Hirdetés

2021.07.18. 09:00

A shaggy szőnyeg tisztítása

A shaggy szőnyeg tisztítása akkor kérdés, amikor shaggy szőnyeget vásárolunk.

Forrás: Dreamhome-depo

Ez a megállapítás triviálisnak tűnik, de vajon tudod, mit jelent a shaggy szőnyeg? A shaggy puhát, szőröset, süppedőt jelent a szőnyegekkel kapcsolatosan. Nagy kedvenc emiatt, hiszen a hosszabb szálú szőnyegek divatosak, az otthonosság érzését keltik. A poliészter szálakból készülő, 30 mm-nél hosszabb szálú szőnyegek a shaggy kategóriába tartoznak. Tulajdonságuk, hogy a gyártási technológiájuk miatt nagyjából két hónapon keresztül találkozhatsz kihulló szálakkal. Ez nem hiba, nem kell gyártási problémára gyanakodni!

Elsősorban a nappali és a hálószoba az a helyiség, ahol a shaggy szőnyegek érvényesülhetnek, hiszen egy előtérben, előszobában, konyhában nagyobb veszélynek vannak kitéve a szennyeződések szempontjából. A shaggy szőnyeg tisztítása azért nem nagy kihívás, de pont a szálhosszúság miatt nem célszerű túlzásba vinni. A túlhasznált, túltakarított szőnyeg elveszíti komfortos jellegét, pont az elnevezésétől fosztod meg.

Stílus tekintetében a választék végtelen. A szőnyegeknél színek, formák korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésre. A minimalista stílushoz egy élénk shaggy komoly választás, csak egyéniségeknek ajánlott! Egy földszínekkel teli otthonba egy puha, homokszínű szőnyeg főnyeremény. Aki azonban asztmában szenved, inkább mást válasszon. A hosszú szőrök között eredményesebben tapadnak meg az allergének, hiába a tisztítás, az csak javít átmenetileg a helyzeten, nem oldja meg.

A shaggy szőnyeg otthoni tisztítása

Hogy a lakástextília megőrizze szépségét, rendszeresen kell takarítani. A tisztítás a por miatt is nagyon fontos, hiszen aki nem asztmás, annak is zavarhatja az orrát a szőnyegből felszálló por. Otthon hetente többször, minden irányból alaposan át kell porszívózni. Lakásban tartott háziállat esetén nem ajánlott ez a szőnyegtípus, ugyanis a szőrszálakat szinte lehetetlen kiszedni belőle.

A felületi tisztítás mellett házilag is elvégezhető a mélytisztítás. Jó minőségű szőnyegmosót kell használni, főleg, ha baleset történt. A különböző foltokat nehéz kiszedni a szálakból, így tényleg csak kipróbált szert használj. Időnként úgyis be kell ruházni ipari tisztításra, amelyet azért jó, ha rendszeresen elvégeztetsz. Egy-egy folt esetén a népi módszerek, mint például a folt besózása segíthet, de ne vegyél rá mérget.

A shaggy szőnyeg ipari tisztítása

Az otthoni tisztítás mellett havonta egyszer a már említett ipari tisztítás is megilleti a szőnyeget. Ezt végezheti szakember, aki elviszi a szőnyeget, majd tisztán visszahozza. De a szakember ki is jöhet, vagy akár magad is bérelhetsz ipari szőnyegtisztítót. Ennek lényege, hogy vizes technológiával szedi ki a hosszú szálak közül a szennyeződéseket. Emellett fertőtlenít is, amely plusz biztonságérzetet ad, főleg a Covid megjelenése óta.

A shaggy szőnyeggel tehát nincs gond, nyugodtan választható bármilyen enteriőrhöz. Csak tiszta legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában