Bulvár-celeb

2023.06.03. 11:50

Aggasztóan terjed egy alig ismert vírus

Világszerte egyre több embert fertőz meg a humán metapneumovírus (HMPV), sokan kórházba is kerültek a kórokozó miatt.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Míg a téli és tavaszi hónapokban világszerte az influenza, RSV és a SARS-CoV-2 koronavírus terjedésével foglalkozott a sajtó, egy kevésbé ismert vírus is egyre több embert fertőzött meg - hívta fel a figyelmet a CNN cikke, amit a hazipatika.com szemléz.

A humán metapneumovírus (HMPV) ellen sem oltás, sem gyógyszer nincs, csupán a betegség tüneteit tudják enyhíteni.

 Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központjának jelentése szerint idén tavasszal jelentősen megugrott HMPV okozta megbetegedések száma, március közepén a vizsgált minták közel 11 százaléka volt pozitív.

A humán metapneumovírust holland orvosok fedezték fel 2001-ben, miután mintákat vettek gyerekektől, akik megmagyarázhatatlan légúti fertőzéstől szenvedtek. A gyerekek egy része nagyon beteg volt, és gépi lélegeztetésre szorult, de minden ismert kórokozókra negatív tesztet produkáltak. 

A kutatók a mintákat állatokból származó sejtekben tenyésztették, majd felfedeztek valamit, ami szerkezetileg a paramyxoviridae családdal tűnt rokonnak: ez a víruscsalád olyan légúti betegségeket okoz, mint a kanyaró, a mumpsz és az RSV. 

Korábbi mintákat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a kórokozó csaknem 50 éve kering már az emberek között.

Egyes kutatások szerint a HMPV minden évben annyi megbetegedést okoz az Egyesült Államokban, mint az influenza, vagy az RSV. Egy 25 évnyi betegadatot összesítő tanulmány szerint az RSV mögött ez a második leggyakoribb légúti fertőzéses betegség gyerekeknél. Az említett fertőzésekhez hasonlóan a HMPV is életveszélyes tüdőgyulladáshoz vezethet vezethet idősebb felnőtteknél.

A vírus általában alsó légúti fertőzést, heves köhögést, orrfolyást, torokfájást és lázat vált ki, többeknél azonban olyan intenzívek a tünetek, hogy kórházi kezelésre szorulnak miatta. Főképp kisgyermekek és idősek kerültek intenzív osztályra, 

mivel az ő szervezetük a leginkább kitett az efféle megbetegedéseknek. A COVID-19-től és az influenzától eltérően a HMPV ellen nincs vakcina vagy vírusellenes gyógyszer, az orvosok a súlyosan beteg emberek tüneteit enyhítik csupán.

A Lancet Global Health 2020-as tanulmánya szerint az 5 évnél fiatalabb gyermekek körében 2018-ban több mint 14 millió HMPV-fertőzés történt, illetve több mint 600 ezer kórházi kezelés és több mint 16 ezer haláleset köthető a vírushoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!