Nagyvilág

2013.05.15. 18:20

Az orosz külügyminisztérium tiltakozik a kémügy miatt

Moszkva, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az orosz külügyminisztériumba kérették szerdán az Egyesült Államok nagykövetét, és közölték vele Moszkva tiltakozását az egyik orosz titkosszolgálat munkatársának beszervezésére tett kísérlet miatt.

Moszkva, 2013. május 15., szerda (MTI) - Az orosz külügyminisztériumba kérették szerdán az Egyesült Államok nagykövetét, és közölték vele Moszkva tiltakozását az egyik orosz titkosszolgálat munkatársának beszervezésére tett kísérlet miatt.

A beszervezéssel Ryan C. Fogle-t, a moszkvai amerikai nagykövetség harmadtitkárát vádolják, akit az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ügynökének tartanak Moszkvában. A férfit kedden állította elő az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), majd a külügyminisztérium nemkívánatos személynek minősítette és kiutasította Oroszországból.

Az orosz külügy tiltakozását Szergej Rjabkov miniszterhelyettes közölte Michael McFaullal, az Egyesült Államok nagykövetével - írja a tárca honlapján elhelyezett közlemény. A kommüniké szerint az orosz külügyi vezető és az amerikai misszióvezető "megvitatta a kétoldalú kapcsolatok szerződéses alapjait, valamint érintették az aktuális nemzetközi kérdések egyes vonatkozásait is".

A harmadtitkár kiutasításáról a moszkvai külügyminisztérium kedden közleményt adott ki, amelyben nehezményezte, hogy "miközben országaink elnökei megerősítették készségüket a kétoldalú kapcsolatok bővítésére, beleértve a titkosszolgálatok együttműködését is a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban, az ilyen hidegháborús szellemű provokációk egyáltalán nem járulnak hozzá a kölcsönös bizalom erősítéséhez".

Ryan C. Fogle elfogásáról és kihallgatásáról több fényképet és videofelvételt is közzétettek az orosz sajtóban és a YouTube videomegosztón. A biztonsági szolgálat szerint a diplomata az FSZB-nek az észak-kaukázusi terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó egyik munkatársát akarta beszervezni.

A Vedomosztyi című orosz napilap amerikai újságok alapján arról számolt be, hogy a FSZB először nem akarta a nyilvánosság elé tárni a CIA ügynökének lebuktatását, de a férfi felhívta magára a figyelmet, túl kihívóan viselkedett.

A Vedomosztyit kiadó The Wall Street Journalnek volt felderítők elmondták, hogy nagyon ritkán szokták felfedni az amerikai kémek kilétét, és még ritkábban szokták nyilvánosan elítélni ténykedésüket.

Valerij Snyakin, az orosz felsőház külügyi bizottságának alelnöke az üggyel kapcsolatban kifejtette: egy kém leleplezésében nincs semmi meglepő. Szerinte az ügynek nem lesz lényeges hatása az orosz-amerikai kapcsolatokra.

A felsőház, a Szövetségi Tanács tisztviselője hangsúlyozta, hogy Moszkva és Washington "teljes értékű stratégiai együttműködésre van ráutalva", mivel közös feladataik vannak a nemzetközi biztonság garantálásában. Az Egyesült Államok Oroszország támogatása nélkül nem tudja rendezni sem az afganisztáni, sem az iraki konfliktust - mondta az orosz szenátor.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!