Semmi nem utalt a tragédiára

2022.09.09. 18:59

Ők látták utoljára életben II. Erzsébetet: megdöbbentő dolgokat meséltek

A II. Erzsébet brit királynőről készült utolsó hivatalos felvétel történetéről mesélt azt azt készítő fotós, Jane Barlow. Ő lehet az utolsó, aki a királyi család tagjain és a személyzeten kívül életben látta a királynőt.

A világ legtöbb nagykövetségén emlékkönyvekbe gyűjtik a részvéttel teli sorokat a királyi család számára. Itt éppen Berlinben.

Forrás: AFP

Fotó: Wolfgang Kumm

Visszaemlékezése meglepőnek tűnhet: a fotós szerint ugyanis a királynő kétségtelenül törékeny volt, de nagyon jó hangulatban beszélgettek. Mindössze két nappal a halála előtt igazából semmi nem utalt a tragédiára. Ugyanezt mondta a tiszteletes is, akivel hétvégén beszélt a királynő - írja a Sky News nyomán az Origo.

Ez is arra utal, hogy az uralkodó hirtelen halt meg, ezért is érhette készületlenül a család egy részét.

Jane Barlow-t, a Press Association fotósát azért küldték Balmoralba, hogy

megörökítse a pillanatot, amikor az uralkodó kedden találkozott Liz Truss-szal, az új miniszterelnökkel, 

hogy hivatalosan felkérje őt a kormányalakításra.

Barlow a borús időjárásról csevegett a királynővel, akinek ennek épp ellenkezőjéről árulkodott a hangulata: 

Rengeteg mosolyt kaptam tőle.

Igazi brit stílusban csevegtek a borús időjárásról a zivatarokkal és felhőszakadással teli napon. Az idős uralkodóról több portré is készülhetett, miközben várta, hogy a Konzervatív Párt vezetője megérkezzen skóciai birtokára. A fotós a 96 éves királynőt "törékenynek", de "jó hangulatúnak" írta le, és hozzátette: a kép elkészítése "megtiszteltetés" és "igazi kiváltság" volt.

Azért voltam ott, hogy lefényképezzem, amint az uralkodó találkozik az új miniszterelnökkel, a kedvencem mégis az a felvétel lett, amin II. Erzsébet királynő egyedül állt. A képnek nemsokára szimbolikus jelentősége is lett.

- mesélte Barlow.

Az emlegetett legkedvesebb utolsó kép...
Fotós: Jane Barlow / Forrás: AFP

Fontosnak tartotta hozzáfűzni azt is, hogy a királynő "kétségtelenül törékenyebbnek tűnt", mint amikor nyáron lefotózták.

Egy másik ember, aki a halála előtti napokban időt töltött a királynővel, a skót egyház közgyűlésének moderátora volt, ő is remek formában találta a csütörtökön meghalt uralkodót.

Beszélgetésük során számos témát érintettek, többek között a királynő édesapját, Edinburgh hercegét, a lovakat, a hitét és a Balmoral iránti szeretetét, amely az egyik kedvenc helye.

Dr. Iain Greenshields tiszteletes a hétvégét Balmoralban töltötte, és szombat este és vasárnap délben is együtt étkezett a királynővel.

Dr. Greenshields azt is elárulta, hogy meglepte, hogy a királynő egészségi állapota ilyen hirtelen romlott meg.

A Buckingham-palota csütörtök délután jelentette be, hogy a királynő békésen elhunyt Balmoralban. Nagy-Britannia leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója miatt most nemzeti gyászidőszak kezdődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!