Nőknek

2012.09.21. 11:29

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás alapszabályai

A hosszú és egészséges élet érdekében elengedhetetlen, hogy gyümölcsökkel és zöldségekkel teli kiegyensúlyozott étrendünk legyen. Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki „képes” ennek betartására, legtöbbünk ugyanis az ún. „junk food-ot”, azaz a rossz minőségű, egészségtelen, kedvezőtlen összetételű ételeket részesíti előnyben.

A hosszú és egészséges élet érdekében elengedhetetlen, hogy gyümölcsökkel és zöldségekkel teli kiegyensúlyozott étrendünk legyen. Úgy tűnik azonban, hogy nem mindenki „képes” ennek betartására, legtöbbünk ugyanis az ún. „junk food-ot”, azaz a rossz minőségű, egészségtelen, kedvezőtlen összetételű ételeket részesíti előnyben.

Minden második ember túlsúlyos Magyarországon, a gyerekek több mint 16 százaléka elhízott, és csak a fővárosban az iskolásfiúk 18 százaléka rendelkezik súlyfelesleggel. A lányoknál 20 százalék ugyanez az arány.

„Minél többször, annál jobb!”

Napról napra több kutatás jelenik meg arról, hogy milyen fontos a többszöri étkezés. Az „ötször egy nap” nem kötelező, és nem jelenti azt, hogy „muszáj” öt alkalommal zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Egy azonban tény: minél több zöldséget, gyümölcsöt eszünk, annál jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Szakértők szerint azokban az országokban, ahol több a gyümölcs és zöldségfogyasztás, mint másutt, számottevően ritkábbak a szíveredetű és vérkeringési panaszok, illetve betegségek.

Több mint 250 epidemiológikus tanulmány létezik, amiből egyöntetűen kiderül, hogy minden újabb adag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása jelentősen mérsékeli a szívbetegségek kialakulását, sőt még egyes daganatok kialakulásának rizikója is csökken. 

Egy nagy-britanniai kutatásból kiderül, már azoknak a gyermekeknek is jobbak lettek egészségi mutatóik, akik csupán egyetlen almával több gyümölcsöt fogyasztottak el, mint társaik.Miért zöldség és gyümölcs?

A kulcsszó: másodlagos növényi anyagok, úgynevezett fitonutriensek, hiszen ezeket az anyagokat csak növények képesek előállítani. A fitonutriensek többek között, megakadályozzák a baktériumok szaporodását, megvédenek a fertőzéstől, nagymértékben hatnak az immunrendszerre, erősítik azt, sőt, felveszik a harcot a szív- és érbetegségekkel, csökkentik a daganatok kialakulásának kockázatát valamint védenek a gyulladásokkal szemben

A zöldségek és gyümölcsök tápanyagaik által nem csak természetes módon fedezik a vitamin- és ásványianyag-szükségletet, de energiát adnak az agyműködéshez, serkentik a kellemes közérzethez szükséges szerotoninszint emelkedését, ráadásul az emésztésünket is javítják.

Na de mennyi az annyi?

Egyénenként változik a zöldség- és gyümölcsszükséglet, de egy adag körül-belül 200–300 gramm körül mozog, amit naponta javasolt elfogyasztani. Hirtelen nagy mennyiségnek tűnhet, de ez egy paradicsom és egy paprika vagy 12–15 evőkanál zöldborsó vagy kukorica tömegével egyenlő. E mennyiségű kukorica vagy zöldborsó elfogyasztása fedezi a napi rostszükséglet 85%-át.

Hogyan válassz?

Lehet választani friss, vagy mélyhűtött, gyümölcs- és zöldségkonzerv, szárazgyümölcs, és zöldség-gyümölcslevek között. 

Általában azt javasolják, hogy a friss zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Persze a konzervnek is megvannak a maga előnyei- például hogy bármikor hozzáférhető számunkra, na és hogy a frissnek mondott hipermarketes áruk is gyakran hosszú utakat tesznek meg, míg hazánkba érnek, így természetesen az érési folyamatuk sem természetes, hanem útközben zajlik. Ha van rá lehetőségünk, akkor a konzervtermékekből is válasszuk a magyar minőséget, ahol garantálják, hogy a betakarítás és a csomagolás között kevés idő telik el. Ilyenek például a Bonduelle-termékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!