Nagyvilág

2008.09.12. 07:58

Az Ike hurrikánra készülnek Texas-ban: egyes helyeken a "biztos halál vár" az ottmaradókra

<p>Több százezer ember menekült el a texas-i Houstonból és környékéről a várhatóan péntek este a területre lecsapó Ike hurrikán elől. A floridai hurrikánfigyelő központ közben arra figyelmeztetett, hogy egyes partmenti területeken "biztos halál" vár az ottmaradókra.</p>

A korábban a Karib-tengeri szigeteken áthaladva több mint száz halálos áldozatot követelő Ike hurrikán péntek este, vagy szombat reggel, az előrejelezések szerint majdnem kétszáz kilométer per órás széllökésekkel éri el a szárazföldet Galveston városánál, majd Houston felé halad tovább.

A floridai hurrikánfigyelő központ arra figyelmeztette a Galveston-öböl, és főleg a partmenti Galveston-sziget lakóit, hogy a "biztos halál" vár rájuk, ha nem menekülnek el a hat méteres hullámokkal érkező hurrikán elől. A sziget legmagasabb pontja mindössze négy méterrel van a tengerszint felett, és a területen egész közösségeket önthet el teljesen a víz.

Texas kormányzója, Rick Perry is felszólította a lakosságot, hogy fejezzék be az előkészületeket, mert a "veszélyes Ike hurrikán úton van". A forgószél egyelőre a kettes kategóriába tartozik, de az előrejelzések szerint erősödik majd mire eléri Texas partjait a hétvégén.

A Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma közölte, hogy a Mexikói-öbölben leállították az olaj- és gázkitermelés nagy részét, de a hurrikán várhatóan megkíméli a platformok többségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!