Ukrán válság

2022.05.04. 18:26

Bejutottak az orosz katonák az azovstali acélgyárba (videó)

70. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Oroszellenes szövegekkel és horogkeresztekkel csúfítottak el egy hollandiai temetőt

A megrongált temető honlapján is közzétett fotón ukrán zászlók mellett horogkeresztek, Oroszországot gyalázó, illetve Ukrajnát és az Azov ezredet dicsőítő feliratok láthatók a temető bejáratára és a sírkövekre mázolva. 

A hírportál szerint a temető 1642 brit, kanadai, ausztrál és más, a világháborúban szövetséges hatalmakat szolgált katona nyughelye. 

Hubert Bruls, Nijmegen polgármestere felháborodását fejezte ki a rongálás miatt. "A vandalizmus visszataszító, ráadásul egy olyan napon történt, mint a mai" - nyilatkozott a sajtónak, utalva arra, hogy május 4. Hollandiában ünnepnap, amelyen a második világháborúban elhunyt áldozatokról emlékeznek meg. 

A temetőt lezárták a nyilvánosság elől, amíg a rendőrség elvégzi a törvényszéki vizsgálatot, és a takarítási munkálatokat lefolytatják. 

A temetőt 1993-ban is megrongálták, horogkereszteket és rasszista szövegeket festettek a sírokra. A tetteseket elfogták és több hónap börtönbüntetésre ítélték.

 

24 500 orosz katona halt meg az ukránok szerint

Az ukrán vezérkar szerdai, legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 24 500 OROSZ KATONA ESETT EL, MINTEGY EZER KERÜLT FOGSÁGBA.Az ukrán erők megsemmisítettek 194 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, tíz hadihajót, 1077 harckocsit, 2610 páncélozott harcjárművet, 491 tüzérségi és 81 légvédelmi rendszert, valamint 163 rakéta-sorozatvetőt.

 

Megérkezett az orvosi felszerelést tartalmazó magyar segélyszállítmány Kárpátaljára

Megérkezett Kárpátaljára szerdán a magyar kormány újabb öt kamionból álló segélykonvoja, amely 210 millió forint értékű orvosi felszerelést, hatvan tonna tartós élelmiszert, illetve higiéniai termékeket is tartalmaz.

A harminc raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket, egyebek között infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmazó támogatás a Hungary Helps program révén valósult meg 

- közölte Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a szállítmány átadásán, a magyar határ közelében kialakított központi humanitárius raktárban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tartós élelmiszerből és higiéniai termékekből összeállított humanitárius támogatásának célba juttatását is támogatta a Hungary Helps. Lehel László, a segélyszervezet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legutóbb beérkezett négy kamionnal együtt a félszázat is meghaladta a háború kárvallottjainak gondjait enyhítő szállítmányok mennyisége.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet vezetője közölte, hogy két kamion a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lembergben), egy pedig a Beregszászban található elosztó központba indul. A negyedik szállítmányt pedig a frontvonal mellett fekvő Zaporizzsjába irányítják.

Elvesztették a kapcsolatot az acélgyár védőivel

A mariupoli polgármester szerint elvesztették a kapcsolatot az ostrom alatt álló azovstali acélgyár védőivel. A legfrissebb hírek szerint az orosz katonák már a gyár belsejében vannak - írja a BBC.

 

Bejutottak az orosz katonák az azovstali acélgyárba

Bejutottak az orosz katonák az azovstali acélgyárba. A harcok most már az acélműn belül zajlanak - írja a Sky News egy ukrán újságíróra hivatkozva. 

 

Kreml: Képtelenség a hadüzenet és a mozgósítás

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője képtelenségnek nevezte a találgatást, ami szerint Oroszország hadüzenetet illetve mozgósítást jelentene be május 9-én - írta a Reuters.

Peszkov szerint az efféle találgatásoknak nincs esélye. 

 

Katonai parádéra készül Oroszország május 9-én Mariupolban - videó

Az ukrán hírszerzés szerint katonai parádéra készül Oroszország május 9-én, Mariupolban.

Az ehhez szükséges előkészületeket most teszik meg, vagyis ELTAKARÍTJÁK AZ UTCÁKRÓL A ROMOKAT, A HOLTTESTEKET, ÉS A FEL NEM ROBBANT LŐSZEREKET- írta a Nexta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában