Hirdetés

2023.01.30. 00:00

Saját élményei inspirálják

Szilágyi Barnabás festőművész már egészen fiatalon megismerkedett a művészetek világával. Első osztályos volt, amikor a szülei beíratták grafikaszakkörre, így a középiskola-választásnál nem is volt kérdés, hogy a Medgyessy Ferenc Gimnáziumban tanul tovább festőszakon.

Mikor döntötte el, hogy szeretne a képzőművészettel foglalkozni?

Azt hiszem, 10. osztályos lehettem, amikor elhatároztam, hogy komolyabban szeretnék ezzel a területtel foglalkozni. A célom az volt, hogy bekerüljek a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ezért mindent megtettem.

Melyik stílus áll önhöz a legközelebb?

Ez egy elég komplex kérdés. Úgy gondolom, hogy a munkáim leginkább ösztönszerűek, és nem befolyásolja semmi, de ha konkrét stílusjegyekről beszélünk, elég sok alkotásomban ragaszkodok stúdiumokhoz és a konkrét ábrázolásmódhoz.

Interjú Szilágyi Barnabással
Öröm a lángokban

Van példaképe?

Természetesen! Szerencsére az egyetem által sikerült eljutnom a Velencei Biennáléra, ahol Anselm Kiefer munkái is ki voltak állítva a maguk grandiózus méreteivel, ezek nagy hatást gyakoroltak rám. Rajta kívül igazából nagyon sok mindenkit lehetne még sorolni. A legnagyobb hatással rám talán a mestereim voltak, akik lehetővé tették, hogy megismerkedhessek a kortárs művészet alkotóival és az ő munkáikkal.

Honnan merít ihletet? Mi az, ami inspirálja?

Főképp élményanyagokból merítek, illetve az ezekkel szorosan összeköthető filozófiai és tudományos összefüggésekből. Az a közeg inspirál, amelyben jelen vagyok, az az egyetemi alkotó közösség, ahol több száz alkotótársammal együtt dolgozhatok és beszélhetek.

Interjú Szilágyi Barnabással
Párnák a sivatagban

Milyen témák foglalkoztatják a leginkább?

Munkáimban főképp olyasfajta művészeti attitűddel foglalkozom, amelynek nagyon erőteljes eleme az a fajta gondolatiság, amely az anyagi világ és a személyes élményanyagok szoros határán mozog. Apró tárgyak, jelenetek, történések, jelentéktelennek tűnő toposzok, amelyek külső szemmel a materiális világ eszméiben kapnak helyet.

Mesélne a hosszútávú céljairól?

Elsődleges célom egyelőre a diploma megszerzése, illetve szeretnék egy vagy két félévet külföldön is tanulni.

Milyen alkotásokkal várja a közönséget a február 2-án Budapesten nyíló kiállításán?

Az,,Engedjük meg a játékot” című kiállításomon javarészt frissebb munkáim lesznek láthatóak. Hasonló, mégis egy kicsit énközpontúbb megközelítésű képek. Az,,Engedjük meg a játékot” egy olyan kijelentés, amely megszólítja a nézőt, és beleviszi ezeknek a dolgoknak a felfedezésébe, boncolgatásába, megkérdőjelezésébe, ezáltal egy kicsit mindenki részévé válik az alkotásoknak.

 

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában