Ukrán válság

2022.05.31. 06:51

Egyre nagyobb az orosz nyomás a Donbászban – frissül (videó)

97. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Cikkünk frissül!

Mérgező gáz szabadult el Szeverodonyeckben, egy vegyi üzemet ért rakétacsapás

Légicsapás ért egy vegyi üzemet Szeverodonyeckben – közölte Szerhij Haida luhanszki kormányzó.

Felrobbantottak egy vegyszereket tartalmazó tartályt a városban található Azot vegyi üzemben

– közölte Rodion Mirosink, a Luhanszki Népköztársaság nagykövete.

A lakókat arra kérték, ne hagyják el az óvóhelyeiket, valamint készítsenek elő maszkot, hogy megvédjék magukat a mérgező gázoktól.

Az üzem Ukrajna egyik legnagyobb vegyipari üzeme, a háború előtt körülbelül 7000 embert foglalkoztatott. Jelentések szerint az üzemben ecetsav, metanol és vinil-acetát is van.

Robert Fico: Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozó győztese

Orbán Viktor a győztese az Oroszország elleni szankciókról szóló brüsszeli uniós csúcstalálkozónak, mert sikerült elintéznie a mentességet a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkező orosz kőolajra – jelentette ki Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök.

– Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében Orbán Viktor nagyon helyesen kiharcolta és így bebiztosította, hogy a Barátság kőolajvezeték tovább működhet – mondta Robert Fico.

A teljes cikk ITT olvasható.

Törökországba megy az orosz külügyminiszter

Az Interfax hírügynökség törökországi értesülései szerint június 8-án Ankarába látogat egy katonai delegáció kíséretében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Kollegájával, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott tárgyalásukon téma lesz a jelenleg az ukrán kikötőkben blokkolt ukrán gabonaexport is: a zavartalan szállítás érdekében folyosót nyitnának a Boszporuszon át. Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ugyancsak megvitatta a kikötőkben elakadt ukrán gabonával kapcsolatos helyzetet.

Von der Leyen: Az EU 300 milliárd euróval támogatja az új uniós energiastratégiát

Az Európai Unió 300 milliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégiát – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden délután, az uniós tagállami vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a RePowerEU tervvel lehetséges az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenedés elérése, ami különösen fontos olyan helyzetben, amikor Oroszország immáron 5 uniós tagállam irányában leállította a gázszállítást. Von der Leyen szerint a stratégia diverzifikálni kívánja a gázellátást, biztosítaná az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítaná a megújuló energiahordozók elterjedését.

– A megújuló energiaforrások jót tesznek a klímának, elősegítik a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, biztosítanák az energiaellátást, továbbá munkahelyeket teremtenének – jelentette ki az EB elnöke.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a soron kívüli, kétnapos, brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően kedden azt mondta, finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítók révén fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, és több figyelmet kell fordítani az energia-hatékonyságra. „Az energiahatékonyság érdekében a tagállamoknak fel kell újítaniuk vonatkozó infrastruktúrájukat, és forgatókönyvet kell készíteniük az energiaellátás esetleges jövőbeli zavarainak esetére, ugyanis az ukrajnai háború ezen a területen is megmutatta az unió sebezhetőségét” – mondta.

Oroszország az összevont seregeinek köszönheti sikereit

Az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerint Oroszország az erői összevonásával éri el a helyi sikereket. A minisztérium szerint az a stratégia, hogy egy viszonylag kis területen összevonják a katonáikat és a haderejüket, ez teszi lehetővé az orosz csapatok számára, hogy sikereket érjenek el.

Ezzel szemben a háború első hónapjában Oroszország a katonáit hatalmas területen szórta szét, ez okozhatott kudarcot.

Elaknásított holttestekkel teli furgont találtak az Azovsztalban

152 ukrán fegyveres elaknásított holttestével megrakott, hűtőrendszer nélküli furgont találtak az oroszok az azovsztali katakombákban – közölte az orosz védelmi minisztérium. Oroszország ezt ukrán provokációnak tekinti, melynek célja az volt, hogy az oroszokat az a vád érje: szándékosan megsemmisítették a holttesteket, hogy azokat ne adhassák át a hozzátartozóknak.

Az oroszok azt tervezik, hogy a holttesteket átadják Ukrajnának.

 

Szeverodonyeckben nem tudják evakuálni a lakosságot

Szeverodonyeck továbbra is Ukrajna ellenőrzése alatt áll, de a katonák az orosz csapatokkal harcolnak, ezért a civilek evakuálása jelenleg nem lehetséges - közölte a város adminisztrációjának vezetője.

A város még mindig ukrán kézen van, és harcol... és emiatt nem lehetséges a evakuálás – nyilatkozta Olekszandr Strjuk az ukrán televíziónak a Reuters szerint.

Orosz (csecsen) katonák egy fitnesszcenterben a város központjában:

 

Az orosz külügyminiszter Törökországba látogat

A Reuters szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter katonai delegációval Törökországba látogat a jövő héten, június 8-án.

A Gazprom megerősítette a hollandiai gázszállítások leállítását

A Gazprom az általa kiadott tájékoztatás szerint május 30-án estig nem kapta meg a gázszállításokért a rubelben számított fizetési eljárás szerint járó fizetséget a GasTerrától. Az orosz vállalat már hétfőn bejelentette, hogy leállítja a hollandiai gázszállításokat.

A Gazpromot a GasTerra előre értesítette arról, hogy megtagadja az új rendszer szerinti fizetést. A holland cég ezt azzal indokolta, hogy attól tart, ezzel megsérti az Oroszország elleni szankciókat. A vállalat szerint "túl sok pénzügyi és működési kockázat kapcsolódik az előírt fizetési lehetőséghez".

Korábban Finnország, Bulgária és Lengyelország mondta le az orosz gáz vásárlását, Dánia pedig közölte, hogy nem fog az új rendszer szerint fizetni.

 

BKK: augusztus 31-ig díjmentesen utazhatnak a menekültek a tömegközlekedési járatokon

A BKK közleménye szerint augusztus 31-ig ukrán úti okmányuk felmutatásával díjmentes utazásra jogosultak a BKK-járatokon - a 100E autóbusz, a sikló, a nosztalgiajáratok és a hajó kivételével -, valamint a HÉV és a környéki "kék" buszok Budapesten belüli szakaszán azok az ukrán állampolgárok, akiknek a háború miatt kellett elhagyniuk otthonaikat.

A díjmentes utazáshoz rendelkezni kell az alábbi dokumentumok egyikével: ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány, ukrán tartózkodási engedély, magyar hatóság által kiadott olyan tartózkodási engedély, amelyben ukrán állampolgárság van bejegyezve, diákok esetében, ha nem rendelkeznek a fenti okmányokkal, akkor ukrán diákigazolványra van szükség, illetve bármely egyéb okirat is elfogadható, amelyből ukrán állampolgárság vagy legalább ukrajnai lakcím megállapítható - írták.

Tudatták azt is, hogy a kettős állampolgárokra, akiknek az egyik állampolgárságuk a magyar, de magyar állampolgárságukat igazoló okmányuk mellé nem tudnak ukrán állampolgárságot vagy ukrán lakcímet igazoló okmányt ellenőrzésre felmutatni, a kedvezmény jelenleg nem biztosított.

Mintegy 300 ezer menekült tartózkodik Csehországban

Mintegy 300 ezer ukrajnai menekült tartózkodik jelenleg Csehországban az eddig oda érkezett több mint 350 ezerből - jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter a Právo című lapban kedden megjelent beszélgetésben.

A miniszter szerint mintegy 50 ezer ukrajnai menekült már elhagyta Csehországot, ismeretei szerint egyik felük visszament Ukrajnába, másik pedig Nyugat-Európába, elsősorban Németországba távozott.

Rakusan azt mondta, hogy kettős ukrán-magyar állampolgárságú ukrajnai roma menekültek ügyében javult az együttműködés Magyarországgal. A magyar hatóságok most következetesebben vizsgálják a csehek által kért ukrajnai menekültek állampolgárságát. A cseh kérésre megvizsgált személyek kevesebb mint harmadánál állapították meg a kettős állampolgárság tényét. Megjegyezte, hogy a cseh hatóságok a maguk részéről összesen mintegy ötezer menekült állampolgárságát vizsgálták.

Az utóbbi hetekben többnyire a prágai vasúti főpályaudvaron veszteglő, Kárpátaljáról a cseh fővárosba érkezett romákat a csehek most magyar nyelvű röplapokon tájékoztatják, hogy ha kettős ukrán-magyar állampolgárok, akkor az Európai Unió állampolgárai, tehát Csehországban turistaként tartózkodhatnak, de nincs jogosultságuk sem ideiglenes védelemre, sem segélyekre. "A röplapon konkrétan feltüntetjük, milyen támogatásra jogosultak Magyarországon, mint magyar állampolgárok" - mutatott rá Vít Rakusan.

Bulgáriában a turisztikai szezon kezdete előtt az üdülőkből áttelepítik a menekülteket

Bulgáriában a turisztikai szezon kezdete előtt a Fekete-tenger partján lévő üdülőkből az ország központi részein lévő befogadóközpontokba telepítik át az ukrán menekülteket – jelentette be hétfőn Kalina Konsztantinova bolgár miniszterelnök-helyettes.

Bulgária nem engedheti meg magának többé, hogy ukrán állampolgárokat szállásoljon el a strandok mentén épült hotelekben– jelentette ki a kormányfő-helyettes videóüzenetében. Az átutaztatást az elkövetkező napokban kezdik meg, a turistaszezon június elején indul. A hatóságok szerint jelenleg mintegy 90 ezer ukrán menekült tartózkodik Bulgáriában.

Korábban a menekültek többsége elutasította, hogy elhagyja a tengerpartot, és az ország központi térségeiben található állami üdülőkbe költözzön át. A buszokkal és vonatokkal szervezett különjáratok iránt alig volt érdeklődés, ugyanis sokan attól tartanak, hogy a távol eső üdülőkben nem lesz elegendő bevásárlási lehetőség, illetve megfelelő orvosi ellátás. A bolgár sajtó szerint mindössze ötszáz menekült élt ezzel a lehetőséggel.

Elindult egy hajó Mariupolból

Fémekkel megrakott hajó hagyta el Mariupol kikötőjét. Ez volt az első azóta, hogy az ostromlott ukrán várost elfoglalták az orosz erők. A Reuters jelentése szerint a kikötő szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy a hajóra 2700 tonna fémet raknak majd be, mielőtt keletre menne az oroszországi Doni Rosztov városba.

Ez a most előkerült videó még az ostrom idején készül, egy ukrán utánpótlásszállító helikopterbevetésről Mariupolban, rajta a kikötő is:

 

Nem tudják bekeríteni a Szeverodonyecket védő katonákat

Az orosz csapatok lassan előrenyomulnak az ukrán keleti luhanszki régióban található Szeverodonyeck városának központja felé – mondta Szerhij Haidai regionális kormányzó az ukrán állami televíziónak. A Reuters jelentése szerint Gaidai szerint a Szeverodonyecket védő ukrán csapatokat nem fenyegeti a bekerítés veszélye, mivel a folyón át Liszicsanszkba vonulhatnak vissza. 

Több mint kilencezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4954 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4450-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írta a rendőrség.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 82 ember, köztük 28 gyerek érkezett Budapestre vonattal – tették hozzá.

Hadgyakorlatot tart Fehéroroszország az ukrán határ közelében

Fehéroroszország katonai gyakorlatokat tart júniusban és júliusban az ukrán határ közelében – írja a BelTA állami hírügynökség.

A gyakorlatokra a déli Gomel régióban kerül sor, amely helyenként határos a csernobili atomreaktor körüli tilalmi zónával, keleten pedig Oroszországgal határos. 

Fehéroroszország márciusban közölte, hogy fegyveres erői nem vesznek részt az ukrajnai háborúban, de indítóállomás ként szolgált Oroszország számára.

Szeverodonyeck egyharmada orosz kézen

Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az irányítást Kelet-Ukrajna kulcsfontosságú városának, Szeverodonyecknek körülbelül az egyharmada felett, de az ostrom a hírek szerint tovább tart, mint azt remélték.

Hétfőn orosz tankok és katonák megkezdték az előrenyomulást a Donbász legnagyobb városába, amelyet még mindig Ukrajna birtokol , és a harcokat kivitték az utcára.

Már most kijelenthetjük, hogy a város egyharmada már az ellenőrzésünk alatt áll – mondta Leonyid Pasechnik, az oroszok által támogatott Luhanszki Népköztársaság vezetője kedd reggel a TASS orosz állami médiaügynökségnek.

Pasechnik szerint még mindig dúlnak a harcok városszerte, de az orosz erők nem haladtak olyan gyorsan, mint remélték. Mindenekelőtt a város infrastruktúráját szeretnénk megőrizni – tette hozzá. Ukrán tisztviselők szerint azonban a város kritikus infrastruktúráját megsemmisítették az orosz lövedékek, így Szeverodonyeck nagy része romokká vált, és az épületek 90%-a megsérült.

Törökország béketárgyalásoknak adna otthont Isztambulban

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy országa készen áll az orosz, az ukrán és az ENSZ-delegáció találkozójának fogadására. Ha Kijev és Moszkva megtalálja a közös hangot, Törökország is részt vehet egy esetleges ukrajnai megfigyelő misszióban.

Erdogan Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt telefonon az elmúlt napokban.

Legalább 22 000 ember halt meg Mariupolban

Ukrajna becslései szerint az orosz invázió kezdete óta legalább 22 ezer embert öltek meg Mariupol városában. A hatóságok hozzátették, hogy még mindig több ezer holttest maradt a romok alatt, természetes temetőkben és ideiglenes ravatalozókban.

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere a következőket mondta: "22 000-re becsültük a mariupoli halálos áldozatok számát. De egyre több tény mutatja, hogy a rasszista bűncselekmények következményei sokkal rosszabbak."

Dél-Oszétia lemondott a népszavazásról

A grúz szakadár Dél-Oszétia régió lemondott arról, hogy népszavazást tartsanak az Oroszországhoz való csatlakozásról, amelyet július 17-re terveztek. A Moszkva irányítása alatt álló enklávé elnöke, Alan Gaglojev a népszavazásra bocsátott kérdés jogi következményeinek bizonytalanságára figyelmeztetett az AFP jelentése szerint.

Nem érkeznek amerikai rakéták

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem szállít Ukrajnát olyan nagy hatótávolságú rakétákkal, amelyek képesek elérni Oroszországot. Ukrajna körülbelül 300 kilométeres hatótávolságú, sorozatlövésre alkalmas rakétarendszereket (MLRS) kért, hogy ellensúlyozza Moszkva nagy hatótávolságú tüzérségének egyre hatékonyabb alkalmazását.

22 millió tonna gabona rekedt Ukrajnában

Amiatt, hogy Oroszország elzárta a fekete-tengeri kikötőinket és elfoglalta az Azovi-tenger partjának ránk eső részét,

NEM TUDUNK EXPORTÁLNI 22 MILLIÓ TONNA GABONÁT,

amely már a raktárakban van - panaszkodott videóüzenetében az ukrán elnök. Zelenszkij szerint ezzel a helyzettel Oroszország globális szinten destabilizálja az élelmiszerellátást, ami egyre emelkedő világpiaci árakhoz vezet, miközben éhínség fenyeget Afrikában, Ázsiában és néhány európai országban is, ez pedig újabb migránsválsággá fajulhat.

Az ukrán elnök cinikusnak tartja azt az orosz érvelést, hogy a különböző szankciók nem teszik lehetővé számukra az élelmiszerexport növelését. "Az orosz élelmiszereket nem akadályozták szankciók, az orosz megszállók pedig már legalább félmillió tonna ukrán gabonát loptak el, és most keresik a módját, hogy illegálisan eladják. Ebből közvetlen anyagi hasznuk származna, miközben a legális piacon továbbra is hiányt tartanának fenn" - mondta Zelenszkij.

Meghalt egy francia újságíró

Szeverodonyeck határában az orosz erők ágyúval lőttek civilek evakuálását végző járművekre, köztük újságírókat szállító páncélozott autókra. A francia BFM TV-nél dolgozó 32 éves Frédéric Leclerc-Imhoff francia újságírót

REPESZTALÁLAT ÉRTE ÉS MEGHALT, KOLLÉGÁJA KÖNNYEBBEN MEGSEBESÜLT

- közölte videóüzenetében Volodimir Zelenszkij, aki részvétét fejezte ki a meghalt újságíró családjának és kollégáinak. Valamivel több mint egy hónapja az ukrán elnök ennek a tévécsatornának adta az első interjúját a francia médiában.

Ő VOLT A FEBRUÁR 24-E ÓTA TARTÓ HÁBORÚ 32. MÉDIAMUNKÁS ÁLDOZATA.

Franciaország új külügyminisztere, Catherine Colonna vizsgálatot kért a francia újságíró halála ügyében.

Andrej Marotcsko, a magát függetlennek kikiáltó Luhanszki Népköztársaság szóvivője azt mondta a Taszsz orosz hírügynökségnek, hogy nem valószínű, hogy Leclerc-Imhoff újságíró volt, és azt állította, hogy fegyvert szállíthatott az ukrán erőknek.

Nem zárjuk ki, hogy fegyvert és lőszert hordott az ukrán hadseregnek, ezért jutott ilyen szomorú sorsra

- mondta.

"Nem írnám le újságírónak, mert valószínűleg minden tevékenysége más jellegű volt. Idegen zsoldosként lehetne jellemezni. Biztosan kijelenthetjük, hogy a szélsőjobboldali ukrán erők cinkosa volt, mert megfigyeltük, milyen segítséget nyújtanak ezek az önkéntesek. Fegyvert és lőszert szállítanak, amelyek képesek civilek megölésére" - mondta a szakadár köztársaság szóvivője.

Egyre nagyobb az orosz nyomás a Donbászban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében arról számolt be, hogy

A DONBÁSZI HELYZET TOVÁBBRA IS RENDKÍVÜL NEHÉZ.

Az orosz hadsereg igyekszik maximalizálni harci erejét, hogy egyre nagyobb nyomást gyakoroljon a védőkre. Szeverodonyeck, Liszicsanszk, Bahmut, Avdiivka, Kurakhove és Szlovjanszk a megszállók fő célpontjai.

Hálás vagyok a védőinknek, akik a megszállók technikai és olykor létszámfölénye ellenére hősiesen tartják a védelmet

- mondta az ukrán elnök.

Az orosz csapatok ismét ágyúzták Harkovot, a Szumi régió területét, valam int a herszoni régiót.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában