Szponzorált tartalom

2021.12.17. 10:26

A jól felszerelt konyha a gasztronómia alappillére

Forrás: plazaweb.hu

Ha néztél már főzőműsort vagy egy recept elkészítési videóját, biztosan észrevetted, hogy a konyhai tevékenységhez elengedhetetlen a jól funkcionáló eszköz. Legyen szó akár késről, ami nem áll a kezedre, esetleg életlen, vagy olyan agyonhasznált edényről, amiben inkább leég az étel, minthogy megfőne. Ezek a bosszúságok annyira elveszik az ember kedvét, hogy sokáig inkább messzire elkerülné a konyhának még a bejáratát is.

 

A PLAZAWEB.HU csapata összegyűjtötte neked azokat a háztartási cikkeket, amik minden konyhában megtalálhatók, használjuk is őket, csak néha megfeledkezünk arról, hogy ideje lenne újat beszerezni, mert a mostani már hasznavehetetlen.

 

 

A jó késkészlet a gyors munka feltétele

 

 

A mesterszakácsok kedvenc eszköze a jó kés. De mitől jó egy kés? Elsősorban attól, hogy éles. Nem kell félni attól, hogy megvágjuk magunkat, hiszen a nyéllel mi irányítjuk, hogy az él mit vágjon. Sokkal balesetveszélyesebb egy életlen késsel dolgozni, mert ilyenkor nagyobb az esélye annak, hogy megcsúszik, és elvágja az ujjunkat.

 

A vágóeszköz nyele annak a kezéhez kell, hogy igazodjon, aki a legtöbbet használja. Legyen stabil, mert ha csúszkál az él a nyélben, sehogy nem lehet vele dolgozni. Ha túl kemény, akkor, könnyen megfájdul a kezed. Olyan anyagot kell keresni, ami kellően merev, de mondjuk ergonomikus kialakítású.

 

A késkészletünk akkor nevezhető felszereltnek, ha van benne legalább egy zöldséghámozásra alkalmas, egy kenyérvágó, egy nagyobb szakácskés és egy közepes nyelű, bármire bevethető univerzális vágóeszköz. Az élettartam növelése érdekében ajánlott valamilyen tokban tárolni őket, és fából készült vágódeszkán dolgozni velük. Anyagukat tekintve a rozsdamentes acél a legelterjedtebb.

 

 

Milyen edényben főzöl?

 

 

A zamatos, egészséges ételek készítése nem csak alapanyag kérdése. Az edények is tönkremehetnek, kilyukadhatnak, lekophat róluk a tapadásmentes bevonat. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod valamelyik edényednél, akkor bizony az cserére szorul.

 

A különböző tűzhelyek másképp viselkednek a lábasok anyagát illetően, ezért azzal kezdd a nézelődést, hogy megnézed, a te tűzhelyeden használható-e a kiszemelt darab. Ugyanitt azt is nézd meg, hogy mosogatógépben tisztítható-e.

 

A PLAZAWEB.HU oldalán a méltán népszerű Berlinger Haus edénykészletek több családját is megtalálod, amik esetében a minőség mindig garantált!

 

 

Kíméld a tapadásmentes bevonatot

 

 

Praktikus, ha a lábas füle nem forrósodik fel főzés közben, így elkerülheted az égéssel járó konyhai baleseteket. A tapadásmentességet több réteg bevonat biztosítja, ami lehet teflon, márvány vagy éppen gránit. A teflonnal szemben a márvány magas hőfokon sem bocsát ki semmilyen, emberi szervezetre ártalmas anyagot. Bármelyik bevonatot is választod, tartsd be azt a jótanácsot, hogy fém eszközzel nem engeded érintkezni, ezek ugyanis könnyen felsértik és tönkreteszik a tapadásmentes bevonatot. Ha azt tapasztalod, hogy ez a réteg már elkopott vagy nem jól funkcionál, ne halogasd a cserét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!