Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.01. 06:37

A libanoni külügyminiszterrel egyeztetett Szijjártó Péter

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli biztonsági szolgálat tagjai a Jeruzsálembe egyik bevezető útjánál elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. november 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

ENSZ: Izrael nem hosszabbítja meg a palesztin területekért felelős humanitárius ENSZ-tisztségviselő vízumát

Izrael nem hosszabbítja meg az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalában (OCHA) a palesztin területekért felelős tisztségviselő vízumát - közölte pénteken Stéphane Dujarric, a világszervezet szóvivője. 

Elmondása szerint az izraeli hatóságok arról tájékoztatták az ENSZ-t, hogy

 nem hosszabbítják meg Lynn Hastings decemberben lejáró vízumát.

 Hangsúlyozta, hogy az ENSZ munkatársai nem lépik túl a vízumok érvényességét. 

Dujarric azt is leszögezte, hogy Hastings António Guterres ENSZ-főtitkár teljes bizalmát élvezi. 

Az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője nemrégiben részrehajlással vádolta a világszervezetet, és szégyenteljesnek nevezte az ENSZ válaszát a palesztin radikális iszlamista Hamász október 7-i összehangolt támadására Izrael déli része ellen, amely mintegy 1200 ember életét követelte. "Izrael ezért úgy döntött, hogy egyenként megvizsgálja az ENSZ képviselőinek kiadott vízumokat" - tette hozzá az izraeli szóvivő. 

Az OCHA ugyanakkor többször bírálta a Gázai övezetbe eljutó humanitárius segélyek elégtelen voltát.

Aggódik az ENSZ a Ciszjordániában őrizetbe vett palesztinok számának emelkedése miatt

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala aggodalmát fejezte ki pénteken az izraeli hatóságok által őrizetbe vett palesztinok számának "drámai emelkedése" miatt, és vizsgálatot sürgetett az elfogott palesztinok kínzásáról szóló beszámolók ügyében.

Az ENSZ-hivatal tudomása szerint Izrael több mint háromezer palesztint vett őrizetbe a megszállt Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálem területén a Gázai övezeti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta. Közülük rekordmagas azok aránya, akiket vádemelés vagy bíróság elé állítás nélkül tartanak fogva.

Az utóbbi két hónapban hat palesztin rab halt meg izraeli fogságban, amire évtizedek óta nem volt példa ilyen rövid időn belül - emelték ki az ENSZ-hivatal jelentésében.

A radikális iszlamista Hamász szervezet Izrael elleni támadása nyomán az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok a fogva tartási körülmények rosszabbodásáról számoltak be, így a többi között túlzsúfoltságról, élelemhez és ivóvízhez való korlátozott hozzáférésről, valamint a családtagok, illetve jogi képviselők látogatásainak korlátozásáról. Sokan a fegyőrök bántalmazásairól, illetve nemi erőszakkal való fenyegetésekről is beszámoltak.

"Az őrizetbe vett palesztinok számának nagyarányú emelkedése, a fogságban lévők bántalmazásáról és magalázásáról szóló beszámolók, valamint az alapvető tisztességes eljárás be nem tartásáról szóló értesülések komoly kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius jogot és a nemzetközi emberi jogokat" - hangsúlyozta az ENSZ Emberi Jogi Hivatala.

Ki kell vizsgálni és meg kell állapítani a felelősségeket a hatósági őrizetben bekövetkezett halálozások, valamint az állítólagos kínzások és más visszás bánásmódok tekintetében

 - tette hozzá.

Az izraeli büntetés-végrehajtási hatóság szerint a rabokat a törvényes előírásoknak megfelelően tartják fogva, a fegyencek halálozásának ügyében pedig vizsgálatot indítottak.

A túszok kiszabadításának lehetőségeiről tárgyalt arab kollégáival az amerikai külügyminiszter

Az Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetben még fogva tartott túszok kiszabaduljanak és visszajussanak családjukhoz - közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Dubajban, elutazása előtt nyilatkozva.

Eltökélt szándékunk, hogy a tűzszünet befejezése után is mindent megtegyünk annak érdekében, hogy az összes túsz hazatérhessen a családjához

 - szögezte le Blinken az elmúlt napok izraeli-palesztin túszcseréire utalva. Hangoztatta, hogy ezt a kérdést az arab kollégáival tartott megbeszélésén is felvetette.

Az amerikai tárcavezető Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Jordánia és Bahrein külügyminiszterével, továbbá a Palesztin Hatóság képviselőivel egyeztetett a dubaji ENSZ-klímacsúcs helyszínén.

Elmondta, hogy a tárgyaláson a Gázai övezet jövőjéről, a tartós béke eléréséről is szó volt.

A libanoni külügyminiszterrel egyeztetett Szijjártó Péter

A harci helyzet újraindulásával kapcsolatban Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszterrel, akivel egyetértenek abban, hogy minden lehetséges erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy ne nyíljanak újabb frontok Izraelben vagy annak szomszédságában.
"Örömteli, hogy a libanoni kormány is a helyzet eszkalációjának megakadályozásában érdekelt." - írta posztjában a külügyminiszter.

Katar: a gázai tárgyalások a tűzszünet lejárta után is folytatódnak

A katari külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a közvetett tárgyalások az Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet között a tűzszünet lejárta után is folytatódnak.

Katar, ahol a Hamász politikai irodája működik, közvetít az iszlamista mozgalom és izraeli tisztségviselők között a túszok kiszabadítása és a tűzszünet érdekében.

Az arab emírség külügyminisztériuma egy közleményben fejezte ki "mély sajnálatát amiatt, hogy a tűzszünet után ismét elkezdődött az izraeli agresszió Gáza ellen".

Katar felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyorsan lépjen fel a harcok megállítása érdekében, mert szerinte ezek "megnehezítik a közvetítői erőfeszítéseket, és súlyosbítják a humanitárius katasztrófát az övezetben".

"Katar a közvetítésben részt vevő partnereivel együtt elkötelezte magát arra, hogy folytassa a humanitárius tűzszünethez vezető erőfeszítéseket" - áll a katari közleményben, megerősítve a tárgyalások folytatását.

Katar az Egyesült Államokkal és Egyiptommal közösen segített közvetíteni Izrael és a Hamász között, hogy az eredetileg négynapos tűzszünetet a lehető leghosszabbra növeljék.

A tűzszünet péntek reggel járt le, az izraeli hadsereg pedig bejelentette hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen, mert szerintük a terrorszervezet megsértette a tűzszünetet, és rakétákkal támadta Izraelt. A rakétákat a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisítette.

Eközben Oded Joseph, az izraeli külügyminisztérium főigazgató-helyettese Dubajban arról beszélt, hogy Izrael a Hamász által még fogva tartott túszok szabadon bocsátását tárgyalások útján elérheti.

"A túszként elhurcoltak szabadon engedését részben tárgyalásokkal, részben más eszközökkel érhetjük el" - közölte Oded, aki az ENSZ nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP28) vesz részt Dubajban.

Szerinte a Hamász elpusztítása jelentené azt, hogy a fegyveres szárnnyal is rendelkező palesztin szervezet "nem jelent többé katonai fenyegetést" Izraelre vagy a régióra, és nem lesz "politikai befolyása" Gázában.

Izrael: evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Hamász elleni háború pénteken

Evakuálásokkal és légicsapásokkal folytatódott a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni háború, miután lejárt a tűzszünet - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

A Hamász által felügyelt egészségügyi minisztérium adatai szerint a harcok reggeli kiújulása óta legkevesebb 54 palesztin meghalt és többtucatnyian megsebesültek.

Az izraeli hadsereg közzétett egy interaktív evakuációs térképet, amelyen zónákra osztották fel a Gázai övezetet, s amely "segít Gáza lakosainak a háború következő szakaszában".

A Hamász élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit, katonai parancsnoki pontjait és infrastruktúráját lakóházakban vagy azok között, kórházakban, mecsetekben, iskolákban helyezi el, ezáltal a civil létesítmények katonai célpontokká válnak

- hangsúlyozta a katonai szóvivő, akit a helyi média idézett.

"A háború kezdete óta a hadsereg több intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy megkímélje a civileket. Közleményekben tájékoztatja a Gázai övezet lakosait arról, hogy mely övezetekből kell távozniuk, ha el akarják kerülni, hogy a terror elleni harc áldozataivá váljanak" - mondta.

A palesztinok fényképeket mutattak be azokról a röplapokról, amelyeket Izrael péntek reggel Hán-Júnisz város térségében leszórt. "Hán-Júnisz veszélyes, háborús övezetben lévő város. Figyelmeztetjük!" - áll a cédulákon.

Romok között palesztinok egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. december 1-jén
Fotó: Mohammed Dahman / Forrás: MTI/AP

A Hamász arról számolt be, hogy Izrael a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határnál fekvő Rafah városban is bombázott.

A háború károkat okozott a Gázai övezet északi részén található állatkertben is, és több állat kiszabadult. Egy állatorvos befogta, majd elszállították őket azzal a szándékkal, hogy a konfliktus végén visszavigyék az állatkerbe.

Izraeli közlés szerint péntek reggel óta a palesztin fegyveresek számos rakétával támadták Izraelt, a Gázai övezettel szomszédos kibucok és Szderót város mellett légiriadó volt a távolabbi Askelónban is.

A polgári védelem ismét háborús rendszabályokat vezetett be Izraelben, különböző gyülekezési korlátozásokat vezettek be a Gázai övezettől és a libanoni határtól való távolság függvényében, és az ország középső részein is távoktatást tartanak azokon a helyeken, ahol nem biztosítottak a megfelelő óvóhelyek az iskolákban.

A harcok kiújulása ellenére folytatódnak a tárgyalások katari és egyiptomi közvetítéssel a tűzszüneti megállapodás megújításáról, noha a Hamász nem adta át a korábbi megállapodásnak megfelelően túszainak névsorát, és rakétákkal támadta Izraelt. A Hamász azt állítja, hogy a megbeszéléseken Izrael elutasította azt a javaslatát, hogy a tűzszünet folytatásának feltételeként idős férfi foglyokat és holttesteket adjanak át.

Izrael ragaszkodott az eddigi megállapodás alapján az összes fogva tartott nő és gyerek szabadon engedéséhez, ugyanis bizonyosan tud még több mint tíz, gázai fogságba került izraeli nőről és gyerekről.

A Hamász egy péntek délelőtti nyilatkozatában Izraelt tette felelőssé a gázai fegyveres konfliktus folytatódásáért, ugyanis állítása szerint nem fogadta el az új ajánlatát a többi fogoly szabadon bocsátására.

A német külügyminiszter a gázai humanitárius tűzszünet meghosszabbítására szólított fel

Annalena Baerbock német külügyminiszter az Izrael és a Hamász palesztin szélsőséges szervezet közötti tűzszünet meghosszabbítására szólított fel pénteken, miután reggel kiújultak a harcok a Gázai övezetben.

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a humanitárius tűzszünet folytatódjon

 - jelentette ki a német külügyminiszter Berlinben.

Elmondása szerint a tűzszünet a hetek óta sötét alagutakban fogva tartott túszok kiszabadulása és a palesztin övezetben élő, sürgős humanitárius segélyre szoruló emberek szenvedésének enyhítése miatt is szükséges volt.

Baerbock hangoztatta azt is: 

Izrael soha nem lesz képes biztonságban élni, ha nem vetnek véget a terrorizmusnak. De az ország csak akkor lehet biztonságban, ha a palesztinoknak is van perspektívájuk a jövőt illetően.

Kiemelte: "Mindazoknak, akik látják a szenvedést mindkét oldalon, és azt akarják, hogy mindez véget érjen, azon kell dolgozniuk, hogy a Hamász többé ne jelentsen egzisztenciális fenyegetést Izraelre nézve".

"A Hamásznak le kell tennie a fegyvert" - folytatta, hozzátéve, hogy csakis így lenne lehetőség az izraeli-palesztin probléma kétállami megoldására.

Valódi tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben

António Guterres, az ENSZ főtitkára pénteken sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Gázai övezetben véget ért a tűzszünet és folytatódnak a harcok.

Mélységesen sajnálom, hogy újrakezdődtek a katonai műveletek Gázában

– írta Guterres az X-en, hozzátéve, hogy az ellenségeskedés folytatása újfent rámutatott a valódi humanitárius tűzszünet fontosságára.

Az UNICEF szóvivője, James Elder is a konfliktus mielőbbi lezárását hangsúlyozta. A Gázai övezetből küldött videoüzenetében kijelentette, hogy tartós tűzszünetre van szükség, és a cselekvés hiánya önmagában hallgatólagos belegyezés gyerekek meggyilkolásába.

Izrael egy éve tudhatott a Hamász tervéről

Izraeli tisztviselők több mint egy éve birtokába kerültek egy dokumentumnak, amely a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadásának haditervét írta le – számolt be a CNN amerikai hírcsatorna a The New York Times amerikai napilapra hivatkozva.

Mint írták, a nagyjából negyvenoldalas dokumentumban nem volt szó a támadás pontos időpontjáról, de szinte teljes és precíz leírást adott a Hamász által végrehajtott mészárlásról.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor a Nova elektronikus zenei fesztiválon meggyilkolt vagy túszul ejtett emberek fényképei között katonák és mások a helyszínen, a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén, ahol izraeli lemezlovasok zenéket játszanak le az áldozatok emlékére 2023. november 28-án
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A cikk szerint az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők nem vették komolyan a tervet, úgy ítélték meg, hogy a terrorszervezetnek túl nehéz lenne végrehajtani azt.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Izraeli katonák véletlenül lelőtték egy civilt, aki szembeszállt a Hamász fegyvereseivel Jeruzsálemben

Izraeli katonák véletlenül lelőttek egy civilt, aki szembeszállt a Hamász terrorszervezet fegyvereseivel, akik csütörtökön támadtak civilekre egy buszmegállóban, Jeruzsálemben – derült ki a helyi média pénteki tudósításából.

Csütörtökön halálos lövöldözés történt Jeruzsálemben, két terrorista autójával, gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverkezve a főváros egyik bevezető útjához hajtott, majd ott kiszállva tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. A merényletben hárman meghaltak és tizenegyen megsebesültek.

A támadást látva egy férfi az autójából kiszállva a saját fegyverével tüzet nyitott a terroristákra, de közben a katonaság is a helyszínre ért és lelőtték a civilt, mert őt is támadónak vélték.

Az izraeli biztonsági szolgálat tagjai a Jeruzsálembe egyik bevezető útjánál elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. november 30-án
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A helyi média tudósítása szerint a férfi egy nappal a 38. születésnapja előtt belehalt súlyos sérüléseibe a kórházban.

A Hamász által Izrael ellen október 7-én indított példátlan terrortámadást követően enyhítették a lakosságra vonatkozó szigorú fegyvertörvényeket Izraelben. A helyi média beszámolói szerint ezzel sikerült elérni, hogy lényegesen több civil hordja magánál legálisan megszerzett fegyverét.

IDF: folytatódnak a harci cselekmények

Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen.

A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre. 

A tűzszünet további meghosszabbítását péntek reggel sem Izrael, sem a Hamász, sem a közvetítőként eljáró Katar nem jelentette be.   

Péntek hajnalban az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre, amelyet a Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, a Hamászhoz köthető hírügynökség pedig fegyverropogásról és robbanásokról számolt be a Telegramon péntek reggel.

Fehér Ház: az Egyesült Államok mindent megtesz az átmeneti tűzszünet meghosszabbítása érdekében

Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és Egyiptommal közösen, hogy a harcokban hetedik napja tartó szünet a lehető legtovább tartson. Úgy fogalmazott, minden órában azon dolgoznak, hogy a "hetedik napból nyolcadik, kilencedik és tizedik nap legyen, és így tovább".

Az amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közleményben számolt be Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki tárgyalásáról Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, amelyen elsősorban a gázai lakosok számára szállított humanitárius segélyek kiszélesítéséről beszéltek.

NETANJAHU, Benjámin; BLINKEN, Antony
Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert Jeruzsálemben 2023. november 30-án
Fotó: Amos Ben-Gershom / Forrás: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala

Lövések, robbanások Gázában

A Hamászhoz kötődő média lövésekről és robbanásokról számolt be a Gázai övezet északi részén - írta az al Jazeera. Azt megelőzően izraeli katonai drónokat és vadászgépeket láttak Gáza felett. 

Izrael ismét berendeli a spanyol nagykövetet

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök tovább mélyítette a diplomáciai vitát Izraellel, miután kijelentette, hogy "komoly kétségei vannak afelől, hogy Izrael betartja-e a nemzetközi humanitárius jogot" - írta a BBC. 

Sánchez pár napja Izraelt a "palesztinok válogatás nélküli gyilkolásával" vádolta meg. Izrael felháborítónak ítélte a megjegyzéseket és újból berendeli a spanyol nagykövetet - írta a portál. 

Újabb palesztin foglyokat engedtek el

Újabb harminc palesztin foglyot engedett szabadon Izrael a Hamásszal meghosszabbított tűzszünet keretében - írta a BBC. A kiszabadult palesztinok nevét egyelőre nem közölték.

Ez történt csütörtökön:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában