Nagyvilág

2017.05.26. 09:49

Felhívta édesanyját és bocsánatot kért, mielőtt robbantott a manchesteri merénylő

Nagy-Britannia - "Bocsáss meg" - ezek voltak Salman Abedi utolsó szavai, melyeket telefonon keresztül édesanyjához intézett mindössze néhány órával azelőtt, hogy elkövette volna a manchesteri merényletet.

Nagy-Britannia - "Bocsáss meg" - ezek voltak Salman Abedi utolsó szavai, melyeket telefonon keresztül édesanyjához intézett mindössze néhány órával azelőtt, hogy elkövette volna a manchesteri merényletet.

Egy líbiai antiterrorista forrás szerint a 22 éves öngyilkos merénylő pár órával a robbantás előtt fiatalabb fivérét, Hashemet bízta meg azzal, hogy kerítse elő édesanyjukat és adja át az üzenetet, miszerint beszélni szeretne vele - írja online kiadásában a Daily Mail.

Abedi 50 éves édesanyja, Samia Tabbal tudott fia radikalizálódásáról, amely félelemmel töltötte el. A nő egyes állítások szerint a hatóságokat is értesítette arról, hogy fia veszélyes lehet. Az atomkutatóként tevékenykedő Tabbal egyébként mélyen vallásos, olyannyira, hogy legidősebb fia esküvőjéről egyszerűen távozott, amikor meghallotta, hogy a tradicionális dobzene helyett modernebb nyugati dallamok csendülnek fel.

Salman Abedi öccse, Hashem

Salman Abedi testvérét, Hashemet, és édesapját, Ramadant szerdán fogták el a hatóságok a líbiai Tripoliban. Ellentétben az édesanya vallomásával az apa csütörtökön azt állította, hogy Abedi teljesen normálisnak tűnt, amikor mindössze öt nappal a támadás előtt, utoljára beszéltek, és hozzátette:

Nem hiszünk az ártatlanok meggyilkolásában."

Az anya kihallgatásakor derült fény annak az utolsó telefonhívás részleteire, amely során Abedi elbúcsúzott édesanyjától és bocsánatért esedezett. Tabbalt húszéves lánya, Jomana is elkísérte, aki szerint fivére bosszúból cselekedett, azokért a muszlim gyerekekért követte el a támadást, akiket a nyugat bombái öltek meg. Abedit kedves, szerető testvérének tartotta és nem kér bocsánatot a cselekedetéért.

A hatóságok bizonyosak abban, hogy nemcsak Salem Abedi, de az öccse, Hashem is közel kerülhetett az Iszlám Államhoz, apjuk, Ramadan ellen még folyik a nyomozás.


Pokolgépes merénylet történt hétfő éjjel az észak-angliai Manchester legnagyobb rendezvényközpontjában, a Manchester Arenában. A kedd esti adatok szerint a támadásban, amelyet valószínűleg egy öngyilkos merénylő követett el, 22-en életüket vesztették, 59-en megsérültek. A halálos áldozatok és a sérültek között is sok a gyermek és a tizenéves fiatal.

A brit belügyminiszter szerint valószínűleg nem egyedül cselekedett a manchesteri merénylet végrehajtója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!