Nagyvilág

2018.01.26. 07:33

Európa ékszerdobozában

Prága, Pozsony - Prágában turisták tömegei állnak sorban a téli hideggel is dacolva, hogy bejussanak a várnegyedbe.

Prága, Pozsony - Prágában turisták tömegei állnak sorban a téli hideggel is dacolva, hogy bejussanak a várnegyedbe.

Akik már jártak a sajátos hangulatú gótikus-barokk városban, Prágában, Európa ékszerdobozaként emlegetik. A szintén impozáns Duna-parti Pozsony neve pedig évszázadokon keresztül összefonódott a magyar történelemmel. Ezek a számunkra sem távoli városok nem csak nyáron tartogatnak érdekességeket az utazók számára.

A Hradzsinban

Prágában magával ragadja az embert a hangulat, ahol turisták tömegei állnak sorban a téli hideggel is dacolva, hogy bejussanak a várnegyedbe. Itt ötletesen minden fontosabb látnivalót fizetőssé tettek a csehek, de még így sem kerülhető el az egyre népszerűbb főváros túlzsúfoltsága. De hogy ne gémberedjen el az ember, a város minden részén fellelhető kis bódéknál enni- és innivalót kínálnak a turistáknak a leleményes árusok. Aki eljön ide, mindenképp kóstolja meg a forralt mézbort, ami legalább olyan népszerű az itteniek körében ilyenkor, télidőben, mint a híres cseh sörök. Ezt a bort mézből erjesztik, sok helyütt mandulával ízesítik, így az édes fehérbor kedvelői körében számíthat elsődlegesen nagy sikerre. Miután bejutottunk, a Hradzsinban, vagyis a várnegyedben sok mindenről a „mi” Mária Teréziánk juthat az eszünkbe. A gótikus stílusú, égre törő tornyaival a ­kölni dómra emlékeztető Szent Vitus-székesegyház uralta téren is több épület viseli homlokzatán a királynő nevét.

Nem véletlenül, hiszen egykori uralkodónőnk előszeretettel időzött kedvenc városában. Ha csak tehette, ide vonult vissza az uralkodás terhe elől. Pozsony is rengeteget fejlődött az ő keze nyomán, ami aztán abba is maradt fia, II. József trónra lépésével, mivel örököse, vele ellentétben, nem kedvelte ezt a két várost.

Kafka nyomában

Prágában a mi hagyományos kürtős kalácsunkat ugyanúgy faszénen forgatják, viszont kisebb darabokra vágva, és kérésünkre a közepét csokis krémmel is megkenik, persze felár ellenében.

Az Arany utcácska valóban csak egy kis utcácska, viszont így is rejteget érdekességeket, például Franz Kafka lakhelyét. Parányi házacskák a parányi utcácskában, melynek sajátos hangulatát még az se rombolja szét, hogy néha hosszú perceket kell várni a ki- és bejutásra a kicsiny házak bejáratainál. Prága talán legemlegetettebb látványosságán, a Károly hídon át vezet az út az Óvárosba, a híres Orloj óraműhöz, innen pedig csak pár perc gyalog a modern városrész, középpontjában a Vencel térrel.

Ismerős érzés

A magyar szaláminak és kolbásznak itt is van külön standja, és legalább annyira népszerű, mint otthon. Itt nem egész malacot, hanem hatalmas prágai sonkákat forgatnak nyárson, de hangulatában és kínálatában nagyon emlékeztet ez az otthoni vásárokra, bár zsúfoltsága miatt talán kevésbé élvezhető, mint a debreceni, még ha fényáradat tekintetében állja is vele a versenyt.

Pozsony felújított vára a magasból mosolyog le ránk, átellenben vele, szintén a magasban látjuk meg a gótikus koronázótemplom tetején a magyar korona háromméteres mását.

Mindez nem véletlen, hiszen egészen a 19. század közepéig koronázták itt a magyar királyokat. Ahogy beérünk a városközpontba, még inkább olyan érzésünk van, mintha hazajöttünk volna, a magyar történelem folyamatosan szembeköszön. Különösen elhatalmasodik rajtunk ez az otthonosságérzet a Fő téren, ismerősnek tetsző épületek, fabódék, monarchiabeli hangulat.

Hangulatos szobrok

A „Schöner Naci” szobra amolyan pozsonyi látványosság, egy elhíresült, operakedvelő, 19. századi figuráról, bizonyos Ignácról mintázták. A „Kandi”, azaz Čumil nevűnek pedig a hagyomány szerint minden Pozsonyba látogatónak meg kell simogatnia az orrát, különben nem mondhatja el magáról, hogy itt járt. Impozáns épületek, varázslatos hangulat, ínycsiklandó finomságok és csodálatos városközpont. A Szlovák Nemzeti Színház épületében pedig mind a mai napig évente műsorra tűzik Madách Imre halhatatlan művét: Az ember tragédiáját.

HBN–Dubóczky Krisztina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!