Ukrán válság

2022.07.17. 08:20

Nyugati hajóelhárító rakétákat lőttek ki az oroszok (videó)

144. napja dúl az orosz-ukrán háború.

Zelenszkij újabb tisztogatásba kezdett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este kiadott rendeletével felmentette tisztségéből Irina Venegyiktova főügyészt és Ivan Bakanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjét. Az ukrán államfő hivatalának honlapján megjelent dokumentumok szerint Venegyiktova menesztésénél a hadiállapot bevezetéséről szóló törvényre, Bakanov menesztésénél pedig az ukrán fegyveres erők fegyelmi eljárására hivatkozott. Venegyiktova tisztségét ügyvivő jelleggel eddigi helyettese, Olekszij Szimonyenko fogja ellátni.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál Bakanov menesztésével összefüggésben felidézte a Politico című amerikai lap június 24-i cikkét, miszerint Zelenszkij már akkor fontolgatta az SZBU vezetőjének felmentését egy sor sikertelen művelet és Herszon megye elvesztése miatt. Zelenszkij akkor azzal reagált erre az értesülésre, hogy az SZBU, vagy bármely más rendvédelmi szerv vezetésének leváltása ezek tevékenységének felülvizsgálatától függ.

Brüsszel: nem túl hatásosak a szankciók

„Az európai országoknak még várniuk kell arra, hogy az oroszellenes szankciók hatása érezhetőbbé váljon” – írta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren. Szerinte az Orosz Föderációt érintő korlátozások még nem nagyon észrevehetőek, de hosszú távon hatásosak lehetnek. „A szankciókhoz stratégiai türelemre van szükség, mivel a kívánt hatás elérése hosszú ideig tarthat” – írta.

Putyin és Erdogan találkozni fognak

Recep Tayyip Erdogan török elnök kétoldalú tárgyalásokat fog folytatni Vlagyimir Putyinnal az iráni látogatás során. Erről a török vezető kormányának sajtószolgálata számolt be. A szíriai rendezés elősegítését célzó asztanai folyamatot szavatoló államfők találkozóját tartják meg Teheránban július 18-19-én.

Hadgyakorlatot tartanak az ukrán erők Kijev megyében

Ihor Szapozsko, a Kijev megyei Brovari polgármestere közölte, hogy július 18-19-én az ukrán erők hadgyakorlatot tartanak a város környékén, azért várhatóan fokozni fogják az útellenőrzéseket a térségben.

Harpoon hajóelleni rakétákat semmisítettek meg az oroszok Odesszában

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint repülőgépei lelőttek egy ukrán Mi-17-es helikoptert a keleti Szlovjanszk város közelében és egy Szu-25-ös repülőgépet Harkov térségében. A hadsereg azt is közölte, hogy nagy hatótávolságú rakétái megsemmisítették a dél-ukrajnai Odessza város egyik ipari övezetében lévő raktárt, ahol a NATO-országok által Ukrajnának szállított Harpoon hajóelhárító rakétákat tárolták. (Al Jazeera)

Donyeck térségében egy amerikai HIMARS rakétarendszert semmisítettek meg. Oroszország légiereje megsemmisítette az ukrán fegyveres erők mintegy 200 katonáját Harkov közelében – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A támadás a harkovi régióban Csugujev városában történt – írta az Izvesztyija. Ezen kívül az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárja is veszteségeket szenvedett, itt tíz páncélozott járművet lőttek ki az oroszok.

Orosz gáz nélkül nem vészeli át a telet Németország

Németország gáztárolói közel 65%-ban megteltek, de ez nem elég ahhoz, hogy átvészeljük a telet orosz nélkül – mondta Klaus Müller, a német szövetségi hálózati ügynökség vezetője

Orosz kémet fogtak el az ukránok

Szombaton őrizetbe vették az ukrán biztonsági szolgálat egyik magas rangú tisztjét, akit azzal vádolnak, hogy információkat szivárogtatott ki Oroszországnak.

Csaknem két nap után oltották el a tüzet Dnyipróban

Valentyin Reznyicsenko dnyipropetrovszki kormányzó azt mondta, 38 órán keresztül 90 tűzoltó oltotta azt a tüzet, amely egy dnyiprói ipari vállalatnál tört ki, miután július 15-én orosz rakétatalálat érte azt. A támadásban három ember meghalt, 16 pedig megsebesült – jelentette ki Reznyicsenko, hozzátéve, hogy egy embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Ezért fontos az oroszoknak Nyikolájev

Reggel ismét orosz rakéták érték Nyikolájevet (Mikolajiv), ezek ipari és infrastrukturális létesítményeket értek el. Áldozatokról egyelőre nincs információ, mondta Oleksandr Szenkevics a város polgármestere. Nyikolájev az oroszok megszállta Krím és a fő ukrán kikötő, Odessza között, a Fekete-tengernél fekszik. A várost az elmúlt hetekben folyamatosan támadja az orosz hadsereg, amivel az a célja, hogy elvágja Ukrajna teljes fekete-tengeri partvidékét egészen a román határig. Az orosz erők ilyen eredménye megsemmisítő csapást mérne az ukrán gazdaságra, és lehetővé tenné Moszkva számára, hogy szárazföldi hidat biztosítson a moldovai szakadár dnyeszteren túli régióhoz, ahol egy orosz katonai bázis található. (The Guardian)

Afrikának is vannak gondjai

Az ukrajnai háború a nyugat egészét érinti, ugyanakkor nem vezethet Afrika biztonsági szükségleteinek elfeledéséhez – mondta Sebastien Lecornu, a francia fegyveres erők minisztere. „Európában és Franciaországban épp az ukrán háború köti le minden energiánkat, ami természetes – ez egy konfliktus, amely a nyugat egészét érinti" – mondta Lecornu Elefántcsontparton, miután Nigerben járt.

 

Bevetésen egy vagy két amerikai HIMARS sorozatvető

Erősítést küldenek az oroszok Dél-Ukrajnába

Miután Moszkva közölte, hogy fokozzák a katonai műveleteket minden műveleti területen, Oroszország most megerősíti védelmi állásait a megszállt dél-ukrajnai területeken – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium. Az oroszok embereket és felszerelést összpontosítanak Herszonban, valamint Mariupol és Zaporozsje között, miközben Melitopolban fokozzák a biztonsági intézkedéseket.

Ukrán közlés szerint meghiúsult az orosz előrenyomulás Szlovjanszk felé

Az ukrán hadsereg főparancsnoksága szerint visszaverték az orosz előrenyomulási kísérletet a Donyecki területen lévő Szlovjanszk felé. A tájékoztatás szerint az oroszok Verhokamianka falunál törtek előre, de visszaverték őket, az oroszok veszteségek mellett visszavonultak.

Hazaárulás

Hazaárulás gyanújával őrizetbe vették a krími SZBU volt vezetőjét. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtószolgálata közölte, hogy az SZBU őrizetbe vette Oleh Kulinicsot, akit a Büntető Törvénykönyv több cikkelyével, köztük hazaárulással vádolnak. Azt nem hozák nyilvánosságra, hogy hol tartják fogva jelenleg Kulinicsot. Volodimir Zelenszkij elnök 2020 októberében nevezte ki Kulinicsot, de ez év március 2-án felmentette.

Videón a lezuhant ukrán Antonov

Új orosz offenzíva készül

Az orosz erők új offenzívára készülnek – írja a Kyiv Independent. Vadim Szkibitszkij, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának képviselője szerint az orosz tevékenység azt jelzi, hogy „kétségtelenül folyamatban vannak az offenzív akciók következő szakaszának előkészületei”. Szkibitszkij azt is elmondta, hogy a fehéroroszországi támadás veszélye jelenleg nem olyan magas, mint az orosz invázió kezdete előtt.

Két hét alatt 100-150 civil áldozat

A Pentagon szerint körülbelül 100-150 civil halt meg orosz katonai csapásokban Ukrajnában az elmúlt két hétben.

Azonosították a halottakat

A vinnicjai rakétacsapást követően minden holttestet azonosítottak – jelentette be a régió kormányzója. Szerhij Borzov szerint jelenleg 68 embert ápolnak kórházban, közülük 14 állapota súlyos. A halottak és a sebesültek családjai 25, illetve 50 ezer hrivnya (340 ezer, illetve 380 ezer forint) segélyt kapnak. A városközpontot ért orosz rakétacsapás következtében július 14-én 24-en meghaltak, 202-en megsebesültek.

140 belövés érte Szumi megyét

Az orosz erők július 16-án több mint 140-szer lőtték Szumi megyét. A kormányzó Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők megtámadták Hlukhiv, Eszman, Novoszlobidske, Shalihine, Bilopillia, Khotin és Krasznopillia közösségeket.

Lezuhant egy ukrán gép Görögországban

Egy ukrajnai székhelyű légitársaság Antonov teherszállító repülőgépe zuhant le július 16-án a görögországi Kavala közelében – írja a Kavala Post című görög lap. A gép a hírek szerint Szerbiából Jordániába repült. A fedélzeten tartózkodó utasok számáról szóló jelentések változóak, és a rakományról nem érkezett hivatalos megerősítés.

Az ukrán erők előrenyomultak Herszon felé

Az ukrán katonai szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők „magabiztosan” nyomulnak Herszon felé. Natalia Hemeniuk, a Déli Hadműveleti Parancsnokság sajtóközpontjának vezetője szerint „közvetlenül Herszon irányában haladunk előre. Lehet, hogy nem haladunk olyan gyorsan, mint sokan szeretnék, de higgyétek el, ezek a lépések nagyon magabiztosak” – fogalmazott.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. július 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 7286 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5511 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 307 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. július 16-án 144 ember, köztük 63 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte az ORFK.

Evakuálás

Hét civilt evakuáltak a keleti donyecki Szvjatohirszk Lavrából. Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága szerint az evakuáltak között van egy háromgyermekes család és két idős ember. A legfiatalabb evakuált alig néhány napja született a kolostorban.

32 éve fogadták el az Ukrajna szuverenitásáról szóló nyilatkozatot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében emlékeztetett, hogy épp 32 éve hagyták jóvá Ukrajna állami szuverenitásáról szóló nyilatkozatát. A Nyilatkozat pontjai az akkori valóságot és a társadalomban uralkodó reményeket tükrözték.  A nyilatkozat visszaállította az ukrán államalapítás hagyományát, és ennek alapján fogadták el később Ukrajna függetlenségi nyilatkozatát. „Ma népünk a függetlenségért harcol, azért, amihez történelmileg, politikailag, kulturálisan és jogilag is jogunk van. Ukrajna kiállta Oroszország brutális csapásait. A február 24. után elfoglalt terület egy részét már sikerült felszabadítanunk. Államunk többi, jelenleg megszállás alatt álló régióit fokozatosan felszabadítjuk. És ami a legfontosabb, megőrizzük a belső egységet, leküzdve azokat a konfliktusokat és ellentmondásokat, amelyek a múltban akadályoztak bennünket” – fogalmazott az ukrán elnök.

Borítókép: Romokat néz egy ukrán katona Csugujevben 2022. július 16-án / MTI / AP / Jevhen Maloletka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában