Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.25. 06:03

Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Katonai járművek a szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg egyik táborhelyén a gázai-izraeli határon 2023. október 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Hannibal Hanschke

Megbukott az amerikai és az orosz határozattervezet is az ENSZ BT-ben

Megbukott a gázai övezeti háborúval kapcsolatos amerikai és az orosz határozattervezet is  az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén.

Az amerikai határozattervezetet Oroszország és Kína megvétózta, az Egyesült Arab Emírségek is nemmel szavazott, míg a testület tíz tagja támogatta, ketten pedig tartózkodtak.

Tanácskoznak a résztvevők az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 24-én
Fotó: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

Az amerikai szövegtervezet Izrael önvédelemhez való jogának hangsúlyozása mellett a konfliktus szereplőit humanitárius fegyverszünetre szólította volna fel lehetővé téve a segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe.     

A rivális orosz előterjesztés, amely egy szélesebb körű tűzszünetet követelt volna, mindössze négy támogató szavazatot kapott az ENSZ BT-ben.

Izrael elutasította mindkét kezdeményezést azzal érvelve, hogy a Hamász hasznot húzna a helyzetből új fenyegetést hozva létre a gázai lakosokra.

Joe Biden: a jövőben biztosítani kell, hogy a Hamász soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt

A jövőben biztosítani kell, hogy az iszlamista Hamász terrorszervezet soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt, és ne használhasson palesztin embereket védőpajzsként, valamint hosszú távú megoldást kell találni a válság lezárultát követően – jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök Washingtonban.

BIDEN, Joe; ALBANESE, Anthony
Joe Biden amerikai elnök (b) és Anthony Albanese ausztrál kormányfő megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. október 25-én
Fotó: Yuri Gripas / Forrás: MTI/EPA

Az amerikai elnök az ausztrál miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy 

Izraelben és a palesztin helyzetet illetően nincs visszaút az október 6-i status quo-hoz.

Biden megismételte, hogy Izraelnek joga és kötelessége polgárainak védelme, ugyanakkor hozzátette, hogy a Hamász és a palesztin emberek közé nem lehet egyenlőségjelet tenni.

Az amerikai elnök az Izrael és Hamász közötti harcok halálos áldozatainak számára, az 1400 izraeli és 6000 palesztin halottra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy 

nem hisz a palesztin részről közölt számokban, ugyanakkor hozzátette: nem kétséges, a háborúnak vannak ártatlan áldozatai.

Kérdésre válaszolva egyben határozott választ ígért Iránnak, amennyiben folytatódnak a támadások az amerikai csapatok ellen a Közel-Keleten. Az elnök ugyanakkor megállapította, hogy ennek semmi köze Izraelhez, amit azzal indokolt, hogy az amerikai csapatok 2001. szeptember 11-e óta állomásoznak a térségben a terrorellenes műveletek keretében.  

Óvóhelyen vészelte át egy kisgyerekes család a Hamasz támadását (videó)

Egy brit család, amely Izraelben, a gázai határhoz közeli Nirim Kibbutzban lakik, rémálmot élt át, amely a túlélés csodálatos történetévé vált. A 9 napos Kai baba elképzelhetetlen veszéllyel nézett szembe, amikor a Hamász terroristái erőszakkal behatoltak a családja otthonába, és felgyújtották azt – írja a Mandiner, a Hindustan Timesra hivatkozva.

A család túléléstörténetét az X (korábban Twitter) közösségi médiaplatformon osztotta meg Aviva Klompas:

Kai baba mindössze 9 napos volt, amikor a hamász terroristáI betörtek a családja otthonába a nirim kibbutzban, és felgyújtották a házat. Szülei kétségbeesett üzenetet küldtek a családi chaten: a házam lángokban áll, be vagyunk zárva az óvóhelyre, kérlek, mentsetek meg minket.

A család hat órán át maradt a biztonságos óvóhelyen, miközben az egész házuk lángra kapott. Azért, hogy segítsenek Kai-nak lélegezni, az ablakpárkányra tették, megkockáztatva, hogy a terroristák meglátják a csecsemőt.

Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben

Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben – jelentette be szerda este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli televízióban közvetített beszédében.

A művelet időzítéséről mindössze annyit mondott, hogy erről az izraeli háborús kabinet fog dönteni konszenzussal.

Ismételten felszólította a palesztin térség civil lakosait, hogy vonuljanak a Gázai övezet déli részébe. Hozzátette, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a Hamász által elhurcolt emberek kiszabadítása érdekében. Az izraeli kormányfő arról is említést tett, hogy idővel neki is számot kell adnia mindazért, ami október 7-én történt.

Katonai szállítójárművek a szárazföldi hadműveletre készülő izraeli hadsereg egyik táborhelyén a gázai-izraeli határon 2023. október 24-én
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

A botrány teljes körűen ki lesz vizsgálva

– jelentette ki. 

Mindenkinek választ kell adnia, nekem is. De mindez csak a háborút követően fog megtörténni

– tette hozzá.

Gulyás Gergely: a magyar kormány elismeri Izrael függetlenségét

Továbbra is a leghatározottabban elítéljük az Izrael elleni terrortámadást – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a kormányinfón.

A tárcavezető hangsúlyozta: 

a magyar kormány elismeri Izrael függetlenségét.

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az eszkaláció – emelte ki, hozzátéve: minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni az államok közti háborút.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. szeptember 28-án
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

A miniszter szavai szerint Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli államok megőrizzék a szabadságukat és a biztonságukat. Ezért is kell segíteni például Egyiptomot, hiszen 

„ha nem így teszünk, akkor százezrek, milliók jöhetnek Európába”.

Osztrák kancellár : Izrael oldalán állunk, azonosak az értékeink (videó)

Ausztria Izrael oldalán áll, azonosak az értékeink – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után szerdán Tel-Avivban.

A holokauszt óta a zsidó nép elleni legborzalmasabb atrocitást követték el. A Hamász rosszabb, mint az Iszlám Állam

– mondta Netanjahu Karl Nehammernek közös sajtótájékoztatójukon a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán, s köszönetet mondott szolidaritási látogatásáért.

Ez a civilizáció harca a barbárság ellen, és Izrael a civilizációért küzd. Tudom, hogy támogatja harcunkat

– tette hozzá az izraeli kormányfő.

Nehammer hangsúlyozta, hogy Ausztria szolidáris Izraellel.

Az oka jövetelemnek, hogy cseh miniszterelnök kollégámmal együtt Izrael oldalán állunk. Ugyanazok az értékeink, melyeken osztozunk. A terrorizmus elleni közös küzdelem pedig most fontosabb, mint valaha

– hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Egyiptomi elnök: rengeteg civil halhat meg, ha Izrael bevonul Gázába

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy még több civil áldozat lesz, ha az izraeli hadsereg szárazföldi akciót indít és bevonul a Gázai övezetbe.

Fontos arra törekedni, hogy elejét vegyük a szárazföldi katonai műveletnek Gázában. A hadsereg bevonulása nagyon sok civil áldozattal járhat

– jelentette ki Szíszi az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott kairói sajtókonferencián.

A két ország vezetője arról tárgyalt, hogy csökkenteni kell a Gázai övezetben kialakult feszültséget, le kell csillapítani a Hamász és Izrael közötti harcokat, több segélyt kell bejuttatni az övezetbe és meg kell akadályozni a konfliktus kiszélesedését

Fontos lehetőséget és időt biztosítani annak érdekében, hogy minél több túszt és foglyot engedjenek el a konfliktus enyhítése érdekében

– mondta Szíszi. Az egyiptomi elnök szerint országa „nagyon pozitív” szerepet játszik a gázai harcok lecsillapítása érdekében.

Szíszi arról is beszélt, hogy egyetértettek Macronnal abban, hogy „nagyon veszélyes” lenne, ha a gázaiakat tömegesen kényszerítenék az övezet elhagyására a Sínai-félsziget, Egyiptom irányába.

Letartóztatták Európa első számú dzsihadista toborzóját

A spanyol rendőrség letartóztatott egy belga származású férfit, akiről a hatóságok úgy vélik, hogy Európa első számú toborzója a dzsihadista szervezetek számára – adta hírül a Magyar Nemzet.

A spanyol rendőrség közleménye szerint őrizetbe vették az 59 éves Mustafá „Maya” Amayát, más néven „El Talibánt” Melillában, a Marokkóval határos észak-afrikai spanyol enklávéban – jelentette a spanyol média. Amaya ellen többek között terrorista indoktrinálás és dicsőítés vádjával emeltek vádat az El País lap értesülései szerint.

Az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz is rendszeresen közvetített személyeket.

II. Abdalláh: égetően sürgős, hogy véget érjen a háború

Égetően sürgős, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász közötti háború, máskülönben a szélesebb közel-keleti térség is lángba borulhat - figyelmeztetett II. Abdalláh jordániai király szerdán Emmanuel Macron francia elnök ammáni látogatása alkalmával.

MACRON, Emmanuel; II. ABDALLÁH
Emmanuel Macron francia elnök (b) és II. Abdalláh jordániai király megbeszélést folytat Ammánban 2023. október 25-én 
Fotó: Nicolas Messyasz / Forrás: MTI/AP/Pool/SIPA Press

A királyi udvar közleménye szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk Izraelre annak érdekében, hogy véget vessen a Gázai övezet bombázásának és ostromának.

Emmanuel Macron az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően érkezett Ammánba. A francia elnök a konfliktus befejezésének módjairól tárgyalt a jordániai királlyal egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján - olvasható a közleményben.

Az ENSZ-főtitkár szerint kiforgatták szavait

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán visszautasította azokat a vádakat, miszerint a Gázát kormányzó Hamász Izrael elleni terrortámadását próbálta mentegetni a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) mondott beszédében.

Meg vagyok rökönyödve, hogy miként forgatták ki egyes nyilatkozataimat... mintha mentegettem volna a Hamász terrorcselekményeit. Ez téves. Ennek pont ellenkezője igaz

– mondta Guterres újságíróknak, anélkül, hogy Izrael bírálatait említette volna.

GUTERRES, António
António Guterres ENSZ-főtitkár (k) érkezik az egyiptomi Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőhöz 2023. október 20-án
Fotó: Háled el-Fiki / Forrás: MTI/EPA

Guterres hangsúlyozta, hogy 

az ENSZ BT-ben egyértelműen elítélte a Hamász 1400 halálos áldozatot követelő október 7-i támadását.

Semmi sem igazolhatja civilek szándékos megölését, megsebesítését és elhurcolását, valamint rakéták kilövését polgári célpontok ellen

– szögezte le.

Megjegyezte: valóban hivatkozott minapi beszédében a palesztin nép sérelmeire, egyben azonban kiemelte, hogy ezek nem igazolhatják a Hamász támadásait, azok pedig nem igazolhatják a palesztin nép kollektív büntetését.

Úgy vélem, szükség van helyreigazítani a dolgokat, már csak az áldozatok és családjaik előtti tisztelet végett is

– tette hozzá.

Izrael nem ad ki vízumot az ENSZ képviselőinek

Izrael nem hagyja jóvá több ENSZ-képviselő vízumkérelmét António Gutteres ENSZ-főtitkár keddi kijelentései miatt – közölte szerdán Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet.

Itt az ideje, hogy móresre tanítsuk őket

– mondta a nagykövet szerdán az izraeli katonai rádióban.

Izrael szerdán a terrorizmus igazolásának nevezte Guterres kijelentéseit, amelyekben a főtitkár arról beszélt, hogy a Hamász Izrael elleni támadása „nem légüres térben történt”, mert a palesztinok évtizedek óta megszállás alatt élnek.

Az ENSZ-főtitkár megjegyzései felháborodást keltettek izraeli tisztviselők körében, akik szerint Guterres a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette. Eli Kohen izraeli külügyminiszter kedden lemondta a főtitkárral tervezett találkozóját, Gilad Erdan pedig lemondásra szólította fel a portugál politikust.

Nem fogok találkozni az ENSZ-főtitkárral. Október 7. után nincs helye kiegyensúlyozott álláspontoknak. A Hamászt el kell törölni a Föld színéről

– írta keddi bejegyzésében az izraeli külügyminiszter az X-en.

Izraeli légicsapás érte a szíriai hadsereg egyik támaszpontját, többen meghaltak

Izraeli légicsapás érte a délnyugat-szíriai Deraa melletti katonai támaszpontot szerdára virradóra, nyolc katona meghalt, hét másik pedig megsebesült – közölte a szíriai hadsereg a SANA állami hírügynökség jelentése szerint. A szíriai állami televízió szerint Izrael az ország északi részén található Aleppó nemzetközi repülőterét is támadta.

Izrael légitámadást hajtott végre a Földközi-tenger irányából, Latakiától nyugatra, melynek célpontja az aleppói nemzetközi repülőtér volt

– közölte egy szíriai katonai forrás az állami tévével, aki hozzátette hogy a repülőtér futópályája megsérült a támadás során.
Az izraeli hadsereg nem sokkal korábban közölte, hogy szerdán légitámadást intézett „szíriai katonai infrastruktúra” ellen, de arról nem nyilatkozott, hogy az aleppói repteret támadták-e. A reptér egyébként október 22. óta nem üzemel egy korábbi izraeli rakétatámadás miatt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet állásai ellen. 

Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy a damaszkuszi rezsimet és a Hezbollahot támogató Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában.

Macron ötlete: Alakuljon nemzetközi koalíció a Hamász ellen! 

Izrael az elmúlt 24 órában Szíriában, Libanonban, Gázában és Ciszjordániában is légicsapásokat hajtott végre, miközben a Hezbollah és a Hamász vezetői Bejrútban találkoztak, hogy a „végleges győzelemről" tárgyaljanak. 

Emmanuel Macron francia elnök a zsidó államban tett látogatása során felvetette, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíciót terjesszék ki a Hamász elleni harcra is

 – számolt be a Times of Israel.

Macron a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel Jeruzsálemben folytatott megbeszélései után azt mondta, hogy az ISIS ellen harcoló országoknak „a Hamász ellen is harcolniuk kell”.

A francia vezető azt is hangsúlyozta, hogy a későbbiekben „határozottan újra kell indítani” a palesztin békefolyamatot.

Az összefoglaló a Mandiner oldalán érhető el!

Erdogan: A Hamász tagjai nem terroristák, hanem Allah harcosai 

A török elnök szerint a szervezet tagjai csak a földjüket védik. 

A Hamász nem egy terrorszervezet, hanem mudzsáhidok, akik a földjüket védik

– mondta Recep Tayyip Erdogan a török kormánypárt, az AK frakciója előtt az ország parlamentjében. A Times of Israel szerint Erdogan kifejtette Törökország és a Nyugat viszonyáról is beszélt.

Izrael a Nyugattal együtt terrorszervezetnek tekintheti a Hamászt. A Nyugat sokkal tartozik Izraelnek, de Törökország semmivel

 – mondta. A török elnök kijelentését vastapssal fogadta a közönség. Erdogan később megemlítette, hogy Izrael „embertelen háborúja” miatt mégsem látogat el az országba.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI

A WizzAir több mint heti 270 izraeli járatát törölte októberben

A WizzAir októberi menetrendjében hetente több mint 270 Izraelbe közlekedő járatát függesztette fel, Magyarországról ez heti 14 járatot érintett – közölte a légitársaság az MTI érdeklődésére. 

A WizzAir október 7-én jelentette be, hogy felfüggesztette járatait Budapest, illetve Debrecen és Tel-Aviv között az izraeli légitámadások miatt, egyeztetve a helyi és nemzetközi hatóságokkal.

A légitársaság tájékoztatása szerint járattörlés esetén az érintett utasok választhatnak az ingyenes átfoglalás, a repülőjegy vételárának 100 százalékos visszatérítése, vagy az eredeti viteldíj 120 százalékának WIZZ-kreditben való jóváírása között. Azok az utasok, akik érvényes foglalással rendelkeznek, de még nem kaptak tájékoztatást járattörlésről, proaktívan kérhetik a jegyek lemondását, és így visszakaphatják a vételár 100 százalékát az eredeti fizetési mód szerint, vagy WIZZ-kreditben.

A WizzAir jelenleg november 15-ig törölte izraeli járatait, de folyamatosan felülvizsgálja a helyzetet. A légitársaság állandó kapcsolatban van az izraeli, a magyar és nemzetközi hatóságokkal, nyomon követi az izraeli eseményeket

– közölték. Hangsúlyozták a WizzAir számára továbbra is utasai, személyzete és repülőgépeinek biztonsága a legfontosabb, így akkor indítják újra a járataikat, amikor már biztonságosnak ítélhető a repülés. Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére szerdán elmondta, jelentős számú utast érint a WizzAir tel-avivi járatainak szüneteltetése.  A téli menetrend szerint Debrecenből heti háromszor indult járat 180-180 emberrel, a járatok eddig szinte mindig teltházasok voltak.

 Novemberben bizonyosan nem indulnak repülőjáratok Debrecenből Tel-Avivba, de a repülőtér és a légitársaság reményei szerint akár már decemberben helyreállhat a menetrendszerű közlekedés a két város között, mondta Király Tamás.

Tárgyalóasztalhoz ült a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetősége 

A beszélgetés során a központi téma a „gázai és palesztin ellenállás valódi győzelmének” elérése volt.

A libanoni Hezbollah vezetője találkozott a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoportok vezetőivel

 – írta meg a Reuters.

A találkozóra Libanonban került sor, egy ismeretlen helyen. A beszélgetés során arról tárgyaltak, hogy mit kell tennie szövetségüknek ahhoz, hogy „valódi győzelmet arasson az ellenállás”. A találkozón a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah, a Hamász helyettes vezetője, Szaleh al-Aruri és az Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád en-Nahala vettek részt.

A Reuters annyit árult el a beszélgetésről, hogy a „gázai és palesztin ellenállás valódi győzelméről”,

valamint a „brutális agresszió megállításáról” értekeztek a felek.

Több mint kétezer gyerek halt meg a Gázai övezetben a harcok kezdete óta

A Gázai övezetben 2360 gyerek vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg az izraeli légicsapások nyomán – jelentette be az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) helyi idő szerint kedd este New Yorkban.

 Adele Hodr, a szervezet közel-keleti és észak-afrikai irodavezetője megdöbbentőnek nevezte az áldozatok és sebesültek magas számát, és leszögezte: a gázai helyzet növekvő szégyenfolt az emberiség lelkiismeretén.

Az UNICEF részéről kiemelték, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, ami elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes, hozzátéve, hogy a 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

A szervezet egyúttal felszólította a szemben álló feleket, kössenek tűzszünetet, egyezzenek meg a humanitárius segélyszállítmányok beengedéséről, és minden túszt engedjenek szabadon. Izrael elutasította a tűzszünetet.

Szijjártó Péter: 15 magyar van Gázában, de továbbra sem lehetséges a Gázai övezet elhagyása senki számára

A külgazdasági és külügyminiszter éjszaka tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán, amiben a Gázában rekedt magyarokról is írt. Szijjártó Péter New Yorkban találkozott egyiptomi kollégájával, akit arra kért, hogy amikor a Gázából való távozás körülményei adottak lesznek, tegyék lehetővé a magyar állampolgárok számára az átlépést a szárazföldi határátkelőn. Egyben megköszönte az eddig ebben az ügyben nyújtott segítő hozzáállását.

Hogyan működik az izraeli Vaskupola?  (videó)

Több ezer rakétát fogott el beüzemelése óta az Izraelt védő Vaskupola rakétaelhárító légvédelmi rendszer, ám egyre nagyobbak az aggodalmak, hogy ha a libanoni Hezbollah is beszállt a Hamász palesztin terrorszervezet által indított háborúba, túlterhelődhet az izraeli légvédelem. Szakértők szerint a mostani háború a legnagyobb kihívás a Vaskupola számára.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Izrael elutasította a tűzszünetet

Izrael elutasította a nemzetközi közösség tűzszünetre irányuló felhívásait. Az Egyesült Nemzetek Szervezete, a palesztinok és sok más ország egy magas szintű ENSZ-ülésen terjesztette elő ezt a kérést, de Izrael külügyminisztere szerint az országnak "joga van megsemmisíteni a Hamászt".

Eli Cohen szintén elutasította az "arányosságra" vonatkozó felhívásokat az ország válaszában a Hamász október 7-i, Izrael elleni meglepetésszerű támadásaira. "Mondd csak, mi az arányos válasz csecsemők megölésére, nők megerőszakolására és elégetésére, gyermekek lefejezésére?" - kérdezte.

Azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy a mészárlásra adott arányos válasz "a Hamász utolsó egységének teljes megsemmisítése". A szélsőséges csoportot "új náciknak" nevezte. "Izraelnek nemcsak joga, hanem kötelessége a Hamász megsimmisítése" - tette hozzá.

Szíriai célpontokat támadtak izraeli repülőgépek

Az izraeli hadsereg szerint harci repülőgépeik csapást mértek a szíriai hadsereg infrastruktúrájára és aknavetőállásokra szerda hajnalban. Ez válasz volt a Szíriából kedden későn este érkező lövöldözésre.

A hadsereg azt mondta, hogy először tüzérségi tüzekkel válaszolt, mielőtt gépei támadást indítottak.

Szíria egyelőre nem reagált az eseményekre.

Drónnal lőtte az izraeli hadsereg a dzseníni tábort

Egy drón palesztinokat vett célba, miután a megszállt Ciszjordániában a rajtaütést végrehajtó izraeli erőket tűz alá vették szerda hajnalban – közölte az izraeli hadsereg. A palesztinok "robbanószerkezeteket lőttek és dobtak" izraeli katonákra a dzseníni menekülttáborban. A katonaság közölte, hogy "találatokat azonosítottak" a dróncsapást követően.

Két ember meghalt, mások pedig megsebesültek – közölte a Palesztin Vörös Félhold.

Ciszjordániában – a Gázai övezet mellett a palesztin területek másik részén – az összecsapások a Hamász Izrael elleni támadása óta fokozódnak.

A dzseníni menekülttábort az 1950-es években hozták létre, Palesztina a fegyveres ellenállás, Izrael a terrorizmus melegágyának tekinti.

Amerikai hírszerzők megerősítették az izraeli információkat

Az amerikai hírszerzés szerint egy hajtóműhiba miatt széttört palesztin rakéta becsapódása okozta az Al-Ahli kórházban egy hete történt, több száz ember halálát okozó robbanást - közölték tisztviselők.

Nem sokkal a robbanás után Izrael már jelezte: a Palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres csoport egyik rakétája csapódott az épületbe. Az Iszlám Dzsihád érintettségét nem tudták hitelesíteni az amerikaiak, de azt biztosan állították, hogy nem izraeli forrásból származott a kórházba becsapódott rakéta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában