szponzorált tartalom

2021.11.16. 14:42

Mire képesek a négyévszakos gumik?

Közeleg a tél, az éjszakák egyre hosszabbak és egyre hűvösebbek. Kora reggel és este már gyakran hét Celsius-fok alatt marad a hőmérséklet, így akik nem csak napközben használják autójukat, azoknak érdemes mielőbb lecserélni a nyári gumikat.

Fotó: gumitop.hu

Nemcsak a téli abroncsok jöhetnek szóba, ha gumicseréről beszélünk, hiszen vannak négyévszakos gumik is. Ezúttal azt vesézzük ki, hogy mire lehet számítani, ha a Goodyear négy évszakra alkalmas „papucsait” választja az ember.

Először is tisztázzuk: kinek lehet jó egy négyévszakos szett?

Fotó: gumitop.hu

A négyévszakos gumik folyamatosan fejlődnek. A technológia meglehetősen jónak számít, de így sem ajánlott mindenkinek négyévszakos abroncsot felrakatnia az autójára.

Ha történjen bármi, akkor is használnod kell az autódat, akkor felejtsd el a négyévszakos gumikat, és maradj inkább a hagyományos téli gumiknál. Amennyiben bizonyos helyzetekben tudod nélkülözni a tél folyamán a kocsidat, akkor azonban érdemes lehet tovább olvasnod.

Elsősorban azoknak érdemes megfontolnia a négyévszakos gumik beszerzését, akiknek nem okoz gondot taxiba pattanni vagy a tömegközlekedést használni, ha az időjárás szélsőségessé válik. Ha komolyabb mennyiségű hó esik, és szeretnél hosszabb távokat is megtenni a városon kívül, akkor bizony alternatív közlekedési módot kell választanod, ha személyautódra négyévszakos abroncsokat tetetsz.

A gumiteszteken mellébeszélésnek helye nincs

Ha eldöntötted, hogy négyévszakos abroncsot vásárolnál a Gumitop.hu-tól, akkor minden bizonnyal a keresgélés során találkozni fogsz a Goodyear termékével. Többek között ez is kipróbálásra került a német autóklub, az ADAC által. Az idei szezonra szóló gumiteszt helyett kénytelenek vagyunk beérni a tavalyival, ugyanis csak ez az adatsor érhető el. Az erőviszonyok elhelyezéséhez azonban ez is remek alapul fog szolgálni.

A Goodyear négyévszakos abroncsainak tesztelésének egyes fázisai nyáron, míg mások télen kerültek kipróbálásra. A teszt teljesen objektív. Súlyozzák az eredményeket, megnézik, hogy száraz, nedves, jeges és havas úton hogyan teljesít az abroncs, milyen a féktávja és a tapadása. Vizsgálnak még számos szempontot is, például a gumik zajkibocsátását és a fogyasztásra gyakorolt hatásukat egyaránt, na és persze a kopásukat is.

Hogyan teljesített a Goodyear 4 évszakos gumija?

A Goodyear négyévszakos gumijai egy jónak nevezhető nyár gumihoz képest 11 méterrel nagyobb fékút alatt tudnak száz kilométer per órás sebességről állóra fékezni. Ez se nem kiemelkedő, se nem tragikus, de a Bridgestone és a Michelin fékútjánál 4, illetve 4,5 méterrel magasabb ez a számadat. Nedves körülmények között viszont a Goodyear 4 évszakos terméke jobban vizsgázott, mint egy jó nyári abroncs.

Télen még fontosabb, hogy az ember időben meg tudjon állni, ha a forgalmi helyzet úgy kívánja. Nos, a Goodyear négyévszakos gumijaival három méterrel tovább tart lefékezni 50 km/h-s sebességről, mint egy jó téli gumival. Jeges úton a differencia 5 méter lehet a téli abroncsok javára.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában