Bulvár-celeb

2024.02.11. 06:30

Betörőlány árulja el a titkot: ezt tegye, ha nem akar hívatlan látogatót

Egy jó útra tért tolvaj elmondta, mi az a hat legfontosabb biztonsági kockázat, ami miatt a lakástulajdonosok fokozottabban ki vannak téve annak, hogy betörnek hozzájuk.

MW

Illusztráció: Shutterstock

A liverpooli Jenny Radcliffe azután kezdte betörői karrierjét, hogy a szülei tinikorában megmutatták neki a szakma fortélyait. Pályafutása elején még üres házakba tört be.

A közelünkben volt egy gyönyörű nagy régi ház a sarkon, ami üresen állt. Kipróbáltuk, hogy be tudunk-e jutni, de ekkor még nem azért, hogy bármit is ellopjunk, csak a hecc kedvéért, mert unatkoztunk

- mesélte a lány.

Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Animaflora PicsStock

Így indult Jenny betörői karrierje, azonban 20 évvel ezelőtt egy bárban találkozott egy focistával, ez pedig mindent megváltoztatott. A sportoló megkérte őt, hogy tesztelje le a házába beüzemeltetett biztonsági rendszert. Radcliffe-nek sikerült bejutnia a férfi otthonába, ehhez csupán a takarítóval kellett beszédbe elegyednie - írja cikkében az Origo.

"Az emberek nagyon könnyen megnyílnak előttem, mert egyáltalán nem tűnök gyanúsnak. De fontos, ha jól az eszünkbe véssük: nem biztos, hogy mindenki az, akinek mondja magát."

Ez a sztori később a törvény másik oldalára sodorta őt: most már saját tapasztalatai alapján segíti az embereket abban, hogyan tehetik betörésbiztonságossá otthonaikat.

Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Nancy Beijersbergen

Jenny első és egyben legfontosabb tanácsa, hogy 

soha ne osszunk meg magánjellegű információkat a közösségi média felületein, ne adjuk meg a lakásunk címét, a telefonszámunkat, a riasztónk kódját, vagy bármit, amivel segíthetjük a betörők munkáját.

Azt sem szerencsés leírni, ha hosszabb időre, például nyaralásra elhagyjuk a lakásunkat. A internet megkönnyíti a rablók és betörők életét, hiszen ma már nem kell a lebukásuk veszélyét kockáztatva szóba állniuk a szomszédokkal a szükséges információkért.

A következő fontos lépés a CCTV-rendszer (zártkörű televíziókamera rendszer) bevezetése. Ezek a ma már széles körben elterjedt rendszerek kamerákból, illetve egy vagy több központi monitorból állnak, és a nap 24 órájában figyelik és rögzítik a környezetüket. Sajnos azonban ezek is feltörhetők, ezért kiemelten fontos olyan kamerarendszert venni a lakásunkba, amely mögött hiteles és megbízható emberek állnak, és valóban figyelnek.

Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Vasin Lee

"Ne feledje, a betörők utálják, ha lelassítják vagy hátráltatják őket, ha zajt csapnak, vagy ha úgy vélik, esetleg beazonosíthatják őket. Ezért az olyan eszközök, amik ezeket képesek produkálni, mind hatásos lehet otthonunk megóvására" - hangsúlyozza Jenny.

Jenny arra is figyelmeztetett, hogy ne hagyjunk olyan helyen szerszámokat, létrát, ahol a bűnözők könnyen hozzáférhetnek, mivel így sokkal könnyebbé válhat az ingatlanok feltörése.

Fontos lehet az is, hogy ne adjunk a lakásunkhoz pótkulcsot a szomszédoknak, kivéve, ha rokonokról van szó. A betörők ellen az is hasznos lehet, ha valamilyen módon úgy tudunk tenni, mintha mindig lenne nálunk valaki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!