Nagyvilág

2008.10.10. 18:41

Nem házasodhatnak a portugál melegek

<p>Pénteken elvetette a portugál törvényhozás azt a javaslatot, amely lehetővé tette volna az azonos neműek házasságát.</p>

A parlamentben többséggel bíró kormányzó szocialistapárt egy képviselője azt mondta, hogy a "társadalom még nem érett meg" egy ilyen törvény elfogadására. A házasság engedélyezését egy baloldali kis frakció és a zöldek kezdeményezték.

De azt sem a többségi szocialisták, sem a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Szociáldemokrata Párt nem támogatta. Portugáliában 2004 óta az azonos nemű párok bizonyos jogi és adóügyi esetekben a heteroszexuális párokkal azonos elbírálásban részesülnek. A szomszédos Spanyolországban ugyanakkor 2005 óta házasodhatnak és gyereket is örökbe fogadhatnak a melegek.

Portugál melegjogi aktivisták szerint a törvények ellentétesek az alkotmánnyal. Az előírások szerint ugyanis csak férfi és nő köthet házasságot. Az alaptörvény ugyanakkor tiltja, hogy szexuális beállítottság alapján bárkit is hátrányos megkülönböztetés érjen. A szocialista kabinet ugyanakkor kijelentette: nem tervezik, hogy a házasság jogi meghatározásán változtassanak.

Ezek is érdekelhetik