Nagyvilág

2012.11.30. 11:07

Palesztin ENSZ-státus - Schulz: az ENSZ-szavazás nem helyettesíti a tárgyalásos megoldást

Brüsszel, 2012. november 30., péntek (MTI) - Az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazás semmiképpen sem helyettesítheti az átfogó, tárgyalásos, politikai megoldást, amely a palesztin és az izraeli fél számára is elfogadható - tudatta péntek hajnalban közzétett kommünikéjében az Európai Parlament (EP) elnöke.

Brüsszel, 2012. november 30., péntek (MTI) - Az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazás semmiképpen sem helyettesítheti az átfogó, tárgyalásos, politikai megoldást, amely a palesztin és az izraeli fél számára is elfogadható - tudatta péntek hajnalban közzétett kommünikéjében az Európai Parlament (EP) elnöke.Martin Schulz leszögezte: az EP határozott álláspontja az, hogy csak békés, erőszakmentes eszközökkel lehet tartós és igazságos békét teremteni a Közel-Keleten. Felidézte, hogy a parlament legutóbbi határozatában kiállt amellett, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság kapjon "nem tag megfigyelő" státust az ENSZ-ben, így a palesztinok igényei nagyobb figyelmet kaphatnak, és jobban érvényesülhetnek.

"Az Európai Parlament határozottan kiáll a kétállami megoldás mellett, az 1967-es határok alapján, Jeruzsálemmel mint mindkét állam fővárosával, annak érdekében, hogy Izrael Állam és egy független, demokratikus és életképes Palesztin Állam egymás mellett élhessen békében és biztonságban" - hangzik Schulz közleménye. Az EP elnöke azt is világossá teszi, hogy az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazás semmiképpen sem helyettesítheti az átfogó, tárgyalásos úton elért politikai megoldást, amelyet mindkét fél elfogad.

A politikus egyúttal Izraelt és a palesztinokat is arra szólítja fel, hogy mindent tegyenek meg a béketárgyalások újraindítása érdekében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!