Diplomácia

2023.11.23. 05:56

Hatalmas jobboldali siker Hollandiában: Orbán Viktor gratulált Geert Wildersnek a választási győzelméhez (videó)

A magyar kormányfő sok sikert és kitartást kívánt a politikusnak a következő időszak tárgyalásaihoz. Hiába örülnek a Szabadságpárt tagjai és a holland választók, a történtek láttán a brüsszeli elit hátán inkább a hideg futkos.

MW

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A szerda esti telefonbeszélgetésben Orbán Viktor elmondta: fontos számára, hogy az elsők között gratuláljon a „földrengésszerű” választási győzelemhez. A miniszterelnök korábban az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta: 

Eljött a változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán gratulált a holland politikusnak. 

Hatalmas Wilders győzelem Hollandiában! Újabb ország mondott egyértelmű nemet az illegális migrációra. Reméljük, Hága elég közel van Brüsszelhez ahhoz, hogy ott is meghallják. Bravó, Geert! 

– írta a Facebook-oldalán a tárcavezető.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az első szerda esti exit poll alapján a jobboldali Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) lett a befutó a szerdai előre hozott holland választásokon.

„Geert Wilders hatalomra kerülése Brüsszel rémálma”

Kilencven százalék feletti feldolgozottságnál gyakorlatilag már kijelenthető, hogy Geert Wilders és a Szabadságpárt nagy fölénnyel megnyerte a holland választásokat. Míg több vezető európai politikus – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – már gratulált Wildersnek, Brüsszel és az európai baloldal még a sokkot emészti – írja a Magyar Nemzet.

WILDERS, Geert
Geert Wilders, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a holland előrehozott parlamenti választások estéjén, 2023. november 22-én
Fotó: Remko De Waal / Forrás: MTI/EPA/ANP

A holland jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) politikusa, a kurd–török származású Dilan Yesilgozre, a 12 évig kormányzó VVD csak harmadik lett a választáson, a legfrissebb eredmények szerint 24 mandátumot szerezhetnek.
Ennél eggyel több, 25 képviselője lehet a Brüsszelből kiugrott Frans Timmermans által összekalapált baloldali összefogásnak. Egyikük sem tudott azonban közel kerülni a sokáig semmibe vett Szabadságpárt (PVV) eredményéhez, amelynek 37 mandátuma lehet.

A PVV-n nem lehet többé keresztülnézni. Kormányozni fogunk

− idézi a BBC Geert Wilderst.

A kampány egyik meghatározó témájává vált a migráció kérdése. A Hollandiába érkezők száma tavaly csaknem megduplázódott, ami tovább súlyosbítja a lakhatási válságot. 

Wilders pedig ígéretet tett rá, hogy gátat szab a „migránscunaminak”.

Míg a Szabadságpárt és a holland választók valószínűleg örülnek, a brüsszeli elit hátán inkább a hideg futkos a hír hallatán. Wilders egy másik ígérete ugyanis úgy hangzott, hogy népszavazást ír ki az országnak az Európai Unióból való távozásával kapcsolatban, ez pedig annak ellenére megszólaltatja a vészcsengőket Brüsszelben, hogy a „Nexitnek” a közvélemény-kutatások szerint nem lenne meg a szükséges többsége.

Ha ugyanis Geert Wilders miniszterelnök lesz, akkor bekerül az EU legfontosabb döntéseiért felelős tanácsba, és ott aligha a brüsszeli fősodor álláspontját képviseli majd például olyan témákban, mint a klímavédelem, az unió reformja, az Ukrajnának szánt fegyverek

– írja a Politico hírportál, amely úgy fogalmaz: „Wilders az EU legrosszabb rémálma”.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Kicsoda Geert Wilders, a holland választások győztese?

A politikus váratlan választási győzelmével lesokkolta Európát. A pártvezető leginkább iszlámellenes nézeteiről volt ismert. A politikusnak 25 évnyi parlamenti képviselőség után sikerült diadalmaskodnia. A Szabadságpárt (PVV) 37 képviselőt küldhet a parlamentbe, ezzel messze megelőzi a második helyen végző baloldali szövetséget – számolt be a BBC.

A hatvanesztendős politikus pályája jelentős részét a mainstreamen kívül, a holland politikai élet peremén töltötte. Mikor Geert Wilders konzervatív-liberális színekben 1998-ban bejutott a holland parlamentbe, azonban ezekben az időkben Pim Fortuyn volt a holland jobboldal meghatározó alakja.

A népszerű bevándorlásellenes politikust 2002-ben meggyilkolta egy szélsőbaloldali környezetvédelmi aktivista. Fortuyn halála után Wilders próbálta felvenni a bevándorlásellenes, iszlám-kritikus vonalat.

2006-ban Wilders megalapította a Szabadságpártot, miután kilépett korábbi mozgalmából. Ekkor már Wilders rendőrségi védelem alatt élt, mivel két évvel korábban elkaptak két iszlamistát, akik a meggyilkolását tervezték.

Ugyanebben az évben Wilders pártja kilenc képviselőt küldhetett a 150 fős holland parlamentbe – írja a Reuters.

2007-ben a politikus sokaknál kiütötte a biztosítékot, miután a Korán betiltását követelte.

Wilders hosszú éveken át ugyanazt hirdette: csökkenteni kell a nem-európai bevándorlást, és fel kell venni a kesztyűt a radikális iszlámmal. Újra és újra az iszlamista iskolák betiltását követelte, és azt, hogy, aki már Hollandiában él, integrálódjon a társadalomba.

A holland politikust az európai politikában szélsőségesként kezelték.

2009-ben például a munkáspárti brit belügyminiszter „nem kívánatos személynek” nyilvánította, és megtiltotta neki, hogy belépjen az országba. 

A váratlan siker a 2021-es választásokon következett be. Wilders mozgalma 10,79 százalékkal a harmadik helyen végzett, és 17 mandátumot szereztek a 150-ből. Úgy tűnt, lefelé ível a radikális jobboldali politikus pályája. Két év alatt azonban drámai fordulat jött. A legutóbbi holland voksolásokra azután került sor, hogy Mark Rutte, a Hollandiát 2010 óta vezető jobboldali liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem tudott dűlőre jutni egy migrációs politikai kérdésben, a háborús konfliktusokból érkezett menekültek családegyesítésének szabályozásában. 
Geert Wilders politikai pályafutásáról részletesen a Mandineren olvashat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában