Nagyvilág

2008.09.14. 17:15

Aeroflot-gép katasztrófája - magasrangú orosz tábornok is a halottak között

<p>Az 1995-ös, orosz-csecsen háború egyik magasrangú, orosz tábornoka is a vasárnapi, oroszországi légiszerencsétlenség halálos áldozatainak egyike - számolt be róla vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.</p>

Genagyij Troshev egy orosz küzdősport-versenyre tartott Permbe, miközben a 88 főnyi utast és személyzetet szállító repülőgép lezuhant az Urálban.

A volt tábornok vezette az orosz hadsereget az 1995-ös orosz-csecsen háborúban, amely Moszkva és a csecsen lázadók békekötésével zárult. Troshev irányította az 1999-es orosz-csecsen harcokat is, a Moszkva számára sikeres háború után egy évvel előléptették regionális parancsnokká.

Ő volt az, akinek parancsára 2001. júniusában nyilvánosan felakasztottak csecsen lázadókat több csecsen város főterén. Troshevet 2002-ben távolította el posztjáról Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök, miután a tábornok nem vállalta el a számára visszalépést jelentő szibériai posztot. Később azonban Putyin a kozák ügyek különleges tanácsadójának nevezte ki Troshevet.

A volt tábornok egy sambo küzdősport-versenyre utazott az Aeroflot légitársaság Boeing 737-es utasszállítóján Moszkvából Permbe, amikor a repülőgép 88 főnyi utassal és személyzettel a fedélzetén lezuhanz az Urálban. A katasztrófát senki sem élte túl, a halottak között huszonegy külföldi is volt, magyarok az eddigi hírek szerint nem utaztak a gépen. Egyelőre annyit tudni a katasztrófáról, hogy 1800 méteres magasságban a földi irányítás elvesztette a rádiókapcsolatot a leszálláshoz készülődő géppel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!