Ukrán válság

2022.02.26. 07:14

Szijjártó: visszautasítjuk az álhíreket és az Európai Néppárt elnökének vádjait

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán tette közzé bejegyzését.

Szijjártó Péter videóüzenetében egyértelművé tette, hogy a megjelent vádaskodásokkal szemben Magyarország nem szólalt fel a vitában, amit Oroszország kizárásáról tartottak a nemzetközi fizetéseket kezelő SWIFT-rendszerből. A lépés válasz lett volna az Ukrajna elleni orosz támadásra, de elsősorban a német-francia ellenálláson elbukott.

A videó ITT tekinthető meg.

 

New Yorkba utazott Szijjártó Péter 

A külgazdasági és külügyminiszter ENSZ-vezetőkkel tárgyal az orosz-ukrán konfliktus mielőbbi megoldásáról.

Szijjártó Péter közösségi oldalára feltöltött bejegyzéséből kiderül, hogy felszállás előtt még Liz Truss brit külügyminiszterrel is egyeztetett telefonon. Neki is elmondta: Magyarország érdeke, hogy minél előbb béke legyen.

Néhány órával korábban erős szankciós csomag került elfogadásra, aminek Magyarország a része és részese volt, mégpedig úgy, hogy a magyar emberek energiaellátás biztonsága nem sérült – közölte Szijjártó Péter.

Újabb médiatámadások Magyarország ellen

Szijjártó Péter erőteljes hangnemben utasította vissza a Magyarországot érő vádakat újabb bejegyzésében.

Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit. A fake news terjesztői, legyenek bármilyen nemzetiségűek, szégyelljék magukat!

– írta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Donald Tusk hazudott

Mint megírtuk, Eduard Heger szlovák miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre röviden cáfolta Donald Tusk Európai Néppárt-elnök nyilatkozatát, mely szerint az Európai Unió Tanácsában az olaszok és a magyarok akadályozták meg Oroszország leválasztását a SWIFT-rendszerről.

Németország, Magyarország, Olaszország olyan tagállamok, amelyek szégyellhetik magukat, mert vétózták a kemény oroszellenes szankciókat az unióban – mondta péntek reggel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke.

Hamar kiderült, hogy Donald Tusk (nem lehet finomabban fogalmazni) egyszerűen hazudott.

Kiderült, hogy tipikus álhírről volt szó, hiszen Eduard Heger szlovák miniszterelnök cáfolta, hogy az Európai Unió Tanácsában az olaszok és a magyarok akadályozták meg Oroszország leválasztását a SWIFT-rendszerről.

– Én ott voltam a találkozón, ez nem igaz – mondta Heger.

A francia TV5 Europe közszolgálati televízió kora esti politikai műsorában a Sciences-Po párizsi politikai főiskola Európa-ügyi tanára egyébként azt mondta, hogy a három ország, amely a még szigorúbb Oroszország elleni fellépést megakadályozta, Németország, Olaszország és Ausztria volt.

Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában