Aggasztó

2022.04.29. 21:00

A Covid csupán a kezdet volt, vírusok ezrei fognak elszabadulni

Szakértők szerint a következő évtizedekben több ezer új betegséggel kell szembenéznünk az éghajlatváltozásnak köszönhetően.

Kutatók állítják, hogy hamarosan új, állatról emberre terjedő vírusok jelenhetnek meg a globális hőmérséklet emelkedése miatt.

A Georgetown Egyetem tanulmánya szerint a fajok közötti terjedés főképp Ázsiában és Afrikában nőhet meg drámai mértékben. Ez azonban nem jelent semmit, hiszen a koronavírus-fertőzés óta megtanultuk, hogy a távolság egyetlen betegségnek sem akadály. A kutatók igen vészjósló képet festettek fel, ugyanis legalább 15 ezer új vírus bukkanhat fel, ha 2070-re 2 Celsius-fokkal emelkedik a globális hőmérséklet.

A tanulmány szerint az emlősök új élőhelyet fognak keresni maguknak az éghajlatváltozás miatt, miközben próbálnak majd alkalmazkodni a változásokhoz. Ez lényegében azt jelenti, hogy az állatok egy része új területekre viheti a parazitáit, amelyek betegségek egész láncolatát indíthatják el a jövőben - írta a LADbible alapján a Tények.

"Arra számítunk, hogy a fajok a biodiverzitás gócpontjain, valamint Ázsiában és Afrikában fognak egyesülni, ami a becslések szerint 4000-szeresére növeli a vírusok fajok közötti átvitelét" - olvasható a tanulmányban.

A kutatók szerint ezúttal is a denevérektől kell tartani a legjobban, amelyek a leghíresebb természetes vírushordozók.

A tanulmány emlős-vírus hálózatok adatmodelljeit és szimulált forgatókönyveket használt a potenciális gócpontok azonosítására.

A Száhel-övezet, az Etióp-felföld, India, Kelet-Kína, Indonézia és a Fülöp-szigetek voltak azok a gócpontok a szimuláció során, ahol ezek a vírusok először átterjedtek az emberekre. A távolság pedig egyáltalán nem akadály, legyen szó bármilyen betegségről.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy további vírusfelügyeleti erőfeszítéseket, valamint fajkövetést kell végezni az aggodalomra okot adó területek jobb megértése érdekében.

Eközben egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szúnyogok által terjesztett Zika-vírus csupán egy mutációra van attól, hogy a következő világjárvány váljon belőle. A WHO is beszámolt már róla, hogy a mutációk ellenállóbbá tehetik a betegséget a hasonló fertőzések által biztosított immunitással szemben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!