Ukrán válság

2022.10.26. 06:09

Nukleáris csapást szimuláltak az oroszok

Közvetítésünk az Oroszország és Ukrajna között folyó háború 245. napjáról.

Egy idős nő áll megrongálódott otthona erkélyén Bahmut városában 2022. október 25-én

Forrás: AFP

Fotó: Dimitar Dilkoff

Ukrán vezérkar: csaknem egy tucat támadást vertek vissza az ukrán csapatok

Az ukrán csapatok szerdán visszavertek 11 ellenséges támadást az ország területén, eltaláltak három parancsnoki állást, hat élőerő-, fegyver- és hadifelszerelés-koncentrációs területet, valamint két orosz lőszerraktárt

 - számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A harcok java része Donyeck megyében zajlott, az orosz erők főleg Bahmut és Avgyijivka irányában hajtottak végre támadó műveleteket. A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők egy különálló rakétacsapást indítottak, és 11 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Ágyúkkal, harckocsikkal és rakétatüzérségi fegyverekkel támadtak Harkiv megyében Kupjanszk, délen a mikolajivi régióban Novopavlivszk, valamint délkeleten Zaporizzsja irányában.

 

A vezérkar kitért arra, hogy az oroszok változatlanul korlátozzák a civilek szabad mozgását az általuk megszállt területeken. Kiemelte, hogy a Harkiv megyében lévő Pervomajszke falu helyi lakosainak tilos elhagyniuk a települést.

 

A vezérkar értesülései szerint az Oroszországi Föderációban folytatódik az emberveszteség pótlása, többek között a brjanszki terület büntetés-végrehajtási intézményeiben őrzött rabok közül is toboroznak utánpótlást.

A vezérkar megerősített információk alapján beszámolt arról, hogy a luhanszki régióban lévő Korzsove és Mikolajivka településeken szerdán hatvan orosz katona, köztük legalább tíz tiszt halt meg.

Az ukrán légierő déli parancsnokságának jelentése szerint Herszon megye fölött lelőttek egy orosz K-52-es csapásmérő helikoptert.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy egy újabb fogolycserében tíz ukrán katona nyerte vissza szabadságát, továbbá átvették az orosz féltől egy elesett amerikai önkéntes holttestét. Jermak arra nem tért ki, hogy Kijev cserébe hány orosz foglyot adott át.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerda délután kétszer is volt az egész országra kiterjedő légiriadó.

Putyin tiltólistára helyezett 45, részben külföldi tulajdonú orosz bankot, köztük az OTP leánybankját is

Vlagyimir Putyin orosz elnök véglegesítette annak a 45, részben külföldi tulajdonban álló oroszországi bank listáját, amelyeknek átmenetileg tilos bizonyos tranzakciókat kötni, a listán szerepel az OTP orosz leánybankja is.

Az érintett pénzintézetek szerdán közzétett listáján az OTP bank érdekeltségén kívül szerepel például az American Express Bank, a Western Union DP Vosztok, a Goldman Sachs, a J. P. Morgan Bank International, az Intesa, a Credit Suisse, a Raiffeisen, a Citibank, az UniCredit Bank, az Ozone Bank, valamint a Yandex Bank.

 

A korlátozás 2022. december 31-ig van érvényben, az alól mentességet csak az orosz elnök rendkívüli engedélyével kaphatnak a pénzintézetek.

 

Oroszországban augusztusban rendeletet adtak ki, amely az év végéig különleges gazdasági intézkedéseket írt elő pénzügyi és energetikai területen egyes államokkal és nemzetközi szervezetekkel szemben azok "barátságtalan lépései" miatt. Putyin most a rendelet hatálya alá tartozó bankok listáját véglegesítette. A bankok esetében a tiltás az alaptőkéjükhöz tartozó részvényekkel és részesedésekkel való tranzakciókra vonatkozik.

Nukleáris csapást szimuláltak az oroszok

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán megtekintette az orosz stratégiai nukleáris erők gyakorlatát, melynek keretében ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek többszöri kilövését gyakorolták

 

Szergej Sojgu védelmi miniszter azt jelentette Putyinnak, hogy a manővereken egy nagy erejű nukleáris csapást szimuláltak, válaszul egy Oroszország elleni feltételezett atomtámadásra. Putyin nemrég arra figyelmeztetett, hogy kész "minden rendelkezésre álló eszközt" bevetni Oroszország területének védelmében.

PUTYIN, Vlagyimir
Egy Jarsz típusú interkontinentális ballisztikus rakéta kilövése az orosz nukleáris erők gyakorlatán az északnyugat-oroszországi Pleszeckben 2022. október 26-án 
Forrás: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A gyakorlaton egy Jarsz típusú orosz interkontinentális rakéta kísérleti kilövése szerepelt az észak-oroszországi Pleszeck indítóállásából, valamint egy Szinyeva ICBM típusú rakétáé egy orosz atom-tengeralattjáróról a Barents-tengeren. A gyakorlat részeként Tu-95-ös stratégiai bombázók is indítottak manőverező robotrepülőgépeket gyakorló célpontokra.

 

A Kreml nyilatkozata szerint a gyakorlaton minden feladatot teljesítettek, és az összes rakéta elérte a kitűzött célpontokat.

 

Ilyen légi, szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokat évente tartanak Oroszországban a nukleáris erők képzésére és felkészültségük demonstrálására.

Oroszország előzetesen értesítette Washingtont a tervezett hadgyakorlatról a Biden-adminisztráció keddi közlése szerint. A Pentagon és az amerikai külügyminisztérium szerint így Oroszország eleget tett a legutóbbi amerikai-orosz fegyverzetellenőrzési megállapodás előírásainak.

NATO-főtitkár: Oroszország tisztában van azzal, hogy el fogja veszteni a háborút

Nem engedhető meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy megnyerje az ukrajnai háborút, 

egy ilyen fogatókönyv megvalósulása csapás lenne az ukrajnaiak számára, a NATO-ba tömörült szövetségeseket pedig sebezhetőbbé tetté

 - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán.

Jens Stoltenberg - Nicolae Ciuca press conference in Brussels
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár 
Fotós: Dursun Aydemir / Forrás: Anadolu Agency/AFP

Jens Stoltenberg, aki Nicolae Ciuca román miniszterelnökkel folytatott megbeszélést a NATO székházában, sajtótájékoztatóján kijelentette: a legtöbb háború a tárgyalóasztalnál fejeződik be. Az azonban, hogy Ukrajna mit képviselhet egy béketárgyalás során, az a harctéren elért eredményektől, azaz a megtámadott országnak nyújtott katonai támogatástól függ - mondta.

A NATO-főtitkár azt mondta: 

Oroszország tisztában van azzal, hogy el fogja veszteni az ukrajnai háborút, ezért még több ukrán települést támad, civileket vesz célba, létfontosságú infrastruktúrákat rombol le, és "veszélyes nukleáris retorikát" használ. 

Kijelentette: Oroszország hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív "piszkos bombát" vet be saját területén". A NATO-tagállamok elutasítják ezt a hamis állítást - mondta a főtitkár, és hozzátette: Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz az ukrajnai konfliktusban.

Hangsúlyozta: 

Oroszország nem tudja elrettenteni a NATO-t Ukrajna önvédelméhez nyújtott támogatásának folytatását illetően. A szövetségesek támogatásának köszönhetően az ukrán hadsereg napról napra erősebbé válik

 - emelte ki. A NATO emellett megerősíti jelenlétét a szövetség keleti szárnyán, a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig. Ez azt az erős üzenetet hordozza, hogy a NATO kész megvédeni Romániát és minden más tagállamát - tette hozzá.

Zelenszkij megtorlást ígért válaszul a Dnyipro elleni rakétatámadásra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "igazságos és elkerülhetetlen a megtorlást" helyezett kilátásba szerdán az ország keleti részében lévő Dnyipro város ellen elkövetett orosz rakétatámadásért.

"Minden nap terroristák ellen harcolunk, akik civileket gyilkolnak, városokat ágyúznak, ukránok életét és sorsát rombolják le. Ma újabb rakétatámadás történt. Ennek következtében két ember meghalt Dnyipróban. Köztük van egy terhes nő is. Három áldozatot kórházba szállítottak" - írta az államfő Facebook-bejegyzésében.

Orosz rakétatámadásban megrongálódott benzinkút a kelet-ukrajnai Dnyipróban 2022. október 25-én 
Fotós: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

 

Dnyipropetrovszk megye székhelye ellen szerdára virradóan hajtottak végre az orosz erők rakétatámadást. Egy rakéta roncsai egy benzinkúra zuhantak, ami miatt tűz ütött ki. Előzetesen a város polgármestere legalább két halottról számolt be, egy terhes nőről és egy autómosó-kezelőről.

 

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Fox News-nak adott interjújában - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt mondta, hogy az esős időjárás miatt lelassult délen az ukrán hadsereg ellentámadása, de azért  halad. "Azt a taktikát alkalmazzuk, hogy lépésről lépésre vesszük vissza falvainkat, méterenként, kilométerenként haladunk előre" - fogalmazott a tárcavezető. Reznyikov szerint az oroszok nem kockáztatják meg az utcai harcokat Herszonban, mert az ukrán fegyveres erők tűzellenőrzésük alatt tartják a Dnyeper (Dnyipro) folyón átívelő hidakat, amelyeken az oroszok visszavonulhatnának.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy a régióban az előző napi harcok következtében egy civil vesztette életét Bahmut városában. Emellett arról is beszámolt, hogy az ukrán rendfenntartók a Liman melletti, oroszoktól visszavett Drobiseve faluban négy polgári lakos holttestére bukkantak, akik az orosz megszállás alatt haltak meg.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentése szerint az elmúlt nap során az ukrán katonák kilenc, javarészt Donyeck megyei településnél verték vissza az ellenséges rohamműveleteket.

ZELENSZKIJ, Volodimir; STEINMEIER, Frank-Walter
Frank-Walter Steinmeier német (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszéléseit követõ sajtóértekezleten 2022. október 25-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotós: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A harctéri események közepette Zelenszkij elnök találkozott Kijevben Frank-Walter Steinmeier német elnökkel, akivel megállapodtak abban, hogy támogatják az ukrán és a német városok közötti partnerséget, Steinmeier pedig jelképesen védnökséget vállal az észak-ukrajnai csernyihivi régió helyreállítása fölött - közölte az ukrán elnöki iroda. A megbeszélésen az ukrán elnök arra kérte német hivatali partnerét, járjon közben annak érdekében, hogy a német szövetségi parlament (Bundestag) nyilvánítsa népirtásnak az 1932-1933-as ukrajnai holodomort (nagy éhínséget).

Oroszország Kínával tárgyalt

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Kínába utazott, ahol kínai kollegájával folytatott megbeszélést, amelyen az ukrán helyzet is szóba került. Sojgu elmondta, hogy az ukránok az orosz hírszerzés szerint provokációt készítenek elő, egy piszkos bombát terveznek felrobbantani.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán hadsereg öt támadást hajtott végre az orosz állásokkal szemben Kuzemovszka irányában, de ezeket mind sikerült visszaverni. Kijelentette, hogy Oroszország 70 ukrán katonát ölt meg és két tankot semmisített meg. Szintén megsemmisítették az egyik ukrán kommunikációs központot Prokolotnoje településen, Kupjanszk irányában pedig 160 ukrán katona halt meg a támadások következtében.

Oroszország ENSZ-vizsgálatot kért az ukrajnai biológiai laboratóriumokról

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) kedden: hozzon létre egy bizottságot, amely kivizsgálná, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna megsérti-e a biológiai fegyverek használatát tiltó egyezményt az ukrajnai biológiai laboratóriumokban végzett tevékenységük miatt.

A tanács tagjainak szétküldött határozattervezet szerint Oroszország az egyezmény VI. cikke alapján hivatalos panaszt nyújtott be, amelyben azt állítja, hogy Ukrajnában tiltott biológiai tevékenység folyik. Az ügyben csütörtökre hívták össze a BT ülését.

 

Nem sokkal azután, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azt állította, hogy Ukrajnában titkos amerikai laboratóriumok biológiai hadviseléssel foglalkoznak. Ezt a vádat az Egyesült Államok és Ukrajna tagadta.

 

A határozattervezet felhatalmazná a BT-t, hogy hozzon létre egy 15 tagú bizottságot, amely kivizsgálná az orosz állításokat és november 30-ig jelentést tenne a tanácsnak, valamint az egyezmény részes feleinek a november 28. és december 16. között Genfben megtartandó felülvizsgálati konferencián.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábban azt állította, hogy Ukrajna piszkos bomba bevetésére készül. Sojgu a hétvégén brit, francia, török és amerikai kollégáival folytatott telefonbeszélgetéseiben hangoztatta a vádat. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok azonnal "nyilvánvalóan hamisnak nevezte az állítást''. Ukrajna is elutasította Moszkva vádját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden Oroszország kérésére zárt ajtók mögött tanácskozott a piszkos bombával kapcsolatos vádjáról. Nyebenzja az ülés előtt ötoldalas levelet küldött a tanács tagjainak, amelyben azt állította, hogy az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Kijevi Nukleáris Kutatóintézete és a Vosztocsnij Bányászati és Feldolgozó Üzem "egy ilyen piszkos bomba kifejlesztésére kapott közvetlen utasítást (Volodimir) Zelenszkij elnök rezsimjétől'' és "a munka a befejező szakaszban van''.

Romos házában, épen maradt pianínója mellett Tetyana Litvin, egy 64 éves ukrán nő a dél-ukrajnai Herszoni területen fekvő, az orosz hadseregtől a közelmúltban visszafoglalt faluban, Oszokorivkában 2022. október 25-én
Fotós: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnököt kedden megkérdezték arról, hogy szerinte készül-e taktikai atomfegyver bevetésére Oroszország, miután azt állította, hogy Ukrajna piszkos bombát fog bevetni. Az elnök azt felelte, Moszkva hihetetlenül súlyos hibát követne el, ha taktikai nukleáris fegyvert vetne be.

 

A piszkos bombáknak nincs nukleáris pusztító erejük, de széles területeket tehetnek ki radioaktív szennyeződésnek.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden kijelentette, hogy "Oroszország nem használhat hamis ürügyeket a további eszkalációhoz" az ukrajnai konfliktusban. "Oroszország most hamisan azt állítja, hogy Ukrajna arra készül: radioaktív "piszkos bombát" vet be saját területén." Hozzátette: "A NATO-szövetségesek elutasítják ezt az átlátszóan hamis állítást".

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy idén is meg fogja tartani nukleáris erőinek éves gyakorlatát - közölte kedden az amerikai kormány, ami Washington szerint csökkenti a félreértés kockázatát egy olyan időszakban, amikor kifejezetten "vakmerő" lett az orosz nukleáris retorika.

Washington hangoztatta: arra számít, hogy Oroszország rakéták tesztindítását hajtja végre stratégiai nukleáris erőinek éves gyakorlatán, megjegyezve, hogy a múltban már teszteltek interkontinentális ballisztikus rakétákat.

Az Új START-szerződés értelmében Oroszország köteles az ilyen rakétaindításokról előzetes értesítést közölni - mondják amerikai tisztviselők.

"Az Egyesült Államokat értesítették, és mint korábban már hangsúlyoztuk, ez egy rutinszerű éves gyakorlat Oroszországban" - jelentette be Patrick Ryder dandártábornok, a légierő szóvivője egy sajtótájékoztatón.

Házkutatás az orosz sztárriporternél

Szentpétervár korábbi polgármesterének lányánál, Kszenija Szobcsaknál a mai nap folyamán házkutatást tartottak. Az ismert televíziós személyiség és politikus házát az egyik beosztottja, Kirill Szukhanov letartóztatása miatt kutatja át a rendőrség. Kiemelték, hogy jelenleg Szobcsak ellen nem folyik eljárás. Kszenija Szobcsak apja, Anatolij Szobcsak sokáig Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb szövetségese volt. A korábbi pétervári polgármester alatt kezdte meg Putyin politikai karrierjét, azonban Krím orosz megszállását követően Anatolij Szobcsak egyre gyakrabban kritizálta az orosz vezetőséget.

Gyakorlatoznak az orosz nukleáris erők

Oroszország értesítette az Egyesült Államokat, hogy gyakorlatot hajt végre a "Mennydörgés" nevű stratégiai egysége. A Pentagon szerint semmi jel nem utal arra, hogy az oroszok atombombát vetnének be, de megígérték, hogy figyelemmel kísérik az orosz csapatmozgásokat. Az oroszok a gyakorlatok során több, nukleáris töltetek hordozására alkalmas rakétát fognak kilőni. Az ilyesfajta gyakorlatok egyébként rendszeresek, az oroszok minden évben tartanak hasonlót.

Döntöttek az orosz önkéntesekről

Oroszországban megszavazták, hogy az ukrán háborúban résztvevő önkéntesek is megkapják a veterán státuszt, amely segítségével nem kell bizonyos adókat befizetniük, ingyen használhatják a tömegközlekedést és nagyobb nyugdíjra jogosultak.

Az Armageddon-tábornokról beszéltek a britek

A brit hírszerzés nemrég méltatta Szergej Szurovkin tábornokot, akire gyakran csak Armageddon-tábornokként hivatkoznak. Szerintük az orosz hadsereg sokkal koordináltabb, amióta Vlagyimir Putyin kinevezte Szurovkint az ukrán különleges katonai műveletek élére. A britek szerint Szurovkin már korábban, Szíriában is bizonyította tudását.

Egy terhes nő is meghalt Dnyipróban

Meghalt két ember orosz bombatámadásokban Dnyipróban, Ukrajna negyedik legnagyobb városában. Az egyikük egy terhes nő volt. Még három ember megsérült.

Japán fűtőberendezéseket ajánlott fel Kijevnek

Kisida Fumio japán miniszterelnök kedden felajánlotta, hogy Tokió fűtőberendezéseket és egyéb, hideg elleni védőfelszerelést juttat a háború sújtotta Ukrajnának még a tél beállta előtt.

"Japán eddig is támogatta Ukrajnát a közeledő kemény télre való felkészülésben. Japán ezután is folytatja a segítségnyújtást Ukrajnának, országunk egyedülálló tudása és tapasztalatai alapján" - fogalmazott Kisida az Ukrajna megsegítéséért rendezett berlini nemzetközi konferencia résztvevőinek küldött videóüzenetében.

Az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítések támogatására Tokió február óta segíti Kijevet, a többi között a 2011 márciusi fukusimai földrengés és szökőár nyomán keletkezett törmelék és romok szétválogatása és újrahasznosítása során szerzett tapasztalataival.

"Ukrajna ugyanígy felhasználhatja az orosz támadások nyomán keletkező romokat és törmeléket" - mutatott rá a japán miniszterelnök.

Tokió a videóüzenetet a Németország és az Európai Bizottság által Berlinben rendezett, az ukrajnai mentési, újjáépítési és modernizációs lépéseket célzó szakértői nemzetközi konferencia résztvevőinek küldte.

Jövőre Japán veszi át Németországtól a világ legfejlettebb országait tömörítő G7-országcsoport egyéves elnökségét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videokapcsolaton keresztül vett részt a konferencián, leszögezte: az orosz támadások az ukrajnai energetikai infrastruktúra több mint egyharmadát megsemmisítették.

"Oroszország mindent elpusztít, hogy megnehezítse számunkra az idei tél túlélését" - fogalmazott az ukrán államfő.

Kijev bejelentette: jelenleg összesen 750 milliárd dollárnyi újjáépítési segélyre van szüksége, és az elhúzódó háború miatt az összeg tovább emelkedhet.

Kisida Fumio aláhúzta: Japán "határozottan elítéli" az ukrajnai polgári lakosságot és létesítményeket célzó orosz rakétatámadásokat, valamint az atomfegyverek bevetésével fenyegetőzést.

"Nagyon fontos, hogy egységesen és határozottan támogassuk Ukrajnát és az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket" - mutatott rá a japán kormányfő.

"Japán minden lehetséges erőfeszítést és pozitív hozzájárulást megtesz, illetve aktív szerepet vállal a párbeszéd folytatására a nemzetközi közösségben" az ukrajnai béke és újjáépítés minél gyorsabb megteremtésére - zárult a japán miniszterelnök videoüzenete.

Újabb szabotázs érte az orosz infrastruktúrát

A brit hírszerzés szerint június óta legalább hatszor szabotálták az orosz infrastruktúrát, legutóbb kedden, mikor felrobbantottak egy vasúti sínt körülbelül Novozibkov településnél, körülbelül 15 kilométerre az orosz-fehérorosz határtól. Ez a fő vasútvonal a két ország között. A támadást az "Állítsuk meg a vonatokat!" nevű orosz háborúellenes csoport vállalta magára.

Több mint kilencezren érkeztek kedden Magyarországra Ukrajnából

Magyarország területére 2022. október 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4791 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4471 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 149 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 25-én 10 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Orosz oligarchák vagyonából építenék újjá Ukrajnát

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint az orosz vagyon és az orosz oligarchák vagyona "hatalmas aranybánya", amelyet Ukrajna újjáépítésére kellene fordítani. "Biztosítanunk kell, hogy az elkövető fizessen az újjáépítésért. Oroszországnak háborús károkat, háborús jóvátételt kell fizetnie Ukrajnának".

Sürget az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság sürgette az uniós országokat és vállalatokat, hogy adományozzanak több pénzt és felszerelést az ukrajnai energiaszektor támogatására, amelynek több mint egyharmadát az orosz rakéta- és dróncsapások tönkretették.

Németország rakétavetőket, ágyúkat küld

Németország két "MARS" MLRS-t és négy tarackágyút szállít Ukrajnának, valamint folytatja a légvédelmi rendszerek szállítását is - jelentette be Steinmeier német elnök az ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után. 

Szállításra kész az Ukrajnának szánt légvédelem

NASAMS légvédelmi rendszereket kap Ukrajna az Egyesült Államoktól - írta a CNBC.

A Raytheon Technologies amerikai repülőgépipari és védelmi konglomerátum két, Ukrajnának szánt NASAMS légvédelmi rendszert szállított le az amerikai kormánynak - közölte a vállalat vezérigazgatója október 25-én.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában