemes már az elejétől fogva minél szélesebb körű tapasztalatot szerezni: önkéntesként vagy például recepciósként elhelyezkedni mozgásstúdiókban, ahol lehetőség van közelebbről megfigyelni a terepet és a személyi edzők munkáját.

Tippek a munkakereséshez

  1. Első lépésként érdemes tisztázni, hegy legszívesebben milyen helyen végeznénk a munkánkat. Ez lehet például edzőterem vagy mozgásszalon, ahol egyéni és csoportos órák is tarthatók. Ebben az esetben általában szakértelem szükséges a gépek és a súlyzók használatával kapcsolatban. Wellness központok is rendszeresen keresnek személyi edzőket, ahol a fókusz a testi és a szellemi egészség előmozdítására helyeződik, ezen belül pedig a feladatok közé tartozik az edzésterv készítése, az órák megtervezése, levezénylése és az életmódbeli, táplálkozási tanácsadás. Szabadúszóként pedig saját ügyfélkör létrehozása a cél, akár jelenléti, akár online órákról van szó.
  2. Kifejezetten tanácsos körülnézni és regisztrálni az online álláskereső portálokon. A Jooble oldalának köszönhetően eddig már rengeteg cég találta meg sikeresen az új munkavállalóit. Győr állások tekintetében például kiemelt területnek számít, de az egész ország területén érdemes böngészni a meghirdetett pozíciókat.
  3. Az internet segítségével könnyedén feltérképezhetők a közelben lévő potenciális munkahelyek is: egészségközpontok, fitnesz stúdiók, konditermek, uszodák, wellness és termál hotelek, sportközpontok. Érdemes őket elektronikus úton vagy személyesen felkeresni, és bemutatkozni, érdeklődni a lehetőségekről.
  4. A kapcsolatépítés sokszor kulcsfontosságú szerepet játszik a megfelelő állás megtalálásában. Számos szakmai csoport létezik, az ezekhez való csatlakozás rendkívül hasznos munkakeresés szempontjából. A konferenciákon, szakmai napokon való részvétel szintén rengeteget segít, hiszen a fitnesz ipar legfontosabb szereplői garantáltan megtalálhatóak ezeken a rendezvényeken. Nemcsak a legfrissebb állásokról lehet információhoz jutni, hanem a legújabb trendekről is, ami a szakmai előrelépés szempontjából is szerencsés. Az itt kötött ismeretségek pedig később felbecsülhetetlen értékűek lesznek.
  5. Az online jelenlét nagyban elősegíti nemcsak a sikeres álláskeresést, hanem az ügyfelekkel való megismerkedést, kapcsolattartást. Egy LinkedIn vagy Facebook profil, egy jól felépített honlap megkönnyíti és tovább lendíti az elindulást.

A személyi edzői szakma tehát óriási felelősséggel jár, de ugyanakkor magas jövedelemmel is, ráadásul rendkívül motiváló végig követni az ügyfelek fejlődését. A folyamatos továbbképzés pedig elengedhetetlen része a sikeres munkavégzésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában