hirdetés

2021.11.30. 11:54

Nagyon keresettek a Kereskedelmiben végzett tanulók

A Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjaiból menő sztárséf vagy akár sikeres menedzser is válhat.

– Legfontosabb célunk, hogy magas szakmai tudással, naprakész, korszerű ismeretekkel rendelkező szakembereket képezzünk, akik munkájuk területén motiváltak arra, hogy folyamatosan továbbképezzék magukat. Lényegesnek tartjuk, hogy a nálunk végzett tanulók elsajátítsák a megfelelő kommunikációs technikákat, és helyezzék előtérbe az empátiát, hiszen valamennyi szakmában emberekkel kell majd foglalkozniuk – hangsúlyozta Makai Mária igazgató.

A legkiválóbb szakemberektől tanulhatnak

Makai Mária | Fotó: Debreceni SZC

Az iskola 164 éve meghatározó szerepet játszik a kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzésében. – A kereskedők már akkoriban fontosnak tartották az utánpótlás nevelést, és ez a mai napig így van. A leendő szakemberek számára a vállalatokkal együttműködve, közösen határozzuk meg a követelményeket és az elvárásokat. A kereskedelem ágazat 5 éves kereskedő és webáruházi technikus képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Erre a területre egyre nagyobb igény van, hiszen az online kereskedelem az utóbbi időben felfutóban van. A szakképzett webáruházi technikus az általános kereskedelmi folyamatok megismerése mellett alapos tudással rendelkezik a marketing, az online értékesítés és a webáruházak működésével kapcsolatosan. Vállalati együttműködés keretében tanulóink tanwebáruházat nyithatnak, megismerhetik a marketing fogásokat, üzleti tervet készíthetnek, és megtervezhetik az oldal arculati elemeit. A képzés elvégzése után saját webáruházat is tudnak majd nyitni. Technikumi képzéseink között ezen kívül cukrász, szakács, és vendégtéri szaktechnikusokat képzünk. Az ide jelentkező diákok a szakmai képzésen túl vezetői ismeretekre is szert tesznek, ezáltal akár kisebb vendéglátóipari egységeket is vezethetnek.

Fotó: Debreceni SZC

Az iskolában 3 éves képzésen is részt vehetnek a szakmai oktatás e formáját választó fiatalok, akik kereskedelmi értékesítő, cukrász, panziós-fogadós, pincér-vendégtéri szakember és szakács képesítést szerezhetnek. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák és a technikumi képzés felé. – Felnőttképzési kínálatunk alkalmazkodik a vállalatok, cégek igényeihez. Oktatóink jól felkészült, egyetemet végzett szakemberek, akik nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. A szakmai vizsgák után általában már másnap munkába is tudnak állni tanulóink. A nálunk tanulható szakmák keresettek, biztos elhelyezkedést és versenyképes fizetést kínálnak. Volt diákjaink között pénzügyminisztert, államtitkárt, színészt és énekest is találhatunk – fogalmazott Makai Mária.

A szakmai versenyek jelentik a legnagyobb motivációt

– Szeretnénk, ha tanulóink magukénak éreznék az iskolát, hiszen ez motiválja őket a tanulásra és fejlődésre. Ennek érdekében rengeteg közösségi programot szervezünk az elsős avatótól kezdve a hagyományos ünnepségekig. Idén a 9. évfolyamosoknak volt lehetőségük arra, hogy egy 1 napos kirándulás alkalmával ismerhessék meg jobban egymást és tanáraikat, ez pedig kedvezett a közösségek kialakulásának is. Számos külföldi kapcsolatunk van, többek között Nagyváraddal és Szatmárnémetivel, ahol a testvériskoláink találhatóak, de több éves kapcsolat fűz minket egy olasz vendéglátóipari iskolához, valamint jó kapcsolatot ápolunk egy lengyelországi szakiskolával is. Tanulóink Németországba és Franciaországba utazhatnak szakmai gyakorlatra. Diákjainkat a szakmai versenyekre való felkészülés motiválja leginkább, mert ha sikerélményük van, akkor nagyobb a kedvük tanulni is – mondta.

Fotó: Debreceni SZC

Mint megtudtuk, a Szakma Sztár Fesztiválon a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az iskola tanulói közül került ki az ország legjobb eladója és korábban műszaki eladója is, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén a győztes segédjeként szerepelt két egykori diák, illetve második helyezést ért el a versenyen egy pár évvel ezelőtt itt végzett szakács. A külföldi versenyekről is szép eredményekkel tértek haza. – Jártak már tanulóink bármixer versenyen Szlovéniában és gasztronómiai versenyen Olaszországban. A diákok számára minden megmérettetés új tapasztalatokat, ismereteket és kapcsolatokat jelent – fűzte hozzá.

Fotó: Debreceni SZC

Szép épületben korszerű eszközökkel dolgoznak

– Az elmúlt években teljes energetikai korszerűsítésen estünk át, ezért komfortosabb körülmények között dolgozhatunk. A gyakorlati tanműhelyek fejlesztéseinek köszönhetően a legújabb eszközöket, berendezéseket és gépeket tudtuk megvásárolni. Számunkra az a legfontosabb cél, hogy a nálunk tanuló diákok a modern technológiákat ismerve kerüljenek ki a munka világába – emelte ki az igazgató.

Panyiczki-Berényi Viktória

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában