Lejtmenet

2021.12.22. 10:37

Súlyos dilemma előtt áll a baloldal

Ha Márki-Zay Péter annak ellenére sem mond le, hogy tovább romlanak a számok, egyáltalán nem biztos, hogy megkapja a pártoktól a saját, hetedik frakciót, vagy ha mégis, úgy az csak minimális létszámmal alakulhat meg – mondta Kiszelly Zoltán. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint személyiségéből fakadóan Márki-Zay nem fog magától lemondani.

– Mivel az előválasztáson ő nyert, Márki-Zay Péternek kellene lemondania, ha továbbra is ilyen számok jönnek a baloldal támogatottságáról. Ebben az esetben a pártoknak vagy egy új előválasztást kellene tartaniuk, vagy a korábbi második helyezettjét, Dobrev Klárát kellene miniszterelnök-jelöltként indítaniuk – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán arról, hogy immár a baloldalon is egyre többen fogalmazzák meg kétségeiket Hódmezővásárhely polgármesterének győzelmi esélyeivel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

 

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ugyanakkor személyiségéből fakadóan Márki-Zay nem fog magától lemondani, látszik rajta az ambíció, hogy Hódmezővásárhelyről kilépve az országos politikába miniszterelnök-jelöltként megméresse magát.

 

Kiszelly Zoltán úgy vélte: ha Márki-Zay Péter annak ellenére sem mond le, hogy tovább romlanak a számok, egyáltalán nem biztos, hogy megkapja a pártoktól a saját, hetedik frakciót, vagy ha mégis, úgy az csak minimális létszámmal alakulhat meg, egyúttal gyengülni fog a pozíciója a közös programalkotásban is. 

 

– Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egyelőre nem húzta be azokat a pluszszavazatokat, amikkel az ellenzék számolhatott, amiket az ő sajátos pozíciójától várni lehetett volna – ezt már a kormánypártisággal aligha vádolható IDEA Intézet kutatási igazgatója mondta az ATV-ben. Böcskei Balázs szerint Orbán Viktor esetében látni lehet, hogy az elmúlt időszakban őt magát nem „karcolták meg” a különböző ügyek, Márki-Zay Péter viszont a miniszterelnökhöz képest egy „cseppfolyósabb” kategória, ő egy baloldali szövetség élén egy jobboldali figura.

 

Az is fontos a konkrét személyek mellett, hogy az elmúlt hetekben a kormány bejelentett olyan intézkedéseket, amelyek jóléti intézkedések. Itt van azonban a Völner-ügy is, és ezek mind lecsapódhatnak majd a választások idején, a szavazók nagyon sok mindent értékelnek, amikor voksolnak – tette hozzá.

Borítókép: Márki-Zay Péter / Magyar Nemzet / Havran Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában