Ukrán válság

2022.05.05. 06:38

Győzelem napjára készül Oroszország (videó)

71. napja pusztít az orosz-ukrán háború.

Putyin bocsánatot kért Bennett-től az orosz külügyminiszter Hitler zsidóságát állító szavaiért

Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett izraeli miniszterelnöktől Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hitler részleges zsidóságát állító szavaiért - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön. 

Naftali Bennett csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, miután az utóbbi napokban feszültség alakult ki a két külügyminisztérium között, mert Lavrov egy olasz televízióban arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben zsidó vér folyik, hasonlóan Adolf Hitler náci vezérhez. 

LAVROV, Szergej; CAVUSOGLU, Mevlüt; KULEBA, Dmitro; PUTYIN, Vlagyimir
Antalya, 2022. március 11. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Dmitro Kuleba ukrán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követõen Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP
Forrás: -

Bennett hivatala közölte, hogy Putyin bocsánatot kért az orosz külügyminiszter kijelentéseiért. 

A miniszterelnök ezt követően köszönetet mondott az orosz államfőnek, amiért tisztázta a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez való hozzáállását 

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin emlékeztetett rá, hogy a gettókban és koncentrációs táborokban megkínzott és a nácik által büntetőakciókban meggyilkolt 6 millió zsidónak 40 százaléka szovjet állampolgár volt. Bennett a maga részéről méltatta a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. Az orosz elnök gratulált tárgyalópartnerének és az izraeli népnek a függetlenség napja alkalmából, amelyet csütörtökön, május 5-én ünnepelnek. 

Moszkva szerint a két vezető kölcsönös érdeklődését fejeztek ki a baráti orosz-izraeli kapcsolatok továbbfejlesztése és a két ország vezetése közötti hasznos kapcsolatok fenntartása iránt. 

A felek a Kreml közlése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet is, egyebek között a civilek evakuálásának kérdését a mariupoli Azovsztal üzemből. Putyin arról biztosította Bennettet, hogy az orosz hadsereg továbbra is a biztonságos távozásuk szavatolására. "Ami az Azovsztalban maradt fegyvereseket illeti, nekik a kijevi hatóságoknak kell parancsot adniuk a fegyverletételre" - hangzott az orosz elnöki hivatal közleménye. 

Bennett hivatala szerint az izraeli kormányfő humanitárius kérést intézett az orosz elnökhöz, hogy vizsgálja meg az Azovsztal evakuálására vonatkozó különféle lehetőségeket. Bennett a Zelenszkijjel előző nap folytatott beszélgetésén elhangzott kérést tolmácsolta. 

Putyin elnök válaszában megígérte, hogy lehetővé teszi a civilek, köztük a sebesült civilek evakuálását az ENSZ humanitárius folyosóján és a vöröskereszt segítségével. 

Ez volt az első telefonbeszélgetés azóta, hogy Szergej Lavrov május 1-jén az olasz Mediaset tévétársaságnak adott interjújában azt állította, hogy Adolf Hitler zsidó származású lehetett, ami az izraeli kormány felháborodását váltotta ki. 

"Ha jól emlékszem - félek, hogy tévedek -, de szerintem Hitlerben is volt zsidó vér. Ez abszolút semmit sem jelent. És már régóta azt halljuk, ahogy a bölcs zsidó nép azt mondja, hogy a legvérmesebb antiszemiták rendszerint zsidók. Nincsen család fekete bárány nélkül, mondják minálunk" - mondta Lavrov a Rete4 csatornának adott nyilatkozatában. 

Korábban Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Lavrov szavai miatt. "Az ilyen hazugságoknak az a célja, hogy magukat a zsidókat vádolják meg a történelem legszörnyűbb bűneivel, amelyeket ellenük követtek el, ezzel felmentve a felelősség alól az elnyomókat" - mondta Naftali Bennett még hétfőn.

 

Egyre többen használják az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság mobilappját

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta – 2022. május 5. 6.00 órai adatok alapján – eddig 20 060 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 9 844 fő esetében született elismerő döntés. A kérelmet benyújtók több mint fele, 10 447 fő 18 év alatti kérelmező volt – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Egyre többen használják az országos idegenrendészeti főigazgatóság „Menedekes” elnevezésű ingyenes mobil applikációját, amely az orosz-ukrán háború elől menekülőknek segít a menedékes kérelem előzetes feltöltésben, adataik elektronikus rögzítésében.

Az applikáció segítségével gyorsul az ügyintézési folyamat, ugyanakkor az adatok elektronikus rögzítése még nem minősül a kérelem benyújtásának, az elektronikus adatrögzítést követően továbbra is szükséges személyesen megjelenni a fénykép és ujjnyomat rögzítése céljából. A mobil applikáció mellett az Enter Hungary felületen keresztül is lehetőség van a menedékes kérelem előzetes benyújtására, a kérelmező adatainak rögzítésére.

Ukrán ellentámadás a harkovi régióban

Ellentámadást indítottak az ukrán csapatok a harkovi régióban, az offenzíva Harkov, valamint Izium  városok közelében zajlanak - jelentette be Valerij Zsaluzsníj főparancsnok.

 

Zajlanak a győzelem napi próbák a Vörös téren

Újabb főpróbát tartott az orosz hadsereg a Vörös téren, a május 9-i, győzelem napi felvonulásra készülve. Egyes korábbi hírek szerint Putyin ezen a napon jelentheti be a „nácik” elleni hadüzenetet, illetve az általános mozgósítást.

Blokád alatt tartják az oroszok Herszont

Az oroszok kontroll alatt tartják a megszállt várost, sem be-, sem kijutni nem lehet – közölte Jurij Szobolevszkij, a Herszon terület tanácsának helyettes vezetője.

 

Rekordösszegű adományt kaptak az ukrajnai menekülők

Az Ukrajnában zajló háború kitörése óta az egyösszegű legnagyobb, mintegy félmilliárd forint értékű vállalati adománnyal segíti a KiK Textil és Non-food Kft. a Magyarországra érkező menekülteket.

A KiK magyarországi vállalata ajándékutalványokkal kínál azonnali segítséget. A 106 üzletével a hazai kiskereskedelmi forgalom jelentős szereplőjének számító vállalat 60 ezer, egyenként 8000 forint értékű ajándékkártyát adományozott, amelyet ruházati vagy egyéb termékekre válthatnak be a rászorulók a KiK bármelyik magyarországi áruházában július 31-ig.

A kártyákat csütörtökön a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak adták át. Ezek egy részét a segélyszervezet közvetlenül adja át a menekülőknek, más részét pedig további segítő szervezeteken keresztül juttatja el az Ukrajnából érkező családoknak.

Kiutasít Oroszország hét dán diplomatát

A lépést az oroszok azzal indokolták, hogy Dánia katonai segítséget nyújt Ukrajnának, egyúttal válaszlépés arra, hogy a múlt hónapban Dánia 15 orosz diplomatát utasított ki – írta a Sky News. 

Az oroszok tagadják, hogy lerohanták volna az Azovsztalt

Moszkva tagadja, hogy megrohamozta volna a mariupoli Azovstal acélgyárat, és Dmitrij Peszkov szóvivő szerint ennek megfelelően az sem igaz, hogy orosz csapatok bejutottak volna az üzembe – írta a BBC. 

A gyár ukrán védői ezzel szemben korábban azt állították, hogy az orosz csapatok betörtek a gyárba, és a megsemmisítésükre törnek. 

Peszkov megismételte, hogy Vlagyimir Putyin a múlt hónapban hivatalosan lemondta az Azovsztal megtámadásának tervét, és ehelyett utasította védelmi miniszterét, hogy zárják körül az üzemet úgy, hogy egy légy se tudjon átmenni rajta.

Ukrajnából lőttek orosz falvakat

Két orosz települést, Zsuravlevkát és Nyekhotejevkát érte tüzérségi támadás ukrán területről, írta a The Guardian Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzójára hivatkozva.

A kormányzó azt mondta, a támadásnak nem voltak áldozatai, de több épületet, egy házat és egy garázst is találat ért.

Megkapja a várt német nehézfegyvereket Ukrajna

Németország hét darab Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget készül szállítani Ukrajnának – írta a The Guardian a Die Welt napilapra hivatkozva. Korábban Kijev olyan nehézfegyvereket kért, amelyek nagy, akár 40 kilométeres távolságból is képesek a célpontokat megsemmisíteni.

A  Bild viszont úgy tudja, a tarackokat legfeljebb június végén kaphatja meg Ukrajna, részben mert javítás alatt állnak, és azért is, mert a döntés ellenkezik a német hadsereg tanácsával.

Az oroszok szerint hatszáz ukrán katona halt meg tüzérségi támadásokban

Orosz bejelentés szerint 600 ukrán katona halt meg a szerda esti tüzérségi csapásokban – írta a The Guardian.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint rakétái megsemmisítettek légi eszközöket az ukrajnai központi Kirovohrad régióban lévő Kanatovo repülőterén, valamint egy nagy lőszerraktárt a déli Mikolaivban. 

Orosz helikopterroncsot emelnek ki a Dnyeperből

Több mint 300 menekülőt láttak el szerdán a BOK Csarnokban

A budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton szerdán 389 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 124 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Ágyúkkal lövi az orosz tüzérség az Azovstalt

Bevetésben az orosz hadsereg D-20-as tarackjai (ezt a típust a Magyar Honvédség is hadrendjében tartja – a szerk.) a mariupoli Azovstal ellen.

Zelenszkij szerdán este felhívta az ENSZ-főtitkárt

Telefonon hívta fel az ukrán elnök Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy segítséget kérjen az Azovstal acélgyárban csapdába esett sebesültek kimentésében – írta a BBC. A portál azt írja, hozzávetőlegesen kétszáz civil lehet még az ostromlott gyárban.

Videófelvételen az Azovsztál acélgyár bombázása

A Donyecki Népköztársaság belügyminisztériuma tette közzé azt a videót, ahol az Azovstal acélgyár bombázása látható - írta a Sky News. A portál megjegyzi, az nem tisztázott, mikor készült a felvétel.

Orosz légicsapás érte a donyecki Kramatorszkot, sok a sérült

25 ember sérült meg, amikor légicsapás érte a donyecki Kramatorszkot – írta a Kyev Independent. A sérültek közül hatan kerültek kórházba. A támadás az éjszaka történt, több emeletes házat, iskolát, óvodát is találat ért – számolt be a város polgármestere. 

ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 5490, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 6067-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 239 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.  Az ukrajnai háború elől szerdán 404 ember, köztük 112 gyermek érkezett Budapestre vonattal – tájékoztatott a rendőrség.

Légiriadó van szerte Ukrajnában

Ukrán jelentés szerint visszaszereztek Herszon melletti településeket

Az ukrán védők sikeres fellépése miatt az orosz erők több település felett elvesztették az irányítást Mikolajiv és Herszon régiók határán – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának legfrissebb jelentésében.

Mariupolban továbbra is heves harcok folynak, ahol az oroszok az Azovstal acélgyár területén lévő ukrán egységek megsemmisítésére összpontosítanak.

Oroszország „feszültséget gerjeszt" Moldova Dnyeszteren túli régiójában is – állította Ukrajna.

Brit segítség az ukrán menekülteknek

Az Egyesült Királyság 45 millió font segélyt nyújt az ukrán menekülteket ellátó szervezeteknek, ezzel az Egyesült Királyság teljes, 220 millió font értékű humanitárius segélycsomagját kiosztották Ukrajnának. 

15 millió fontot az ENSZ Ukrajnai Humanitárius Alapja kap, amely élelmiszert, vizet és más alapvető szükségleti cikkeket oszt el, valamint dolgozik a szexuális erőszak megelőzésén. 15 milliót az Unicef gyermekvédelmi ügynökség kap, amely a terhes nők élelmezését és a gyermekek mentális egészségügyi támogatását biztosítja. A moldovai és más szomszédos országok segélyszervezetei 10 millió fontot kapnak a háború elől menekülők védelmére, 5 milliót pedig az ukrajnai Vöröskereszt kap.

Az Egyesült Királyság a pénzadományon felül gyógyszereket és sebkezelő csomagokat is küld. Az ENSZ szerint közel 16 millió ember szorul humanitárius segítségre Ukrajnán belül. Körülbelül hétmillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni, míg 5,5 millió menekült ment a szomszédos országokba.

Japán miniszterelnök: elfogadhatatlan a tiltás

Kisida Fumio japán miniszterelnök „teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a japán tisztviselőkre vonatkozó orosz beutazási tilalmat.

– Oroszország támadása Ukrajnában a nemzetközi jog egyértelmű megsértése, a nagyszámú ártatlan civil megölése a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértése és háborús bűn – mondta Kisida. 

– Az orosz fél az, amelyik katonai eszközökhöz folyamodott, és előidézte ezt a helyzetet. Az orosz fél teljes mértékben felelős a japán-orosz kapcsolatok megromlásáért.

Oroszország „határozatlan időre" megtiltotta 63 japán állampolgárnak, köztük Kisida miniszterelnöknek a belépést az országba – jelentette korábban a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Orosz katonai helikopter sértette meg Finnország légterét

Az orosz hadsereg helikoptere megsértette Finnország légterét – közölte a finn védelmi minisztérium. 

– Egy orosz Mi-17-es helikopter körülbelül 4-5 kilométeres mélységig hatolt be a finn légtérbe – mondta a minisztérium szóvivője az AFP-nek. Az incidens szerdán történt, délelőtt 10:40-kor.

Idén ez a második orosz légtérsértés Finnországban. Az orosz hadsereg polgári szállítógépe április 8-án lépett be rövid időre a finn légtérbe.

Orosz Mi-17-es helikopter / Illusztrációfotó / AFP / FLORENT VERGNES

 

Amerikai biztosítékot kap Svédország

Svédország biztosítékot kapott az Egyesült Államoktól, hogy támogatást kap arra az időszakra, amíg a szövetség 30 országa elbírálja a NATO-csatlakozási kérelmét – mondta Ann Linde svéd külügyminiszter Washingtonban.

Svédország és a szomszédos Finnország a hidegháború alatt kimaradt a NATO-ból, de a Krím 2014-es annektálása és Oroszország ukrajnai inváziója arra késztette az országokat, hogy újragondolják biztonságpolitikájukat, és egyre valószínűbbnek tűnik a NATO-tagság. Mindkét ország aggódik amiatt, hogy sebezhetővé válnak a jelentkezési folyamat során, amely akár egy évig is eltarthat, amíg a NATO összes tagja jóváhagyja azt.

Amerikai hírszerzési adatok alapján csaptak le az ukránok

Az Egyesült Államok olyan hírszerzési információkat szolgáltatott Ukrajnának, amelyek segítettek az ukrán erőknek kiiktatni több orosz tábornokot – jelentette szerdán a New York Times magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Washington állítólag részletes információkat közölt Ukrajnával az orosz csapatok várható mozgásáról, valamint az orosz mobil katonai főhadiszállás helyéről és egyéb részletekről, Ukrajna pedig saját hírszerzési adataival egyesítette a segítséget, hogy tüzérségi csapásokat és egyéb olyan támadásokat hajtson végre, amelyekben orosz tisztek haltak meg.

Ukrán tisztviselők azt mondták, hogy körülbelül 12 orosz tábornokot öltek meg a csatatéren. Azt nem voltak hajlandóak pontosítani, hogy hány tábornokot öltek meg az Egyesült Államok segítségével.

600 halottja lehet a mariupoli színház elleni támadásnak

Az AP hírügynökség új elemzése szerint az eddig becsült 300 helyett több mint 600 ember halt meg, amikor Oroszország márciusban bombázta a mariupoli drámaszínházat. Az AP 23 olyan emberrel készített mélyinterjút, akik ismerik a színház óvóhelyként való használatát, maguk is jelen voltak a támadáskor vagy részt vettek a mentési munkálatokban.

A feltételezések szerint ez a támadás követelte a legtöbb emberéletet egyetlen csapásban az invázió kezdete óta.

Oroszország tűzszünetet ígért

Oroszország tűzszünetet jelentett be csütörtöktől, hogy lehetőség legyen az Azovstal acélműben rekedt körülbelül 200 civil kimentésére. Az orosz hadsereg tájékoztatása szerint az acélműből kivezető útvonalak moszkvai idő szerint 05:00 és 15:00 óra között nyitnak majd május 5-én, 6-án és 7-én. Ez idő alatt az orosz erők beszüntetik harci tevékenységüket, és biztonságos távolságba vonják vissza az egységeiket – közölte a hadsereg egy internetes bejegyzésében.

Az Ukrán Nemzeti Gárda Azov különítménye által közreadott, dátum nélküli videófelvételről készült képen törmeléken keresztül másznak át emberek az orosz támadásokban súlyosan megrongálódott Azovsztal acélüzemben a délkelet-ukrajnai Mariupolban
Forrás: Ukrán Nemzeti Gárda Azov különítménye

Oroszország korábbi tűzszünet-ígéreteinek jelentős részét nem tartotta meg.

344 embert menekítettek ki Mariupolból

Szerdán sikerrel befejeződött az ukrán evakuálási művelet második szakasza Mariupolnál. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében jelentette be, hogy 344 embert mentettek ki a városból és külvárosaiból, őket buszokkal szállítják Zaporizzsjába. Az ukrán elnök reméli, hogy a tárgyalások hatására újabb civileket sikerül kimenekíteni a városból és az Azovstal acélműből. Nők és gyerekek is vannak még az ostromlott területen.

Videófelvételről készített képen fekete füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal erőműnél
Forrás: A

– Az ukrán fél kész biztosítani az evakuáláshoz szükséges tűzszünetet. Időbe telik, hogy az embereket kiemeljük a pincékből, a földalatti menedékekből. A jelenlegi körülmények között ugyanis nem tudunk speciális eszközöket használni a törmelék eltakarítására. Minden kézzel történik – mondta Zelenszkij.

Borítókép: Győzelem napi díszszemlére készülnek Moszkvában 2022. május 4-én / MTI / EPA / Jurij Kocsetkov

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában