Ukrán válság

2022.07.11. 06:38

Orosz légvédelmi rendszert zsákmányoltak az ukránok – frissül (videó)

138. napja követjük az orosz-ukrán testvérháború eseményeit.

Cikkünk frissül!

Felrobbantottak az autójában egy oroszbarát vezetőt

Meghalt egy orosz csapatok által megszállt északkelet-ukrajnai falu Moszkva-barát vezetője, miután autóját felrobbantották – jelentette hétfőn az orosz média nyomán az AFP. Az áldozat Jevgenyij Junakov, a harkovi Velikiy Burluk vezetője volt.

6,7 millió ukrajnai menekült érkezett az Unióba

Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás utáni több mint négy hónap alatt 6,7 millió ukrajnai menekült érkezett az Európai Unióba, közülük azonban mintegy 3 millióan már visszatértek Ukrajnába – jelentette ki Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa hétfőn Prágában.

Lakosságarányosan a legtöbb ukrajnai menekültet Csehország, Lengyelország és Észtország fogadta be

– mutatott rá a biztos az EU-tagországok bel- és igazságügyi miniszterei informális találkozója első napi tanácskozását követő sajtótájékoztatón. Vít Rakusan cseh belügyminiszter kijelentette, hogy a menekülteket nyilvántartó egységes uniós regisztrációs rendszer jelenleg már működik.

Szavai szerint Csehországba eddig mintegy 390 ezer ukrajnai menekült érkezett, s közülük mintegy 300 ezer továbbra is az országban tartózkodik.

Orosz légvédelmi rendszert zsákmányoltak az ukránok

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy megszerzett egy orosz Pantsir-S1 légvédelmi rendszert.

Most ez az orosz Pantsir Ukrajna oldalán harcol, és már lelőtte az első ellenséges célpontot. Nem részletezzük, melyiket

– kommentálta az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának szóvivője, Jurij Ignat ezredes

Jelenleg csak egy ilyen van szolgálatban, de szeretnék egy egész részleget azokból a Pantsirokból

– mondta Ignat.

Oroszország: ukrán katonák voltak a Csaszov Jar-i épületben

Az orosz védelmi minisztérium beismerte, hogy lakóházra mért csapást július 10-én, de állításuk szerint ott ukrán katonák állomásoztak. Közben a támadás halálos áldozatainak száma 31 főre emelkedett.

Újabb holland ígéret az ukránoknak

Mark Rutte holland miniszterelnök ma Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel, hogy megismételje országa támogatását Ukrajna számára „most és az elkövetkező években”.

Az ukrajnai háború tovább tarthat, mint azt bárki remélte – figyelmeztetett Rutte a fővárosban tett látogatása során.

Az orosz invázió óta tett első kijevi útja során Rutte kijelentette, hogy országa további

nagy hatótávolságú tüzérségi fegyvereket és egy 200 millió eurós segélycsomagot fog Ukrajnának szállítani.

(The Guardian)

Ukrajna leggazdagabb embere lemond médiabirodalmáról az ukrán állam javára

Rinat Ahmetov donyecki születésű üzletember, Ukrajna leggazdagabb embere bejelentette hétfőn, hogy

lemond egész médiabirodalmáról az ukrán állam javára.

Ahmetov a döntést az oligarchaellenes törvény hatályba lépésével indokolta. A jogszabály egyebek mellett tiltja, hogy a közéletben jelentős gazdasági és politikai súllyal rendelkező személyek – oligarchák – olyan túlzott befolyásolással bírjanak a közvéleményre, amely fenyegeti a nemzetbiztonságot.

Ahmetov emlékeztetett arra, hogy a médiaholding tíz televíziós csatornából, internetes kiadványokból és nyomtatott sajtóból, valamint egy „modern produkciós média-ökoszisztémából áll”.

A belefektetett beruházások összértéke meghaladta az 1,5 milliárd dollárt.

Hat halott, 31 sebesült Harkovban

A halálos áldozatok között van egy 17 éves fiú és az apja, a támadásban egy 4 és egy 16 éves fiú is megsérült. Az orosz rakéták hétfőn reggel egy bevásárlóközpontot és lakóházakat találtak el Harkovban.

30-ra emelkedett a halálos áldozatok száma Csasziv Jarban

A mentőszolgálat munkatársai kilenc sebesültet emeltek ki a romok alól – közölte Kijlo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője. A donyecki területhez tartozó Csasziv Jarban egy ötemeletes lakóépületet július 9-én talált el egy orosz rakéta.

Mariupol lakosait a hadseregbe kényszeríthetik az oroszok

Mariupol lakosait az őszre kényszersorozhatják – mondta Petro Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének segítője, aki szerint a civileket „ágyútölteléknek” használnák. Felszólította egyúttal a lakosságot, hogy hagyják el mihamarabb a kikötővárost.

Elfogtak egy orosz kémet Zaporizzsjában

Őrizetbe vettek egy orosz kollaboránst Zaporizzsjában, aki információkat adott át ukrán védelmi állásokról – közölte Ukrajna Biztonsági Szolgálata. Az illetőt akkor fogták el, amikor megpróbált eljutni az oroszbarát erők ellenőrzése alatt álló donyecki területre.

A kém az ukrán védelemről, valamint az odesszai régióban történő ukrán mozgósításról szóló információkat találtak.

Orosz harcjármű-temető a Krímben

Rengeteg sérült, Z- jelzéssel ellátott járműről készült videó, ezen tüzérségi eszközök, tankok, szállító járművek vegyesen vannak. A felvétel készítői szerint ezek igazolják az oroszok jelentős veszteségeit Ukrajnában.

Videón, ahogy kimentenek egy túlélőt az ötemeletes ház romjai alól

Rakétatámadás érte vasárnap a donyecki Csasziv Jar-t, a támadásban egy ötemeletes ház romba dőlt. Eddig kilenc embert mentettek ki a romok alól, a felvételen túlélők egyike.

Erdogan sürgetné a fekete-tengeri folyosót a biztonságos gabonaexporthoz

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ezen Erdogan kijelentette, hogy ideje lépéseket tenni az ENSZ-nek a fekete-tengeri gabonaexport biztonságos folyosójára vonatkozó tervével kapcsolatban – jelentette az Anadolu török hírügynökség.

Erdogan elnök itt megismételte, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háborút tárgyalások útján, tartós és igazságos békével kell lezárni.

Több mint 7000 ukrán katonát tartanak nyilván eltűntként

Az ukrán hatóságok legalább 7200 ukrán katonát tartanak nyilván eltűntként az Oroszországgal folytatott háborúban – mondta Oleg Kotenko, a különleges körülmények között eltűnt személyek ügyeivel foglalkozó biztos.

Kotenko szerint az eltűntek többsége fogoly, de azt nem tudni, hogy a több mint hétezer ember kikből áll, ugyanis

az ukrán hadsereg eddig kétezer eltűnt katonáról adott tájékoztatást.

Kotenko úgy véli az eltűntek nagy részét Oroszországba vitték. (Sky News)

31 ember sérült meg a Harkov elleni orosz támadásban

Orosz rakétatámadás érte ma reggel a várost, az eddigi összesítések szerint 31 ember megsérült, hárman meghaltak. A rakéták egy bevásárlóközpontot és lakóházakat találtak el – jelentette Oleg Szinyehubov, a régió kormányzója.

24 halottja van a Csasziv Jar-i légi támadásnak

24-re emelkedett a kelet-ukrajnai várost vasárnap ért orosz légi csapás halálos áldozatainak száma, a mentők még mindig a romok között kutatnak túlélők után – közölte az állami katasztrófavédelmi szolgálat.

Az ötemeletes ház romjai alól eddig kilenc embert mentettek ki, a mentést 55 ember segíti.

Hét rakétát lőttek ki az oroszok az odesszai régióra

Az ukrán hadsereg déli parancsnokságának tájékoztatása szerint a légicsapások egy házat, a kikötői infrastruktúrát találták el, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Új rendeletet írt alá Vlagyimir Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök legújabb rendelete alapján sokkal könnyebb lesz az ukránoknak orosz állampolgárságot szerezni. Ez elsősorban a Donbász régió lakosaira vonatkozik.

Litvánia kiszélesíti a kalinyingrádi kereskedelem korlátozását

Litvánia hétfőn kiterjesztette a területén keresztül Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel Moszkva ellen újabb, korábban már bejelentett európai uniós szankciók léptek hatályba. A hétfő reggeltől tiltott további áruk közé tartozik a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok – közölte a litván vámhatóság szóvivője. Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy kemény intézkedéseket hozhat ellenük, ha az elkövetkező napokban nem indul újra egyes áruk tranzitja Kalinyingrádba és Kalinyingrádból. 

Königsberg (Kalinyingrád) a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztülvezető vasútra és közútra támaszkodik. A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében. Elsősorban a humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriába tartozó áruk, például az élelmiszerek, mentesülnek a szankciók alól. A Kalinyingrád elszigetelése körüli vita aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben az Oroszországgal szembeni súlyos konfrontáció lehetősége miatt, és próbára teszi Európa eltökéltségét is a szankciók érvényesítésében. Uniós tisztviselők Németország támogatásával június végén kompromisszumos megoldást kerestek erre a helyzetre, de – a Reuters hírügynökség értesülése szerint – éppen Litvánia fogalmazott meg fenntartásokat azzal kapcsolatban, hogy engedményt tegyenek Moszkvának.

Ukrajna visszafoglalt egy falut Herszon megyében

Ukrajna bejelentette, hogy visszafoglaltak egy települést Herszon régióban. A régiót már a háború elején elfoglalta az orosz hadsereg, azóta Ukrajna folyamatosan próbálja visszaszerezni a területet. A hétvégén az Ivanivka nevű falu került újra ukrán fennhatóság alá.

Három halott, rengeteg sérült Harkovban

A harkovi kormányzó szerint 28 ember, köztük egy 16 éves sérült meg a vasárnapi bombázásokban, hárman pedig meghaltak.

Több mint 12 ezer embernek segített a katasztrófavédelem

Több mint 12 ezer ember elhelyezését segítette a katasztrófavédelem. A háború kitörése óta folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezésén. A szervezet előkészíti a menekülők fogadására szolgáló befogadóhelyeket, illetve koordinálja az utazásukat és az elszállásolásukat. A katasztrófavédelem munkatársai jelen vannak a határon, illetve a gyűjtőhelyeken, a rendőrség, az idegenrendészet, a kormányhivatalok, valamint az önkormányzatok és karitatív szervezetek munkatársaival szoros együttműködésben gondoskodnak a hazájukat a háború miatt elhagyni kényszerült emberekről. A katasztrófavédelem az elmúlt héten 100 ember, köztük 45 gyermek és 31 nő elszállásolásában és utaztatásában működött közre. A háború kitörése óta összesen 12 045 ember elhelyezésében vett részt a szervezet.

Ennyi menedékkérelmet adtak be a háború kezdete óta

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta – 2022. július 11. 06.00 órai adatok alapján – eddig 26 563 menedékes státusz iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, eddig 22 221 fő esetében született elismerő döntés.

Több mint 11 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán-magyar határszakaszon 6085 ember lépett be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határon belépők közül pedig 5164-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn. A beléptetettek közül a rendőrség 354 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Vonattal 137 ember - köztük 59 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – tudatta az ORFK.

Ukrán helikopterek a levegőben

Az orosz eredetű, eredetileg az amerikaiak által az afgánoknak vásárolt Mi-17-es helikopterek eljutottak Ukrajnába.

Korlátozott hozzáférés

Oroszország korlátozta a hozzáférést a német Die Welt című újság weboldalához – írja a Reuters. Ez az orosz kommunikációs szabályozó hatóság, a Roszkomnadzor szerint az ügyészek kérésére történt, de az nem derült ki, hogy az ügyészek miért kérték a korlátozást.

Kinek nyert Ribakina?

Az Orosz Teniszszövetség Jelena Ribakinát saját versenyzőjének nyilvánította, miután megszerezte a női bajnoki címet Wimbledonban. Úgy vélik, bár Ribakina Kazahsztán képviseletében lépett pályára és lett bajnok, győzelméhez nagyban hozzájárult az orosz országos edzésprogram, így pedig joggal nevezhető orosz versenyzőnek.

Létfontosságú tengerpartok

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Sunday Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij elnök utasította Ukrajna nyugati fegyverekkel felszerelt hadseregét, hogy „foglalja vissza az ország gazdasága szempontjából létfontosságú megszállt tengerparti területeket". Reznyikov hozzátette, hogy Ukrajna egymillió főt számláló haderő felállításán dolgozik.

Lerombolták Ukrajna hősének emlékművét

Petro Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója közzétett egy videót, amin civilek lerombolják és részben elszállítják a Donyeck megyei Luhanszkban felállított emlékművet, amit Vaszil Slipak világhírű ukrán operaénekes és veterán tiszteletére emeltek, aki 2016-ban Ukrajna védelmében halt meg Keleten. Erőfeszítéseiért 2017-ben posztumusz elnyerte az „Ukrajna Hőse" címet.

Az orosz erők elfogtak egy ukrán emberi jogi aktivistát.

Makszim Butkevics emberi jogi aktivistát elfogták az orosz erők a Luhanszk megyei Hirske közelében – írja a Hromadske Radio. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség még június végén tett közzé egy videót Butkevicsről és más elfogott ukrán katonákról. Mostanra rokonai is megerősítették, hogy orosz fogságba került.

Gyorsabban és több fegyverrel

Marie-Agnesse Strack-Zimmermann, a Bundestag legfelsőbb védelmi tisztviselője azt mondta: „segítenünk kell Ukrajnát az eddiginél gyorsabban és több fegyverrel”. Szerinte ha Németország ugyanolyan alacsony szinten tartja a háború sújtotta Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, mint eddig, az történelmileg fontos problémákhoz vezet. 

– Ha Ukrajna veszít, Európa veszít – mondta.

Visszatartott milliárdok

Németország állítólag több mint egy hónapja blokkolta az Ukrajnának nyújtott 9 milliárd eurós uniós segélyt. A Kyiv Independent a Corriere della Sera olasz lapra hivatkozva azt közölte, hogy Christian Lindner, Németország pénzügyminisztere ellenezte a tervezett segélyt, mert aggódik az európai adósság miatt.

Rakétacsapás érte Harkovot

Egy orosz rakéta becsapódot egy hatemeletes lakóépületbe Harkov városában hétfőn reggel – jelentette a Suspilne hírügynökség a harkovi Állami Sürgősségi Szolgálatra hivatkozva. Információik szerint a mentők a helyszínen tartózkodnak, áldozatokról, sebesültekről egyelőre nincs információ. Eddig egy idős nőt mentettek ki a romok alól és megkezdték a törmelékek eltakarítását.

400 ezer ukrán diák van Lengyelországban

A következő tanévre várhatóan megduplázódik, 400 ezerre nő a lengyelországi iskolákba beiratkozott ukrán gyerekek száma – közölte a lengyel oktatási tárca. A beiratkozottak személyesen, de Ukrajnából online is részt vesznek majd az órákon.

Nincs műveleti szünet

Az ukrán elnök szerint az elmúlt héten sokan beszéltek a megszállók tevékenységének állítólagos műveleti szünetéről Donbászban és Ukrajna más részein. Szerinte mindez csak kitaláció, hiszen szombaton is 34 légi csapást indítottak orosz repülőgépek ukrán célpontok ellen. 

– Az ukrán hadsereg szilárdan kitart, visszaveri a különböző irányú támadásokat. De még sokat kell tenni annak érdekében, hogy az orosz veszteségek valóban szünetet okozzanak – mondta Volodimir Zelenszkij.

Szándékos gyilkosságokról beszélt az ukrán elnök

Minden orosz katona, aki parancsot ad ukrán civil célpontok elleni támadásra, és mindegyik, amelyik ezt a parancsot végre is hajtja, szándékosan öl. Az ilyen gyilkosokat pedig Ukrajna fel fogja kutatni – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök emlékeztetett: a náci gyilkosokhoz hasonlóan, akiket akár 90 vagy 100 éves korukban is megtaláltak és bíróság elé állítottak a világon, az orosz katonák számára is elkerülhetetlen lesz a büntetés.

Borítókép: Lángoló autóroncsot oltanak tűzoltók Harkivban 2022. július 11-én, miután orosz rakétatámadás ért egy lakónegyedet az ukrajnai városban. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában