Nagyvilág

2013.05.11. 12:52

Levetették a kinyomtatható fegyver fájljait a netről

Cody Wilson, a 3D nyomtatóval előállítható fegyver ötletgazdája azt mondta, hogy nem tudja mi fog történni, ha publikálja találmányát. Most már igen.

Cody Wilson, a 3D nyomtatóval előállítható fegyver ötletgazdája azt mondta, hogy nem tudja mi fog történni, ha publikálja találmányát. Most már igen.A hatóságok kényszerítették, hogy távolítsa el a fegyver nyomtatásához szükséges fájlokat. Az indok az volt, hogy a közzététellel a az exportra vonatkozó törvényt szegte meg. Mivel Amerikában lazábbak a fegyvertartásra vonatkozó szabályok, feltehetőleg csak így tudtak fogást találni rajta. Mivel a fájlok bárhonnan elérhetőek online, olyan, mintha exportálta volna a fegyvert. A hatóság szerint minden technikai leírás (akár szóban, akár írásban), rajz vagy dokumentáció is az exporttilalom hatálya alá esik.

Amíg nem tisztázódik az ügy, a fájlok nem elérhetőek és a Védelmi Minisztérium vizsgálja az ügyet, valamint őrzi az információt. Wilson számára ez csak a háború kezdetét jelenti. Bár nem tetszett neki a döntés, elismerte, hogy nem tudott mit tenni ellene. Hétfő óta egyébként több, mint 100,000-en töltötték le a fegyvernyomtatáshoz szükséges fájlokat. Tehát hiába törölték az eredetit, máris felbukkant a torrentoldalakon és már portálokon is.

A fájlok eltávolításáról szóló eredeti dokumentum az alábbiakban olvasható (angol nyelven):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!